Vedecké stanovisko o riziku verejného zdravia spojenom s dodržiavaním chladiarenského reťazca počas skladovania a prepravy mäsa – časť druhá – mleté mäsá všetkých druhov zvierat

Na stránke EFSA bola zverejnená publikácia s názvom „Vedecké stanovisko o riziku verejného zdravia spojenom s dodržiavaním chladiarenského reťazca počas skladovania a prepravy mäsa – časť druhá – mleté mäsá všetkých druhov zvierat“.

Čas medzi zabitím zvieraťa na bitúnku a mletím mäsa sa môže predĺžiť bez toho, aby dochádzalo k ďalšiemu rastu patogénnych baktérií za predpokladu dodržania skladovacích teplôt. Toto je hlavným záverom vedeckého stanovisko EFSA, ktoré hodnotilo kombinácie času skladovania a teploty skladovania rôznych druhov mäsa a porovnávalo rast baktérií v jednotlivých scenároch voči súčasným normám. Dodržiavanie chladiarenského reťazca je jedným z hlavných princípov a základnou požiadavkou európskej legislatívy o hygiene potravín. 

Viac informácií nájdete na webovom sídle EFSA na adrese:http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/3783.pdf

 

Zdroj: EFSA

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce