Po Veľkej noci sa pravdepodobne otvoria ďalšie predajne

Minister hospodárstva Richard Sulík chce po veľkonočných sviatkoch postupne otvárať všetky predajne, s výnimkou obchodných centier.
 
 
Slovensko podľa neho zatiaľ boj s pandémiou zvláda a situáciu považuje za dobrú. „Verím, že to tak zostane, aby sme mohli už od utorku po Veľkej noci začať uvoľňovať ďalšie časti ekonomiky. Bolo by veľmi dobré, keby sme otvorili všetky predajne okrem obchodných centier. Bol by to solídny krok vpred,“ upresnil Sulík. Šéf rezortu hospodárstva dúfa, že sa postupné otvorenie ďalších prevádzok podarí presadiť na rokovaní krízového štábu. Zároveň vyzval ľudí, aby aj pri postupnom otváraní obchodov zostali zodpovední a dodržiavali prísne hygienické opatrenia.
 
Najneskôr po Veľkej noci musia byť podľa ministra predložené na rokovanie aj ďalšie ekonomické opatrenia, aby dopady krízy spôsobené šírením koronavírusu na podnikateľský sektor boli čím nižšie. Richard Sulík v tejto súvislosti ocenil návrhy veľkých zamestnávateľov na riešenie krízy, ktoré považuje za triezve a oprávnené. Zamestnávatelia žiadajú napríklad zavedenie tzv. „kurzarbeitu“, na základe ktorého by 60 % platu zamestnanca financoval štát, 20 % by pokrýval zamestnávateľ a o zvyšných 20 % by zamestnanec prišiel preto, že by zostal doma. Požadujú tiež moratórium na exekúcie, pozastavenie účinnosti ustanovení zákona o konkurze a vyrovnaní a zároveň sú za to, aby pred konkurzom mala prednosť reštrukturalizácia podniku. „Škody nebudú nulové, ale rýchlejšími a presne cielenými opatreniami ich vieme znižovať,“ zdôraznil vicepremiér pre ekonomiku, podľa ktorého by prijímané opatrenia mali vytvoriť podmienky na pokrízový rast ekonomiky Slovenska.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce