KORONAVÍRUS: INFORMUJEME, 28. apríla

Vláda schválila presun 1,2 miliardy eur z eurofondov na boj s koronakrízou. Pol miliardy pôjde na udržanie zamestnanosti, 330 miliónov malým a stredným podnikom, a štvrť miliardy na podporu zdravotníctva.
 
 
Na Slovensku za včerajší deň pribudli traja pozitívne testovaní ľudia na COVID-19 a dvaja ďalší ľudia chorobe podľahli. Aktuálne máme 1384 testovaných, 20 úmrtí a 423 vyliečených pacientov.
 
Zverejnené informácie:
Pozrite si súhrnnú informáciu o opatreniach prijatých v čase mimoriadnej situácie s cieľom zmierniť dopady ochorenia COVID-19. Súhrn je aktuálny k 27.4. 2020.
 
Pre výrazné zníženie exportu mliečnych výrobkov mimo EÚ a pre ochromenie cestovného ruchu a reštauračných služieb dochádza k prebytku mliečnych produktov najmä v západnej Európe.
 
 
Národná rada SR dňa 22.4. 2020 schválila v skrátenom legislatívnom konaní vládny návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení. Zákon bol vyhlásený v Zbierke zákonov SR ako zákon č. 95/2020 Z. z., dňa 25.4.2020, kedy nadobudol účinnosť.
 
Pozrite si súhrnnú informáciu o podmienkach cezhraničného pohybu v čase mimoriadnej situácie vyhlásenej z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19.
 
Lídri EÚ rokovali 23.apríla o rôznych aspektoch zvládania pandémie Covid-19. Štvrtkové rokovanie sa uskutočnilo formou videokonferencie.
 
Prezident Copa Joachim Rukwied zdôraznil nutnosť zabezpečenia stability pre poľnohospodárov, odmietol krátenie rozpočtu SPP. Poľnohospodársky sektor je pripravený prispieť k Európskej zelenej dohode, ale musí za to byť riadne finančne odmeňovaný a kompenzovaný.
 
 
Iné informácie
  • Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR neplánuje posunúť konečný dátum na podávanie „Jednotnej žiadosti na rok 2020“. Agrorezort plne zabezpečil štart kampane a v prípade predĺženia termínu by došlo aj k oneskoreniu vyplácania, čo by poľnohospodárom mohlo spôsobiť značné finančné komplikácie. Ministerstvo preto upozorňuje žiadateľov, aby nenechávali podanie žiadosti na poslednú chvíľu.

 

  • Rakúsko ruší obmedzenie pohybu. Od piatka sa budú môcť ľudia opäť voľne pohybovať na verejnosti. Naďalej však musia dodržiavať metrové rozostupy a môžu sa stretávať v maximálne desaťčlenných skupinkách
  • Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie má pandémia ešte ďaleko do konca
  • Spojené štáty hlásia milión nakazených koronavírusom. Ide až o jednu tretinu infikovaných vo svetovej bilancii. Celkový počet nakazených vo svete prekročil hranicu troch miliónov. Obetí je celosvetovo viac než 200-tisíc. Vyliečilo sa 920-tisíc ľudí
  • Zdroj: RTVS

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce