Pracovná skupina pre POCC/CCC, 16. mája 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Predsedá Pekka Pesonen.
 
Aktuálne informácie:
  • o legislatívnom procese reformy SPP
Kvôli eurovoľbám nemohli byť už správy k SPP prerokované na plenárnom zasadaní, legislatívny proces v Parlamente bude pokračovať na jeseň. V Rade ministrov sa diskutuje o technických aspektoch návrhu novej SPP, napr. o novej zelenej architektúre a novom modeli vykonávania.
 
Viacročný finančný rámec sa pravdepodobne schváli až v novembri, sekretariát sa aktuálne zameriava na proces prípravy strategických plánov.
 
  • o obchode
Mercosur: Podľa niektorých indícií z DG TRADE existuje asi polovičná šanca, že sa dohoda uzavrie do októbra. Pre Copa a Cogeca je kľúčové minimalizovať prístup na európsky trh v citlivých odvetviach – mäso, cukor/etanol, ryža, citrusy.
 
USA: Copa a Cogeca nebudú aktívne iniciovať prípadnú obchodnú dohodu kvôli napr. neochote uznať európsky systém chráneného označovania pôvodu (GIs).
 
Maroko: V júni delegácia Copa a Cogeca uskutoční špeciálnu trojdňovú misiu do Maroka, ktoré je veľmi aktívne.
 
Ukrajina:  žiadne nové informácie
 
  • o situácii na trhu
Africký mor ošípaných: Nákaza v Číne sa šíri a čínske vládne autority ju absolútne nemajú pod kontrolou. Rumunské predsedníctvo organizuje seminár na tému mor ošípaných v júni v RO.
 
Brexit: Írski výrobcovia hovädzieho vypracovali dokument o dopadoch strát britského trhu.
 
  • o  ďalších krokoch kampane „WeFarm4EU”
Kampaň „We Farm4EU” sa začala začiatkom mája, prvotné ohlasy boli pozitívne. Veľa organizácií ju už začalo využívať pri svojej komunikácii a predpokladá sa, že kampaň bude pokračovať aj po eurovoľbách. Kľúčovým nástrojom komunikácie je Twitter: 
 
 
Na YouTube sú k dispozícii krátke videá:
 
  • o kampani pre živočíšnu výrobu
Do kampane sa už zapojilo mnoho partnerov, niektorí z nich aj finančne. Sekretariát aktuálne pracuje na otázkach a odpovediach týkajúcich sa živočíšnej výroby a z tohto dôvodu uvíta príspevky expertov. Ak organizácie plánujú vlastné kampane, sekretariát odporúča ich koordinované načasovanie s kampaňou Copa a Cogeca.
 
 
  • o verejnej konzultácii Komisie  týkajúcej sa štátnej podpory v poľnohospodárstve
Komisia vyhlásila verejnú konzultáciu na zistenie výkonnosti súčasných pravidiel týkajúcich sa štátnej podpory v poľnohospodárstve, otvorená je od 26. apríla do 19. júla 2019. Sekretariát pripravuje návrh svojej odpovede, výzva na pripomienkovanie bude predostrená každej pracovnej skupine.
 
  • o stave kampane za financovanie platformy MUCF na rok 2019
Doteraz na platformu Koordinačného nástroja pre menšinové použitie pesticídov (MUCF) prisľúbilo finančné príspevky len 16 členských štátov, preto bude sekretariát kontaktovať Stále zastúpenia členských štátov, ktoré sa ešte nerozhodli finančne prispieť.
 
  • o výsledku brainstormingového stretnutia Copa a Cogeca
Témami stretnutia boli biologická rozmanitosť, voda, klimatické zmeny a budúce kroky. Okrem iného bola navrhnutá zmena formy komunikácie s verejnosťou – poľnohospodárstvo nie je súčasťou problému, ale riešením.
 
  • o 2 iniciatívach komisára Hogana na podporu lesníctva v budúcej SPP
Prvá iniciatíva spočíva v možnosti zahrnúť do strategických plánov podporu (z II. piliera) poľnohospodárom, ktorí zalesnia 1 hektár, pod podmienkou, že zalesnenie sa uskutoční  šetrným spôsobom k biologickej rozmanitosti.
 
Druhá iniciatíva Stromy pre deti má v rámci SPP poučiť budúce generácie o význame lesov.
Copa a Cogeca neprijali pozíciu ani k jednej iniciatíve, ale varujú pre škrtmi z II. piliera a pred ďalším odčerpávaním finančných prostriedkov na neproduktívne účely.
 
  • o hodnotení obchodných noriem
DG AGRI začala hodnotiaci proces súčasných obchodných noriem niektorých komodít  (napr. ovocia, zeleniny, olivového oleja, chmeľu, čokoládových výrobkov, medu). Prieskumom sa zaoberajú externé audítorské firmy. Sekretariát je s nimi v kontakte, ale zároveň požiadal organizácie, ktoré sa do prieskumu zapojili, aby zaslali svoje odpovede aj sekretariátu.
 
  • o prebiehajúcej štúdii o CDG
Súčasný koncept skupín pre občiansky dialóg (CDG) je platný do roku 2020, preto Komisia požiadala externých audítorov o posúdenie účelnosti skupín a o vypracovanie odporúčania pre ich ďalšie fungovanie.  Sekretariát už svoju odpoveď na dotazník poslal.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce