Pracovná skupina pre ekologické poľnohospodárstvo, 6. mája 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Za predsedníčku skupiny bola zvolená Lone Andersenová (DK), podpredsedami sa stali Luigi Tozzi (IT) a Heinrich Graf von Bassewitz (DE).
 
Revízia právnych predpisov v oblasti ekologického poľnohospodárstva:
 
 - informácie o návrhu vykonávacích a delegovaných aktov o pravidlách výroby, kontrol, atď.
 
Komisia v roku 2019 plánuje tieto vykonávacie akty k Nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 848/2018:
  • Konverzia (čl. 10 ods. 6)
  • Pravidlá živočíšnej výroby (čl. 14 ods. 3)
  • Pravidlá produkcie rias a chovu živočíchov akvakultúry (čl. 15 ods. 3)
  • Pravidlá výroby spracovaných potravín (čl. 16 ods. 3)
  • Pravidlá výroby spracovaných krmív (čl. 17 ods. 3)
  • Zber údajov o dostupnosti ekologického rastlinného množiteľského materiálu a rastlinného množiteľského materiálu z konverzie a zvierat a mladých jedincov živočíchov akvakultúry  z ekologických chovov na trhu (čl. 26 ods. 7 písm. d)
 
Vykonávacie akty, ktoré Komisia plánuje prijať v roku 2020:
  • Povoľovanie produktov a látok na používanie v ekologickej poľnohospodárskej výrobe (čl. 24)
 
Komisia v roku 2019 plánuje prijať tieto delegované akty:
  • Prijímanie mimoriadnych pravidiel výroby (čl. 22 ods. 1)
  • Pravidlá rastlinnej výroby vrátane pravidiel pre naklíčené semená (čl. 12 ods. 2 písm. e)
  • Pravidlá živočíšnej výroby (čl. 14 ods. 2)
  • Pravidlá produkcie rias a chovu živočíchov akvakultúry (čl. 15 ods. 2)
 
Delegované akty, ktoré Komisia plánuje prijať v období 2019/2020:
  • Výnimky z pravidiel rastlinnej výroby (čl. 12 ods. 2 písm. b)
  • Pravidlá produkcie pre produkty, ktoré nepatria do kategórií produktov uvedených v článkoch 12 až 19 – soľ a hmyz (čl. 21 ods. 1)
  • Osobitné ustanovenia týkajúce sa obchodovania s rastlinným množiteľským materiálom z ekologického heterogénneho materiálu (čl. 13 ods. 3)
 
 - rokovanie a prijatie návrhu príspevku podskupiny 1 ku kontrolám
 
Príspevok podskupiny sa týka článkov 27 – 29 o prítomnosti nepovolených produktov alebo látok. Dokument upozorňuje na nutnosť zaistiť jednotný prístup kontrol a na to, že rovnaké kontroly by mali byť vykonávané aj pri produktoch dovážaných do EÚ z tretích krajín. Copa  Cogeca preto vyzývajú Komisiu, aby na úrovni EÚ prijala zoznam minimálnych požiadaviek pre odhaľovanie a hodnotenie prítomnosti nepovolených produktov a látok (v súlade s čl. 9 ods. 3).
 
 - diskusia o definícii heterogénneho materiálu
 
Definícia ekologického heterogénneho materiálu je uvedená v čl. 3 ods. 18. Podľa DBV (DE) by mala byť umožnená registrácia iba takého heterogénneho materiálu, ktorý sa pestuje a rozmnožuje v podmienkach ekologického poľnohospodárstva  podľa príslušných právnych predpisov EÚ. Kvalitu osív týchto heterogénnych materiálov uvedených na trh musia  overiť štátne orgány.
 
- diskusia o revízii príloh a o definícii „priemyselného poľnohospodárstva”
 
Vzhľadom na to, že tento termín verejnosť prijíma negatívne, pracovné skupiny pre hydinu a bravčové mäso budú rokovať o nahradení vhodnejším termínom.
 
Klimatické zmeny: úvahy o možnom príspevku skupiny
 
Sekretariát predstavil prijatú všeobecnú pozíciu Copa a Cogeca ku klimatickej zmene, teraz sa v jednotlivých pracovných skupinách rokuje o konkrétnom príspevku daného sektora. Cieľom je vytvorenie podrobného dokumentu o aktuálnych výzvach, možnostiach riešení a potrebných nástrojoch.
 
Aktuálny stav procesu reformy SPP po roku 2020
 
Proces revízie SPP bol po rokovaniach vo výboroch COMAGRI a COMENVI  kvôli eurovoľbám prerušený, nový Parlament sa bude návrhom novej legislatívy zaoberať najskôr v októbri 2019. Budúcou SPP sa zaoberá aj Rada ministrov, nepredpokladá sa, že do konca júna sa podarí dosiahnuť kompromis alebo aspoň čiastočnú dohodu.
 
Informácie o brexite
 
Sekretariát pripravil pre členov dokument – sprievodcu pre prípad tvrdého brexitu.
 
Informácie o správe Európskeho dvora audítorov
 
Sekretariát informoval o Osobitnej správe č. 04/2019 týkajúcej sa kontrolného systému pre ekologické výrobky. Podľa audítorov sú nutné ďalšie opatrenia k riešeniu zostávajúcich nedostatkov v členských štátoch napr. v dohľade nad dovozmi a vysledovateľnosťou výrobkov.
 
Informácie o štúdii o skupinách občianskeho dialógu (CDG)
 
Komisia (DG AGRI) zadala externým audítorom vypracovať štúdiu o účelnosti skupín CDG. Pre Copa a Cogeca sú tieto skupiny prínosné, aktuálne  v skupine pre ekologické poľnohospodárstvo majú 8 miest a nesúhlasia  so znížením počtu účastníkov jednotlivých organizácií.
 
Na ďalšom rokovaní CDG by Copa a Cogeca chceli otvoriť tému odporúčania zníženia konzumácie mäsa.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce