Správa z C-C – január 2014

Zoznam použitých skratiek:

SPPK – Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora

C-C – COPA- COGECA

EP- Európsky parlament

EK – Európska komisia

EÚ – Európska únia

ČŠ – Členský štát

SPP – Spoločná poľnohospodárska politika

EFSA – Európsky úrad pre bezpečnosť potravín

HLG – Skupina na vysokej úrovni

EKF – Európsky kongres farmárov

DG Sanco – Generálne riaditeľstvo EK pre ochranu a zdravie spotrebiteľa

NFU – Národná farmárska únia, Veľká Británia

GMO – Geneticky modifikované organizmy

DG Agri - Generálne riaditeľstvo EK pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka

OECD – Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj

OIE- Svetová organizácia pre zdravie zvierat

PPP – Prípravky na ochranu rastlín

EFFAT – Európska federácia obchodných únií v poľnohospodárstve a potravinárstve

GEOPA- Zamestnávateľská skupina v rámci C-C

PRV – Program rozvoja vidieka

DG Trade – Generálne riaditeľstvo EK pre obchod

DG Enviro – Generálne riaditeľstvo EK pre životné prostredie

EIP – Európske inovačné partnerstvo

NGO – mimovládne organizácie

CMO – jednotná organizácia trhu

COMAGRI – Poľnohospodársky výbor Európskeho Parlamentu

ILUC – Nepriama zmena využitia pôdy

UK – Veľká Británia

MFF – viacročný finančný rámec

AHW – zdravie a dobré životné podmienky zvierat

NZ – Nový Zéland

ECOSOC – Európsky hospodársky a sociálny výbor

DG Employ – Generálne riaditeľstvo EK pre zamestnanosť

MSD – Ochorenia svalov a kĺbov

WTO –Svetová obchodná organizácia

LULUCF – využitie pôdy, zmena využitia pôdy a lesníctvo

Mercosur – Ekonomické združenie krajín Južnej a Strednej Ameriky

MOMAgri – Svetová organizácia pre poľnohospodárstvo

BRIC – Ekonomické združenie Brazílie, Ruska, Indie a Číny

FAO – Organizácia pre potraviny a poľnohospodárstvo Spojených národov

FVE – Federácia veterinárov v Európe

BSE – Bovinná spongiformná encefalopatia – ochorenie hospodárskych zvierat

RK – rozvojové krajiny

PPP – prípravky na ochranu rastlín



Zasadanie politického výboru POCC – CCC  9. 1 .


Prehľad o súčasnom stave delegovaných aktov SPP. Skupina šiestich zástupcov DG Agri vedená pánom Cuturni urobila úvodný prehľad súčasného rozpracovania týkajúceho sa ozeleňovania, aktívnych farmárov, mladých poľnohospodárov, CMO, RV.

Priame platby boli dokončené začiatkom decembra a vnútorné pripomienky majú byť vyhotovené do 14.1. Následne bude návrh prerokovaný tak, aby mohol byť  14.3. odovzdaný EP , ktorý má potom dva mesiace na prerokovanie . Celý text stále ešte nie je oficiálny, o jednotlivých bodoch sa diskutuje už dlhšiu dobu.

Dánsko : ozeleňovanie s PP nie je proporčné , týka sa predovšetkým veľkých postihov za najmenšie neplnenie . Odmietajú výnimky pre sankcie len z dôvodov " vyššej moci " , problémov môže byť oveľa viac.

Pre Švédov je problémom ozeleňovanie, chýbajú príklady , ako bude systém fungovať .

Rakúsky zástupca kritizuje prístup k ekologickým oblastiam fixáciu nitrátov - aké plodiny sú povolené a z akého dôvodu.

Fíni majú problémy so sankciami pri ozeleňovaní , sú prilis tvrdé.

Nemecký zástupca povedal , že táto reforma je zlá , EK nezvolila pragmatický prístup , bude to katastrofálne komplikované, teraz sa stále ešte nevie ako bude reforma konkrétne fungovať na národnej úrovni . Vôbec sa nehovorí o proteínových kultúrach a  ich ekonomickej hodnote . Existuje aj diskriminácia mladých farmárov , pri rodinných farmách nie sú väčšinou považované za právnu jednotku , nijako sa nezohľadňuje ich podiel na fungovaní farmy .

Zástupca DG Agri reagoval slovami , že sa v rámci pripomienok komerčne modifikovala väčšina z pôvodného návrhu , zlepšila sa proporcionalita , znížili sa postihy za  malé nedostatky. Ale sankcie musia byť , postih je tu preto , že má mať výchovný ráz . Nie je však z jeho vysvetlenia jasné , akým spôsobom sa budú riešiť problemy fixácie dusíka, aké množstvo hnojív a prípravkov na ochranu rastlín bude nakoniec povolené. U mladých farmárov sa musí upraviť forma ich účasti, nemôžu byť len uvedení na zozname.
RV - ako prepojiť riešenie mladých farmárov s I. pilierom, ďalej otázka prepočtov zníženia pre bio - Malo by byť viac proporcionálne .

Spoločná organizácia trhu - smernice boli vydané v septembri , väčšina návrhov DG Agri bola prijatá a konečné schválenie sa očakáva v polovici marca. Táto otázka nie je príliš komplikovaná , príklady sú jasné. Nový parlament začne fungovať od júla, nová Komisia ustanoví počas leta rokovania, schvaľovanie začne v septembri . EP bude mať  čas ( 2 mesiace ) na prerokovanie , ale nepredpokladá sa, že by existujúci EP mal ešte čas na prerokovanie v pléne , aj keď je na 14 / 4 plánované stretnutie Štrasburgu .

Tento bod bol uzavretý a bola predložená predstava gréckeho predsedníctva na budúci polrok, v ktorom budú predsedať EK . Celkovo boli prítomní 4 zástupcovia.

V programe pre vzduch sú navrhy dosť kontroverzné . Predovšetkým v znižovaní emisií metánu, čo bude mať dosť tvrdý dopad na sektor dobytka ( lobing na úrovni národných vlád o zmiernenie požiadaviek) . Okrem metánu vyvstáva aj otázka emisií zo spaľovacích motorov – týka sa to techniky aj vyhrievania skleníkov .

Viacero krajín , ktoré urobili opatrenia už dávno , dnes konštatujú , že tieto opatrenia neboli vôbec začlenené , že by mali vzniknúť nové opatrenia. Chýba aj dopadová štúdia nákladov obmedzenia. C / C pripravuje pozíciu má sa tiež zúčastniť v skupine odborníkov o tomto probléme na Komisii. Organizácie musia lobovať na národnej úrovni , predovšetkým v sektore hovädzieho .

V ďalšom bode sa riešila otázka reformy poradných skupín na EK. Predsedovia oznámili, že sa zúčastnia na rokovaní vo Washingtone v dňoch 6. – 7. 2. 2014.  Všetky organizácie sa musia preto znovu registrovať v EK, ak sa chcú poradných skupín zúčastniť .

Ďalším bodom bola príprava na spoločnú konferenciu na Ecosoc pre rámec vývoja po roku 2015 Rio +20 spolu so zástupcami rozvojových krajín. Jedným z posledných bodov bol príspevok vedúcej ekonomického oddelenia C / C ohľadom indexu dôvery o vývoji príjmov vybraných som krajinách ( 10 ) .

Celkový ekonomický rast sa v 3. štvrťroku priemerne v EÚ zvýšil o 1,8 % , ale stále ešte nie je na predchádzajúcej pozitívnej úrovni . Spotreba sa teraz tiež vrátila do pozitívnych čísel , aj keď je len mierne nad nulou .

Poľnohospodárska Produkcia EÚ 28 bola 413 mld € , podpora SPP predstavovala 39 % u príjmov o 65 % u podnikateľských príjmov. Od 2005 , sa celkové príjmy zvýšili o 29,2 % , a to zásluhou menšieho počtu pracovníkov.

Aké problémy majú členské krajiny? Nízke ceny za produkty : HU , RO , Švédsko

Vysoké ceny vstupov – FR

Počasie - DE PL

Národná ekonomika – IT

Zdravie a ochrana zvierat – NL

Financie – Be

 

Závery:

Predsedníctvo C-C sa zúčastní 6-7. 02. Na rokovaní k medzinárodným obchodným dohodám vo Washingtone
Reforma SPP stále podlieha kritike zo strany farmárov z rôznych krajín a to predovšetkým z dôvodu narastajúcich obáv zo zvyšujúcej sa byrokracie a nejasnosti konkrétnych podmienok reformy
Vedenie C-C sa detailne zaoberá reformou poradných výborov EK, v tejto súvislosti už zaslalo vedeniu EK aj list v ktorom podporili zachovanie súčasného počtu skupín a požiadali o rozšírenie počtu miest pre zástupcov C-C

 


Pracovná skupina Zemiaky 10.1 .

 

Informácia o príprave seminára 21.1 . Pripravuje sa projekt lepšieho zhromažďovania dát , ktory má začať fungovať od septembra tohto roku .

Prehľad produkcie a výhľady :

Najväčšie producentské krajiny ( 5 KRAJINE , DE , NL , BE , UK,  FR ) . V ROKU 2012 došlo k ďalšiemu zníženiu o 6 % , celkovo boli všade nižšie výnosy , problém záplav UK sa zdá byť trvalým javom . Produkcia klesla ceny vzrástli .

Výhľad na roky 2013-14 predstavuje veľké kontrasty , očakáva sa zvýšenie produkcie o viac ako 4 % , ale stále to bude menej, ako je priemer . Hlavné zníženie sa týka Nemecka .

Väčšina krajín hlási zníženie spotreby čerstvých zemiakov, zvyšuje sa priemyselné spracovanie .

Holandský zástupca upozornil na trvalý problém sadby , kde plochy zostávajú rovnaké , ale extrémne počasie ovplyvňuje prakticky natrvalo veľkosť hľúz a ich kvalitu . Na trh EÚ sa čoraz častejšie dostávajú zemiaky z Egypta a rovnako u nomenklatúrnych zemiakov sa zvyšuje export z Alžírska .

Taliani dodávajú , že po poklesoch v minulých rokoch u sadiva ( -20 až -30 % ) sa na jeseň rozbehol Nový program , ktorý by mal zabezpečiť základný kapitál . Spotreba sa tiež znižuje . Zemiaky sú čoraz častejšie nahradzované ryžou . Tiež Španielsko má problémy so spotrebou. Francúzsko hlási zvýšenie Produkcia škrobu na úkor spotreby konzumných zemiakov.  .
Bol urobený prehľad  o súčasnom vývoji refomy SPP:  C / C mala pripomienky k ozeleňovaniu, zlepšeniu podmienok pre ekologické oblasti, väčšia pružnosť . Vnútorné  rokovania na EK ešte neskončili a na programe sú otázky predovšetkým postihov.

Kritika predovšetkým zo strany Francúzska a Nemecka , ktoré kritizovali tento prístup k SPP, čo povedie podľa nich k odlišným konkurenčným podmienkam .

Všetky doterajšie programy týkajúce sa propagácie nepriniesli žiadne zlepšenie pre produkciu EÚ na trhoch tretích krajín, skôr došlo k zvýšeniu dovozov zemiakov z krajín Stredozemného mora. Pre Nové obdobie je potrebné zaviesť podstatné zmeny v cieľoch propagácie . Na sekretariáte sa zhromažďujú údaje o všetkých programoch v ČŠ a na nadchádzajúcej schôdzy by sa mali stanoviť nové ciele.

Krajiny kritizujú programy ako príliš komplikované a spolupráca takisto nefunguje. Informácia o obchodných otázkach, najmä o problémoch obchodov s Ruskom a Južnou Afrikou .

Rusko svojou politikou zákazov dovozov spôsobuje ťažkosti väčšine krajín a rokovania sa nevyvíjajú dobre. Ruská vláda pre ďalšie kolo rokovaní odmietla vytvorenie spoločných výborov, teda podobne ako u živočíšnej produkcie , sanitárne otázky sa objavujú veľmi často ako zámienka k prerušeniu obchodov .

Informácie o EÚ systéme certifikácie pre zemiaky , ktorý má ale veľa výnimiek , čo spôsobuje ťažkosti .

U tohto problému sa schvaľovanie úprav na EK preťahuje . Dva výbory , ktoré problém riešia majú protichodné stanoviská. Poľnohospodársky je za a výbor pre životné prostredie je proti.   Vo výbore pre životné prostredie EP zastupcovia Rakúska a Nemecka chcú celý navrh potopiť. Tak nie je vôbec isté, či sa nakoniec schváli v súčasnej podobe, alebo sa vrátia EK k úplnému prepracovaniu .

Zdravie rastlín - Komisia má celý navrh prezentovať koncom februára , C / C vytvára ad hoc expertné skupiny pre technické otazky s tym spojené . Keďže táto skupina nemá náprotivok na EK teda nie je refundovaná, boli prítomní len experti zo susedných krajín Belgicka ( vsetky organizácie majú finančné problémy ) . Technická skupina sa zaoberá návrhmi na tému nových výskumov , predovšetkým vytvorenia nových prípravkov na ochranu rastlín koordináciou medzi výskumom v ČŠ . Správa má byť pripravená na konci februára .

Fytosanitárne otazky . Vysledky nálezov u hnedej hniloby a baktériovej krúžkovitosti u zemiakov . Francúzska správa . U oboch chorôb sú ročné škody až 1 mld € , okrem zemiakov sa nákaza týka aj paradajok a banánov . V referáte sa tiež diskutoval fakt , kedy dochádza k falošným pozitívnym výsledkom.

Regulácia sa má týkať tiež prevencie pre vstup na územie EÚ , ochrana proti šíreniu - druhá fáza kontroly likvidácie nákazy , vrátane formy odoberania vzoriek reťazovej reakcie nákazy .

Falošné pozitívne výsledky . Žiadna metóda tu nie je na 100 % istá :

- Krížené kontaminácie

- Nešpecifikované reakcie

- Zručnosť  a skúsenosti testujúcich

- Nedostatok vzoriek

Biologické testy a testy patogénne . Je nutné pri nízkych hodnotách robiť testy dodatočné .

Ale aj tu existujú rozpory v jednotlivých prístupov ČŠ . Dánsky zástupca tvrdí, že u nich sa toto zamorenie už 10 rokov nevyskytuje , ale GR pre zdravie a ochranu spotrebiteľa tvrdí,že žiadna krajina nemôže poskytnúť plnú záruku .

Informácie o seminári pripravovanom na september tohto roku v Bruseli . Spoločne producenti , spracovatelia a obchod . EÚ je najväčší svetový trh zemiakov, aj najväčší vývozca množiacich materiálov . Druhým Bodom TU Bude vzťah obchodov k Rusku , a k ďalším trhom sveta, predovšetkým k Ázii . Okrem organizácií tu majú byť zastupcovia EÚ, EK , obchodu , podnikov, aj zastupcov výborov EP zo všetkých hlavných producentských krajín . Dátum seminára je predbežne stanovený na 9.  alebo 18. septembra.

 

Závery:

Na september je plánovaný seminár, ktorý sa uskutoční v Bruseli
Choroby zemiakov spôsobujú pestovateľom straty
Zákaz dovozu zemiakov z EÚ do Ruska spôsobuje vážne problémy
Nepredpokladá sa, že by produkcia zemiakov v nadchádzajúcich rokokoch rástla výraznejším tempom
Klesá konzumácia konzumných zemiakov a zvyšuje sa podiel zemiakov použitých na spracovanie.

 

Pracovná skupina Výskum a inovácie 15.1 .

 

C / C zatiaľ nechce pripraviť trvalú pracovnú skupinu pre výskum a inovácie, dáva si za úlohu uľahčiť prepájanie programov organizácií .

Skupina by mala na najbližšiu schôdzu pripraviť výber, čo chceme od programov a ako sa majú vykonávať.

Má sa vytvoriť malá funkčná skupina , tá bude schválená buď 11. alebo 12. februára .

Schôdza bude mať 2 časti , prvá koordinačná, druhá spoločná s GR pre výskum .

Švédi hovoria , že kvôli úsporám nemajú žiadne peniaze , ale použijú na tento účel časť regionálnych fondov .

EK chce vytvorenie 6 Skupín ( nakoniec ich JE 8 ) . Tie maju pripraviť základné dokumenty, zabezpečiť ich výmenu a hodnotenie. Skupina sa tiež zaviazala , že sa postará o lepšie zapojenie farmárov – vypracuje správu o tom, ako sú využívané inovácie.


Je potrebné riešiť aj inovácie pre dodávateľský reťazec a odstrániť nerovnováhu . V akom meradle ma význam úloha krátkeho reťazca .

Otázkou je aj optimalizácia výnosov prostredníctvom EFA ( Ekologicky určené Oblasti ) .

Týka sa síce len 5 % ornej pôdy , ale otázkou je ako sa bude uplatňovať v jednotlivých krajinách (výkon cez delegované akty , a budú rozdiely medzi ČŠ ) .

Ziskovosť trvalých pastvín ( minimálne 5 rokov ) - je úzko prepojená na produkciu mäsa .

Potenciálne môže slúžiť k rozšíreniu proteínových kultúr . Otázka prepojenia ďateliny či lucerny na LFA .

Výkonnosť hnojív – príprava seminára na marec - spolu s producentmi hnojív PPP . Inovácia hnojenia , riadenia zostatkových hodnôt , zavlažovania , rotácie plodín, riadenia organického zloženia pôdy , stav makrobiotickej pôdy .

Zníženie použitia antibiotík u hydiny ( začne po skončení analýzy v pracovnej skupine pre bravčové mäso ) . Výkonnosť prostredníctvom nových techník vrátane GNSS ( globálny navigačný satelit systému ) . Pre chovateľov zvierat v odľahlých oblastiach , sledovanie pohybu cez satelity.

 

Závery:

C-C zatiaľ nechystá stálu skupinu pre výskum a inovácie
Objekty inovácie: I. hnojenia , riadenia zostatkových hodnôt , zavlažovania , rotácie plodín, riadenia organického zloženia pôdy , stav makrobiotickej pôdy .

 

Zasadanie politického výboru POCC - CCC 17.1 .

 

Debata poľnohospodárskeho výboru v pondelok večer začala vyhlásením predsedu výboru Paolo De Castro , ktorý síce pochválil snahu Komisie vyjsť v ústrety a upraviť niektoré pripomienky parlamentu , ale to je podľa neho nedostatočné , a tak to zatiaľ Poľnohospodársky výbor nemôže prijať . Výboru ide predovšetkým o kvalitu návrhu -  súčasné rozdiely musia byť vyriešené a preto bude nutné uskutočniť ešte najmenej jedno zasadanie a revidovať urcite telá textov , ktoré by mal parlament schváliť začiatkom marca .

Táto kritika práce Komisie , keď De Castro povedal , že zástupcovia Komisie nepočúvali pozorne všetky námietky EP,  teda sa má uskutočniť ešte aspoň jedna ďalšia schôdzka k doriešeniu sporných bodov . Druhým bodom rokovania bola správa o väčšom dôraze na kontrolu podvodov u potravín a o ďalšom posilnení kontrol, aj postihov. Tieto opatrenia by mali ukončiť sériu nedávnych škandálov , napr. s konským mäsom. Podvodníci doteraz mali fakticky voľné ruky a bola len malá šanca, že budú chytení . Inšpektori oznamujú svoje kontroly Dopredu . Musi byť oveľa prísnejšie kontroly - väčšina ich musi byť prekvapivá .

Dánsko napríklad v tomto smere používa prístup ako polícia . Musí byť zabezpečená aj lepšia cezhraničná spolupráca . Doteraz bolo odhalené len veľmi malé percento podvodov a postihy boli nízke . Spoločnosti by mohli stratiť licenciu v prípadoch opakovaného previnenia a pokuty by mali byť najmenej dvojnásobné oproti predpokladanému zisku .

Vnútornej kontroly – zlepšenie nahlasovania informácií . Probmlém - EÚ nemá definíciu čo sa myslí termínom podvody u potravín , narozdiel od USA .

Farm Bill (Reforma poľnohospodárskej politiky v USA).

Preklad musí byť uskutočnený do konca januára , pretože ak sa tak nestane začne opäť platiť zákon z roku 1940 ktorý predpokladá intervenčné ceny omnoho vyššie ako je súčasný stav, predovšetkým u cien mlieka . Stále sa čaká na kompromisnú dohodu medzi Senátom Snemovňou reprezentantov . Ak sa kompromis nenájde , počíta sa s tým , že sa súčasný Farm Bill predĺži o ďalší rok , tak ako to bolo v uplynulom roku .

Blokovanie spôsobujú rozpory pre podpory na potravinovú pomoc , u všetkých ostatných otázok sú obe komory amerického parlamentu v zhode .

Nový Farm Bill predpokladá odstránenie odpojených PP, dáva prednosť podporám poistenia.
Čo všetkým poistením poskytovalo ďalšiu možnosť získať dodatočné prostriedky na úhrady povinných častí poistky poisťovniam .

WTO .
V poslednej správe WTO sa hovorí, že nemôže brániť bilaterálnym dohodám, ale zároveň , že sú kontraproduktívne pokiaľ nie sú sprevádzané pravidlami stanovenými v multilaterálnych dohodách . Roberto Azevedo , nový zastupujúci riaditeľ WTO rozobral súčasné podminky začiatkom januára na seminári v Lisabone . K bilaterálnym dohodám tiež dodal , ze náklady s nimi spojené sú vyššie ako sa obyčajne očakáva .

Nemecko - Francúzsko . Francúzska zástupkyňa mala referát k novým vzťahom v oblasti poľnohospodárstva medzi oboma krajinami.  Na stretnutí ministrov oboch krajín sa rozobrali všetky opatrenia od zjednotenia Nemecka v roku 1994 predovšetkým stav rastúcich nemeckých vývozov . Francúzsko konštatovalo , že najviac Nemecko profitovalo z predaja  v strednej a východnej Európe , ktoré vzrástli z 1,9 mld € v. roku 2003 na viac nez 6 mld. v roku 2010 . Okrem toho došlo tiež k rýchlemu rastu vývozu do UK , ktorý v týchto rokoch vzrástol o 54 %. Aj vývoz do Dánska vzrástol o takmer 70 % . Z čoho má ale Francúzsko najväčšie obavy je príprava na ďalšie zvyšovanie produkcie mlieka po skončení kvót v roku 2015 . Francúzsko trvalo kritizuje nízke mzdy v nemeckom poľnohospodárstve a teraz dúfa , že po zavedení minimálnej mzdy ( schválené na jeseň ) sa zmenšia rozdiely v nákladoch na prácu. Francúzska minimálna mzda je 9,43 € oproti navrhovanej Nemeckej 8,50 € .

 

Závery:

Poľnohospodársky výbor EP kritizuje EK pre nízku akceptáciu požiadaviek EP
V USA hrozí, že FarmBill nebude schválený včas a v platnosti tak zostane minuloročný FarmBill.
Nemecko a Francúzsko rokujú o nových vzťahoch v oblasti poľnohospodárstva

 

Geneticky modifikované potraviny - seminár , konferencia 22.1 .

 

Seminár s podtitulkom Zdravé potraviny. Prítomnosť britského ministra pre životné prostredie a RV , okrem neho Generálna riaditeľka DG SANCO mala snahu ukázať, že sa v prístupe EÚ naozaj niečo deje.  Aj tu dochádza k novému pokusu , ako veci zmeniť . Okrem ministra GR pre zdravie a ochranu spotrebiteľa , tu bol tiež celý rad poslancov z EP , čo sa doteraz často nestávalo . Julie Girling , ktorá predsedá pracovnej skupine EP o politike hodnotenie rizík bola veľmi angažovanú osobou , ktorá chce presadiť zásadné zmeny v pohľade na problematiku GM.

Úvodná slovo mala Paola Testori Coggi , Generálna riaditeľka DG SANCO . Tá obhajovala testovanie v EÚ , ktoré je podľa nej najlepšie na svete,  kde sa práve kvôli sporom okolo uplatnenia GMO , vykonáva nová štúdia , ktorá má byť zverejnená v roku 2016 . Tá sa zaoberá 2. Generáciou, čo sú podľa ich slov nové plodiny, ktoré nemajú podľa testov žiadne druhotné, či zvyškové hodnoty , ktoré by mohli vyvolať pochybnosti o ich bezpečnosti . Táto generácia je už viac špecializovaná na produkty , ktoré odolávajú mrazom , suchu , majú lepší obsah výživy .

Je  nedostatkom EÚ , že sa tieto produkty dostávajú na trh len veľmi pomaly.  V štúdií sa rozoberá tiež požiadavka na veľmi striktné testovanie -  skúma sa v tomto rámci viac ako 50 projektov, ktoré majú prispieť k zmenám v inováciách. Okrem toho sa kladie veľký dôraz na lepšiu komunikáciu s verejnosťou. Ale potrebné je zmeniť aj myslenie obchodov, napríklad pri krmivách, kde je jednoduchšie doviezť sóju ( často GM ) do Európy , než urobiť niečo pre rozvoj domácej produkcie proteínov .

Potom bolo uvedených viacero praktických príkladov uplatnenia GM technológie . Prvým bol príklad pšenica bez lepku.  Odstrániť lepok pomocou manipulácie GM sa ukázalo ako možná cesta . Začalo sa najprv s pšenicou , ale podobné pokusy boli aj u ďalšieho obilia , ktoré obsahuje lepok (raž , ovos , jačmeň ).

Ďalším príkladom bola snaha zvýšiť obsah oleja v sóji , čo by malo veľký význam predovšetkým v lepšom zložení stravovania. Lepšie zloženie tuku má význam predovšetkým v predchádzaní kardiovaskulárnych chorôb . Väčšina olejov je nestabilných tak je tu snaha zapojiť do práce nové druhy znížiť alebo nahradiť kompletne nestabilné kyseliny v oleji ( lepšie vlastnosti pre varenie - teploty) . Tento druh bol už schválený v USA a Kanade ( 100 000 ha ) Pre potraviny aj pre krmivá . Výskum a celý projekt boli kvôli otázke nestrannosti vykonané bez účasti veľkých spolocnosti , z financií od darcov , aby sa predišlo kritike zo zaujatosti . Príklad tu uviedol profesor Ingo Potrykus zo Švajčiarskeho federálnych inštitútu technológie . Celý projekt začal v roku 1992 po 18 rokoch pokusov bol dokončený .

Príspevok  mal aj Patrick Moore , ktorý bol jedným zo zakladateľov Greenpeace , kde viac ako 20 rokov pôsobil predovšetkým v boji proti lovu veľrýb zabíjanie malých tuleňov v Kanade . V 90. rokoch sas organizáciou rozišiel a vyzval na protesty pred sídlom Greenpeace, aby mohli byť zavedené určité nové technológie. Stretol sa s veľkým potleskom.

Ďalší príklad - maniok – je surovinou , ktorú denne používa viac ako 800 mil. ľudí, prevažne v Afrike a v J.Americe a J. Ázii . Snahou je prispieť k zvýšeniu produkcie , predovšetkým v Afrike , kde sú výnosy Len to 10t/ha . V Afrike sú hlavným vinníkom malých výnosov predovšetkým choroby (maniok vírusy ) celovo sa týchto vírusov vyskytuje 9. Pri ideálnych podmienkach možno dosiahnuť výnosov 50-60t/ha .

Olejniny - obohatené o omega – 3 mastné kyseliny. Nahradenie nedostatkov rybného priemyslu.

Správa z júna 2013 , kedy široká vedecká komunita vydala vyhlásenie , že EÚ zaostáva nemá žiadnu inovačnú politiku . Všetky signály musia byť založené na vedeckom základe.  
Producent z Azor José Leite Braz sa zaoberal úrovňou nákladov na vstupy dovoz krmív zo vsetkých končín sveta - snaha neustále vyvažovať tieto vstupy tak , aby boli konkurenčné v celom reťazci živočíšnej produkcie, ktorú na Azorách vykonávajú .

Náklady na krmivá predstavujú 50 % , doprava je vykonávaná loďami kontajnermi , zásoby majú v silách na 3-4 mesice . Pšenica , jačmeň sa dováža z Francúzska,  Británia , kukurica a sója z USA ( 30 % ) , Brazílie ( 17 % ) , J. Ameriky ( 13 % ) , Indonézie ( 12 % ). Zvyšky z EÚ . Sú predovšetkým najväčším producentom mlieka v celom Portugalsku, ale produkcia mäsa je druhým pilierom ich činnosti , menšiu časť krmív pestujú na ostrovoch .

Britský minister Opäť povedal , ze otázka GM predstavuje hlavne emocionálny boj, nemá žiadny racionálny základ . Argumenty výskumov sa teraz zmenili - vačší dôraz na prospech pre prostredie kombinovaný s rastom produktivity . Praktický vsetky enzýmy používané v potravinárskom priemyslu sú z GM no , ako sa zdá , nikomu nevadí , podobne je sa s väčšinou liekov . Zástupca švajčiarskeho výskum povedal , ze na molekulárnym základe sú konvenčné aj GM úplne rovnaké . Do debaty sa zapojilo množstvo britských poslancov EP , ktorí pôsobia som výboroch poľnohospodárskom , zdravie , výskumov . Vsetci sa zhodujú na faktu , že investície EÚ neposkytuje na výskum a rozvoj, alebo len veľmi málo . Vedci dokonca tvrdia , že blokuje fondy rozvoja EÚ .

Každá zmena predstavuje veľa práce vysvetľovaním. Samotná ochrana pokusov na poliach stojí veľa peňazí , tie chýbajú aj potom na výskum . Je potrebné presvedčiť nielen spotrebiteľov o výhodách, ale aj obchod . Vysvetliť, aké sú GM 2. generácie , v čom sú ich prednosti oproti 1. generáciu . Výskum postupuje veľmi rýchlo dopredu , regulácie sú veľmi nevyhovujúce . Od zástupcu francúzskeho výskumov padol navrh , aby EP zahájil dialógové okno s EFSA GR SANCO o pozitívnej propagácii nových technológií, ich významu pre riešenie otázok zdravia a zabezpečenia potravín.

 

Závery:

Seminár mal bohatú účasť zástupcov na vysokej úrovni
Kontroverznosť problematiky GM stále pretrváva, ale na úrovni politickej je badať snahu o zdôrazňovanie výhod GM potravín s cieľom presvedčiť verejnosť
Nezávislý a preukazný výskum v oblasti GM 2. Generácie stále chýba a mal by byť dostupný orgánom EÚ v roku 2016

 

Pracovná skupina Bioenergia / biotechnológie 28.1 .

 

Prehľad najnovšieho vývoja rokovaní Rady 12. decembra , kde sa nedosiahla politická dohoda na základe navrhovaného kompromisu od Litvy . Belgicko , Taliansko , Holandsko , Luxembursko , Maďarsko , Dánsko a Poľsko boli Proti ( s blokovacou menšinou 104 hlasov ) .

ILUC :
 

- ILUC v prepočtoch skleníkových plynov : Be , NL , Lux , DK

- Prijateľné hlásenia ILUC : FR , CZ , UK

Zlepšiť vedecké hlásenia o ILUC pred prepočtami ILUC : De , Maďarsko požaduje nulový Faktor ILUC ( nedostatočné vedecké dôkazy ) .

Pokročilé biopalivá :

- Dobrovoľné čiastkové ciele prijateľné : FR , CZ , SVK , Bg , UK , Lot , Cy , Fín , Ro .
Podpora pre pokročilé palivá - uhoľné sklady : Je povinný čiastkový cieľ 2-2,5 % ) , Dk . Lux , Nl , IRL ( štvornásobné počítanie) , Slo .

Aky je terajší stav : 10 % OZE Cieľ pre - 2020 JE udržaný ( vrátane Obnoviteľné elektriny )

Strop na FQD : 6 % pre potravinové kultúry vrátane použitia stolného oleja a zvieracích tukov , 7,5 % pre etanol v benzíne .

0,5 % Pokročilá biopalivá v 2016 , 2,5 % pre biopalivá pokročilé, vrátane celulózy .
Štvornásobné započítavania pre skladovanie uhlíka , biomasa biologického pôvodu , riasy a baktérie , zvyšky palmového oleja sú vylúčené .

Obnoviteľný cieľ pre elektrinu

Mnohé pripomienky sú nejasné ( Pl ) , v Španielsku došlo v období krízy k úplnému obratu ( veľmi silné lobby fosílnych palív ) , v Rakúsku chýba dohoda , debaty pokračujú praktický vo všetkých krajinách . Nemci nie sú spokojní s odpoveďou expertných skupín , kde má C / C dvoch zástupcov . Ďalšia schôdza má rokovať  o etanole ( 14.2 . ) , Je pripravená diskusia  pre konferenciu v Utrechte ( NL ) na 19. - 20. februára .

Plnenie emisií skleníkových plynov kvót : nebude sem zaradený multiplikačný faktor prísnejšie kontroly použitia stolových olejov .

Národná regulácia a zmena systému podstatne ovplyvní výber surovín –Fr.
Poľsko má zase veľké problémy s nekontrolovanými dovozmi surovín z Ruska a z Bieloruská - varuje , že certifikátom ( nie vzdy kontrolovateľný ) sa dostanú na celý trh EÚ .

Španielsky projekt Europruning je iniciatíva ovocinárskych družstiev  - ide o využitie zvyškov pre ošetrenie ovocných stromov ( drevo sa ďalej spracúva, alebo využíva na energiu ) . Do iniciatívy sa zapojili družstvá SP , FR , IT , P , projekt pokračuje komerčne celý rok.  Pre Horizont 2020 majú pripravený projekt pre lepší výskum.  
U otázky direktívy Zdaňovania energetických produktov elektriny (ref. BI ( 13 ) 514:2 )  K návrhu direktívy Rady . ČŠ budú mať možnosť stanoviť sve dane nad stanoveným minimom. Nový fiškálny systém bude naďalej rozlišovať medzi sektormi , ktoré sú zahrnuté do EÚ obchodovania s emisiami na sektory , ktoré nie sú zahrnuté a budú podliehať dani z CO2 .

Časový rozvrh - Zdanenie je prioritou pre Grécke predsedníctvo . Pracovná skupina sa má k tejto téme stretnúť najmenej raz za mesiac .

Obchodné otazky : posledný vývoj u zvyšovania dovozov pôvodom z Argentíny
Argentína by nemala mať výhody zo SVP ( Všeobecný systém preferencií ) od tohto roku , Indonézia podobne ako Argentína budú od tohto roku mať 6,5 % colnú daň na svoje vývozy do EÚ .

Pre sektor Bioenergie sú podľa GR pre obchod dôležití pre EÚ nasledovní obchodní partneri pre EÚ :

Malajzia , Indonézia , Kanada , USA , Stredná Amerika , Kolumbia , Peru . S Malajziou USA rokovania pokračujú od roku 2010 . S Indonézii zatiaľ nezačali . S Kanadou sú pred ukončením, ďalšie kolo rokovaní je plánované vo februári v Ottawe.

Ďalšie kolo otázok sa týkalo predovšetkým znalostí týkajúcich sa súčasného návrhu.  
 

 

Závery:

EÚ potrebuje v oblasti bioenergií nových obchodných partnerov
ILUC – podmienky aj názory v rámci jednotlivých ČŠ sú rôznorodé
Revízia daní v oblasi emisnej politiky – jedna z priorít gréckeho predsedníctva

 

Seminár k programom rozvoja vidieka , výhľad 2014-2020 . 29.1 .

 

Generálny riaditeľ Jerzy Plewa mal úvodný prejav , v ktorom zhrnul rozne podpory pre RV cez EAFRD . - Zlepšiť koordináciu Medzi fondami CSF ( Spoločný strategický rámec ) . Pomoči spoločných reguláciou pre fondy SSR Harmonizácia väčšiny pravidiel . Vedľa Toho Potom koordinácie na národnej úrovni .

Nový rámec pre pomoc pri vykonávaní operácií vo všetkých programoch RV
Zlepšiť strategické programovanie , prepojenie programov RV na CieleEuropa 2020 .
Pružnejšie vzťahy medzi opatreniami ich optimálnej kombinácie .

MOŽNOSŤ : Pridať Tematické subprogramy , pre osobitné typy Oblasti , Alebo pre - urcite typy Skupín ( Mladí ) .

Zjednodušené zoznamy opatrení - Lepšia transparentnosť , rozsah a podmienky, predovšetkým v oblasti prenosu poznatkov a skúseností ,
Nechať väčší potenciál lokálneho rozvoja ( Leader ) ,
podpory pre EIP , EIP v poľnohospodárskej produktivite ,
posilniť prístup budovania sietí ( networking ) .

Nedá sa povedať , že by to bolo niečo nové, podobné vyhlásenia je vidieť všade , kde sa začne hovoriť o novom prístupe .

V ďalšej časti sa tu uviedli priority RV - prevody znalostí v poľnohospodárstve , lesnom sektore na vidieku . Podporiť inovácie a znalosti na vidieku , podporiť výskum , zaviesť celoživotné vzdelávanie a tréning . Rozšíriť konkurenčnú schopnosť vo všetkých sektoroch poľnohospodárstva a zlepšiť životnosť fariem . Pomoc pri reštrukturalizácii fariem , uľahčiť lepšie vekové rozdelenie na vidieku . Propagácia pre lepšiu organizáciu trhu riadenia rizík v poľnohospodárstve : PO's -  Lepšia integrácia primárnych producentov FC ( reťazca ) , propagácia miestnych trhov .

Obnovenie , udržovanie a rozšírenie eko - systémov závislých na poľnohospodárstve a lesníctve - zlepšiť riadenie vody a pôdy .

Propagácia zvýšenia výkonnosti zdrojov  - podporiť prechod k nízkouhlíkovej ekonomike. Zlepšiť využitie vody , efektívnosť energie , dôraz na využitie obnoviteľných zdrojov , znížiť použitie nitrátov emisií metánu . Podporiť ukladanie uhlíka v poľnohospodárstve , aj v lesníctve . Ani tu nebolo povedané niečo zásadne nové .

Pre ďalšie programy RV sú dôležité priority :

Analýzy nedostatkov príležitostí pre oblasti , ktoré programy pokrývajú ,
Určiť veľkostné ciele v rámci PRV a previazanie na príslušné inovácie . Hodnotenie cez SRMH ( Spoločný rámec monitorovania a hodnotenia ) ,
Indikátory - Základné údaje musia byť presné , aby mali zmysel pre RV ,
Vysvetliť Ako Bude pre každú z Priorít fungovať Inovácia opatrenia k zmenám klímy ,
Vybrať kombináciu opatrení , ktorá  sa pre tieto ciele najlepšie hodí -  ktoré môžu pôsobiť na viacerých Oblasti naraz .

Krátka poznámka k špeciálnym prípadom - Mladí farmári , Malé farmy , horské Oblasti aj krátky predajný reťazec . Tam nebolo povedané nič nové .

Čo sa týka subprogramov , tie majú doplniť hlavné štruktúry RV . Špecifické analýzy sily , slabín , príležitostí a s tym spojené určité špecifické ciele. V ich rámci sa majú zvýšiť výdavky o 10 % oproti ostatným cieľom. Ďalšia časť bola venovaná hodnoteniu podpôr, ich vplyv na zlepšenie podmienok :

Investície - modernizácia - dobrý Pomer, ale Problémy s neskorými platbami a veľkou administratívou .
Budovanie kapacít - tréning , predovšetkým pre malé farmy ( horší prístup ) , efektívny v niektorých krajinách , veľká závislosť na úrovni trénerov . Poradné systémy, v mnohých krajinách sa veľmi dobre uplatnil systém kupónov , kedy si farmári mohli vybrať poradcu podľa POTREBY .
Rozvoj činnosti pridaná hodnota ,
Životnosť farmy - v LFA u bioprodukcie .

Vykonávanie ukazuje rôznosť výsledkov , úspešné boli najmä podpory pre mladých farmárov, Modernizácia fariem , pridaná hodnota pre určité produkty .

Ktoré formy podpor fungovali menej ?

Veľká byrokracia , oneskorené platby , prehnané požiadavky .

Kritériá , ktoré neboli prispôsobené miestnym podmienkam .

Prístup farmárov - odmietanie sa prispôsobiť .

Prístup administratívy - nedostatočná komunikácia .

V odporúčaniach bolo povedané , že poľnohospodárstvo a lesníctvo je dlhodobá činnosť a vyžaduje dlhodobú politiku. Každá politika by mala brať ohľad na to, že farmári sú podnikatelia.

 

Závery:

Ani pracovná skupina – workshop – nepriniesol zásadne nové informácie, prispel však významnou mierou k vzájomnej výmene informácií medzi krajinami
V rámci RV stále vystupuje do popredia kritika vysokej byrokracie, prehnaných požiadaviek ako aj prípady oneskorených platieb.

 

Propagácia 30.1 .

 

Dopoludňajšia časť schôdze ukázala , ake sú rozdiely v prístupe medzi severom a juhom Európy .

V úvode was rozobraný Harmonogram rokovaní do apríla tohto roku , na Rade , aj v EP . Ten , Ako je známe , ukončí formálne rokovania koncom marca potom sa bude u celej rady otázok čakať až na nový EP, ktorý plne začne fungovať až začiatkom jesene . Rada rokovala o propagácií minulý týždeň , ďalšia bude 19 / 2 a 12.3 posledná .

C / C svoju pozíciu nemá ešte pevne stanovenú, ako sa ukázalo ukázalo na dnešnej schôdzi.
 

Predloženie pripomienok EP a Rady k návrhom EK -  predstavenie, ktoré sú v súlade s požiadavkami C / C:

Väčšiu úlohu pre PO
Viac pružnosti - dať prednosť pôvodným značkám , uznanie pôvodu
Zjednodušenie administratívy , jednostupňový výber (teraz len Komisia , potom ČŠ Komisie ) .

C / C nesúhlasí v :

C / C vačšia ochrana hraníc vnútorného trhu
Dôraz na kvalitu a pridanú hodnotu
Nové logo pre okrajové regióny EÚ

ČŠ majú spolufinancovať do 20 % ( jednoduchú aj multiprogramy ) .

Stratégia - opakovanie rovnakých argumentov ako u iných programov :

Zvýšiť trhový podiel
Obnovenie normálnych trhových podmienok
Zlepšiť konkurenčnú viditeľnosť produktu EÚ
Informácie pre spotrebiteľov - Štandardy a kvalita

Programy maju byť na 3 roky , ale každým rokom aktualizované . Vyhlasovanie programov 2x ročne. Percento financií môže byť až 100 % zo strany Komisie ( v kríze , pri strate dôvery spotrebiteľov ) . Väčší podiel pre malé a stredné podniky ( až 75 % ) .

Debata satýkala predovšetkým PERCENT Financovanie , doteraz 20 % organizácia , 30 % ČŠ 50 % Komisie . Diskutovaný predovšetkým podiel ČŠ, či 30 % bude povinné , pretože teraz treba v Dánsku štát nedával nič, museli zohnať iné zdroje . Financovanie by malo byť prepojené na rozhodovanie o programoch , ale tu sú pochyby , či to Komisia chce .

 

Strategická agenda 2014-2015 .

Bod programu , o ktorom debatovala osobitne poradná skupina v decembri . Táto skupina na záver vyzvala Komisiu aby prispela k dohode v roku 2014 . V tomto roku musí Komisia začať pracovať na realizácii novej politiky schválenia nových programov . Poradná skupina bude žiadať pravidelné informácie o priebehu rokovaní schvaľovaní a o vykonávaní novej propagačnej . Okrem toho bude tiež monitorovať celý priebeh o činnosti :

Výkonné agentúry ( jej vytvorenie , úlohy , plán práce , Financovanie činnosti všetkých podielnikov )
Európska Stratégia na pracovni program , - poradná skupina bude definovať stratégiu.

Propagácia poľnohospodárskych potravinárskych produktov na vnútornom trhu , a na trhu tretích krajín . Bude tiež dohliadať , aby táto stratégia sa zhodovala s národnými privátnymi aktivitami .

Okrem toho bude mať poradná skupina na starosť vytvorenie inštitucionálneho fóra pre výmenu skúsenosti najlepších praktík , ako súčasť technickej pomoci pre sektor .

EÚ Stratégia - 4 Ciele:

zvýšiť podiel na trhu - Produkcia EÚ
obnovenie normálnych trhových podmienok ( pre Kríža )
zlepšiť Konkurencieschopnosť vnútri aj mimo EÚ
informácie pre spotrebiteľov .

Rakúsky zástupca Jochum k Tomu dodáva , ze C / C sasom svojich pripomienkach Mela sústrediť predovšetkým na kvalitu PRODUKTU EÚ . Dalsie pripomienky do sekretariátu Pres mail .
Programy školské mlieko a ovocie zelenina pre školy .

Prvý beží už vyše 15 rokov , druhý 5 rokov . Komisia chce oba programy spojiť , ale nie je zhoda , či je to uskutočniteľné . niekde funguje mlieko , inde ovocie , ale praktický všade sú k tomu nejaké pripomienky. Organizácie sú vyzvané , aby urobili pre sekretariát ohodnotenie oboch promočných programov v ich krajinách , podľa toho bude potom reakcia na navrh Komisie o spojení.

Najväčší odbyt produktov EÚ je na domácom trhu a tam by mala byť sústredená pozitívna propagácia.
 

 

Závery:

EÚ Stratégia - 4 Ciele:

zvýšiť podiel na trhu - Produkcia EÚ
obnovenie normálnych trhových podmienok ( pre Kríža )
 zlepšiť Konkurencieschopnosť vnútri aj mimo EÚ
 informácie pre spotrebiteľov .

Stanovisko C-C k propagácií z dôvodu rozdielností názorov krajín severnej a južnej Európy stále nie je pevne stanovené
Propagácia produktov EÚ až do 70% smeruje na vnútorný trh, čo však je logické z dôvodu , že najväčší odbyt produktov je na domácom trhu.

 

 

Vypracoval: Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK, január 2014

 

 

 

©Copyright SPPK; kopírovanie a ďalšie šírenie je možné len so súhlasom SPPK

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce