Ústavný súd po štyroch rokoch zrušil obmedzenia pri prevodoch pôdy

Obmedzenie vlastníkov pri prevodoch poľnohospodárskej pôdy na Slovensku sú v rozpore s ústavou. Na neverejnom zasadnutí o tom 14. novembra 2018 rozhodol Ústavný súd, vyplýva zo zverejneného verdiktu. 
 
Ilustračný obrázok
 
Ústavní sudcovia za protiústavné označili podstatné časti zákona, ktorý v roku 2014 presadila vtedajšia vláda premiéra Roberta Fica s cieľom zabrániť špekulatívnym nákupom pôdy. Spomínaný zákon aj po jeho neskoršej novele nariaďoval vlastníkom poľnohospodárskej pôdy, ktorí chceli pozemky predať, až na výnimky zverejniť ponuku vo zvláštnom registri.
 
Až pokiaľ o pozemky neprejavili záujem poľnohospodári, mohli vlastníci predať pôdu inému kupujúcemu. Ten však musel spĺňať podmienku aspoň desaťročného pobytu na Slovensku. Spomínaný postup neplatil pre prípad prevodu poľnohospodárskej pôdy na blízku osobu, spoluvlastníka danej parcely alebo farmára, ktorý podnikal aspoň tri roky a mal sídlo v obci, kde sa pozemok nachádza.
 
Ústavný súd rozhodol, že spomínaný postup pri prevodoch pozemkov je v rozpore s právom vlastniť majetok a neprimerane obmedzuje základné práva a slobody. Vo veci vyniesol verdikt až viac ako štyri roky po tom, čo návrh na preskúmanie súladu zákona s ústavou podali opoziční poslanci.
 
Slovenské ministerstvo poľnohospodárstva rozhodnutie Ústavného súdu zatiaľ nekomentovalo. Hovorca ministerstva Vladimír Machalík uviedol, že úrad musí verdikt najprv analyzovať.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce