Pracovná skupina pre fytosanitárnu problematiku - október 2018

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Diskusia okrúhleho stola o prioritách v jednotlivých členských štátoch
 
Situácia týkajúca sa baktérie Xylella fastidiosa
 
Nákaza sa vyskytuje vo FR (vínna réva) a DE. Nové prípady hlási aj IT, zahájil sa národný plán pre boj s rastlinnými nákazami.  ES nové nákazy nehlási, v decembri tam prebehne konferencia na tému tejto baktérie. V DE a DK existujú obavy kvôli tlaku Zelených, v DE sa už nevydávajú nové povolenia, v DK voľby prebehnú na budúci rok. Podobne v SE silnejú hlasy zakázať prostriedky na ochranu rastlín. V NL sa diskutuje s neziskovými organizáciami, ktoré tlačia na obmedzenie prostriedkov na ochranu rastlín a taktiež existujú obavy z brexitu. Vo FR je situácia komplikovaná aj kvôli zákazu neonikotínoidov kvôli ochrane opeľovačov a pripravujú sa ďalšie obmedzenia prostriedkov na ochranu rastlín (napr. formou vyššieho zdanenia).  Vláda UK plánuje do roku 2028 zrušiť všetky podpory, pripravuje sa nový akčný plán na dobrovoľnej báze.
 
Prezentácia ECPA
 
a) Najnovší vývoj týkajúci sa REFIT hodnotenia právnych predpisov EÚ o prípravkoch na ochranu rastlín a rezíduách pesticídov a návrhu Komisie o transparentnosti a udržateľnosti hodnotenia rizika zo strany EÚ v potravinovom reťazci
 
Dňa 10. 11. 2018 vstúpi do platnosti obmedzenie používania endokrinných disruptorov a v konečnom znení bude založené na „zanedbateľnom vystavení ľudí pôsobeniu látky”.
 
b)  Činnosť europarlamentného výboru PEST
 
Úlohou europarlamentného zvláštneho výboru PEST je analýza a posudzovanie povolení pre pesticídy v EÚ. Všeobecne nie je Európsky parlament naklonený k používaniu prostriedkov,  ďalšie zasadnutie výboru je naplánované na 27. 11. 2018.
 
Prezentácie Flory Limache (EÚ MUCF) o
 
a) dotazníku o minoritnom užití určenom členským štátom
 
Flora Limache informovala o Koordinačnom nástroji pre minoritné využitie (MUCF), ktorý je od 16. 4. 2018 plne závislý na dobrovoľných príspevkoch členských štátov a predstavila ich participáciu v 7 expertných skupinách pre jednotlivé komodity: ovocie a zelenina, okrasné rastliny, osivá, huby, chmeľ, tabak, ryža.
 
b) riešení potrieb minoritného využitia prostredníctvom databázy EUMUDA – Zoznam prioritných škodcov/plodín
 
Výsledky prieskumu z roku 2017 o tom, kto je v 24 členských štátoch EÚ, Nórsku a Švajčiarsku zodpovedný za minoritné využitie, je k dispozícii v tabuľke potrieb databázy EUMUDA.
 
 
     Nariadenie o ochrane rastlín:
  1. Aktuálny stav vykonávania zo strany DG SANTE
Komisia pristúpila k REFIT hodnoteniu právnych predpisov nariadenia (ES) č. 1107/2009 o uvádzaní prípravkoch na ochranu rastlín na trh a nariadenia (ES) č. 396/2005 o maximálnych hladinách rezíduí pesticídov. Poverená spoločnosť ECORYS externú štúdiu publikovala 18. 10. 2018.
 
b)  Preventívna starostlivosť o dobré zdravie rastlín, prezentácia Wima Rodenburga, NCC (NL)
 
Do tohto projektu sú zapojené hlavné poľnohospodárske organizácie v NL, zahŕňajú sektory ovocie a zelenina, okrasné rastliny a kvety, cibuľoviny a osivá. Pestovatelia často nie sú oboznámení s fytosanitárnymi rizikami, preto nemenia svoje pestovateľské postupy. Keďže pre odškodnenie v prípade strát z fytosanitárnych dôvodov je podmienkou preukázanie použitia preventívnych opatrení, bol navrhnutý základný systém riadenia fytosanitárnej prevencie, tzv. Fytocompass, ktorého cieľom je poskytovať pestovateľom prístupné informácie na webových stránkach. Systém by mal byť plne operatívny v roku 2019.
 
Výstupy posledného zasadnutia SCOPAFF (23. – 24. 10.2018)
 
Hlasovanie v Stálom výbore EK pre rastliny, zvieratá, výživu a krmivá (SCOPAFF) o obnovení povolenia používania zlúčenín medi v ekologickom poľnohospodárstve bolo odložené na november. Zároveň sa bude rozhodovať aj o použití chlorothalonilu.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce