Pomôžme si navzájom so zdravou slovenskou jahňacinou

Zamestnanci Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory sa pripájajú k výzvam, ktoré práve v týchto dňoch apelujú na rôznu vzájomnú pomoc v snahe zmierniť následky koronavírusu na ekonomiku a spoločnosť. Práve preto sa rozhodli, že si aj oni kúpia zdravú jahňacinu od slovenských chovateľov oviec. Reagujú tak na apel samotných chovateľov, ktorí ponúkajú na predaj 600 ton jahňacieho mäsa práve v čase pred veľkonočnými sviatkami.
 
 
V týchto dňoch sa spájajú mnohé organizácie, profesijné a záujmové skupiny občanov, aby si vzájomnou spoluprácou pomohli pri prekonávaní dôsledkov koronavírusu.  
 
Našim domácim chovateľov oviec sťažuje celosvetová pandémia a výrazné obmedzenia na hraniciach tradičný predveľkonočný vývoz jahniat na európske trhy. Práve preto sa rozhodli, že tento rok budú kvalitnú jahňacinu ponúkať v prvom rade pre domáceho spotrebiteľa.   
 
„Našim cieľom je predať na domácom trhu čo najväčšie množstvo jahňaciny. Prioritu má slovenský trh. Zvyšné mäso, ktoré našim spotrebiteľom nepredáme, vyvezieme do zahraničia. Prvé vývozy sa uskutočnia už v najbližších dňoch. Aj preto by Slováci nemali čakať na poslednú chvíľu a mali by čo najrýchlejšie kontaktovať najbližšieho chovateľa oviec“, hovorí riaditeľ Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Slavomír Reľovský (zväz je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory).
 
Už tradične je najväčší záujem o slovenskú jahňacinu u talianskych konzumentov. Tí už roky vyhľadávajú naše jahňacie mäso práve pre jeho obrovskú pridanú hodnotu, teda pre jeho výrazné zdravotné benefity.
 
Na Slovensku sú jahňatá chované tradičným spôsobom na pastve, majú najlepšiu bilanciu zdravia a chuti mäsa. Mäso je významným zdrojom vitamínu B (dokáže pokryť až 100 % odporúčaného denného príjmu vitamínu B12), zinku, železa, horčíka, má nízky obsah tuku. Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny a správny pomer omega 6 a omega 3 mastných kyselín. Vedci pripisujú jahňaciemu mäsu aj protisklerotické, protidiabetické či protirakovinové účinky.
 
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora apeluje aj na ďalších spotrebiteľov, aby sa pridali k výzve a kúpou slovenskej jahňaciny podporili nielen slovenských chovateľov, ale aj svoje zdravie.
 
„Rozhodli sme sa, že si s našimi zamestnancami Úradu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory jahňacinu kúpime a takýmto spôsobom pomôžeme aspoň sčasti prekonať následky koronavírusu, ktoré majú vplyv na obchodovanie“, uviedol ústredný riaditeľ SPPK Jozef Artim.
 
Informácie o chovateľoch oviec nájdu spotrebitelia na webovej stránke Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku (www.zchok.sk) alebo na sociálnych sieťach. Okrem mäsa sú pre spotrebiteľov k dispozícii aj mliečne výrobky, či už z ovčieho alebo kozieho mlieka.
 
Zoznam chovateľov, ktorí ponúkajú svoje produkty nájdete v prílohe na stiahnutie
 
 

Dokumenty na stiahnutie

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce