Vedecké stanovisko hodnotenia kaolínu a sodnej soli polyakrylovej kyseliny

Vedecké stanovisko hodnotenia kaolínu a sodnej soli polyakrylovej kyseliny

Vedecké stanovisko úradu EFSA zaoberajúce sa hodnotením bezpečnosti kaolínu, ktorý sa používa v kombinácii so sodnou soľou kyseliny polyakrylovej, je inkorporovaný v plynnej ochrannej vrstve kopolyméru etylén-vinyl alkoholu (EVOH). Kopolymér EVOH sa používa ako vnútorná vrstva vo viacvrstvových materiáloch, ktoré prichádzajú do kontaktu s potravinami. Morfologické štúdie preukázali nahromadenie kaolínových doštičiek rôznych veľkostí dispergovaných v EVOH a niektoré z týchto doštičiek obsahovali hrúbku 100 nm. Napriek týmto pozorovaniam exfoliácia na jednotlivé doštičky pre kaolínu nebola preukázaná (potvrdené pomocou WAXS) a rovnako nebola preukázaná migrácia kaolínových častí z vrstvy EVOH. Detekovateľná nebola ani migrácia hliníka alebo horčíka (anorganické zložky kaolínu) z typicky viacvrstvového plastového materiálu s detekčnými limitmi 0,07 mg/kg až do 2,2 mg/kg. Migrácia polyakrylovej sodnej soli sa nepredpokladá, že by presiahla SML 6 mg/kg potravín za podmienok používania. Z tohto dôvodu dospel panel CEF k záveru, že látka kaolín vo forme častíc s hrúbkou menšou ako 100 nm nevyvoláva bezpečnostné riziko pre spotrebiteľa ak sú častice inkorporované v kopolymére EVOH až do 12 %. Tento materiál sa používa ako vnútorná vrstva plastovej viacvrstvové štruktúry, ktorá prichádza do styku s potravinami a nápojmi uschovanými pri izbovej teplote pri dobe skladovania do 6 mesiacov. EVOH vnútorná vrstva obsahujúca častice by mala byť používaná za funkčnou bariérou, ktorá bráni migrácii častíc kaolínu do potraviny.

Viac informácii nájdete na dole uvedenom odkaze na stránku úradu EFSA:

Link na web EFSA – publikácia:

Scientific Opinion on the safety assessment of the substances, kaolin and polyacrylic acid, sodium salt, for use in food contact materials:

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3637.htm

 

 

Zdroj: EFSA

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce