Novým šéfom Pôdohospodárskej platobnej agentúry je T. Guniš

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽaNO) v piatok odvolal z funkcie generálnu riaditeľku Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Beatrix Galandovú a za nového generálneho riaditeľa agentúry vymenoval Tibora Guniša.
 
foto zdroj TASR
 
"To, čo sa v týchto dňoch dozvedáme o praktikách v PPA, vďaka orgánom činným v trestnom konaní, ktoré majú počas vlády Igora Matoviča (OĽaNO) odviazané ruky, je neakceptovateľné. Taká významná inštitúcia, ktorá každoročne pracuje so stovkami miliónov eur, musí byť pod kontrolou verejnosti a protikorupčné opatrenia musí mať nielen na papieri, ale aj v praxi. Rozhodol som sa preto na jej najvyššiu funkciu vymenovať pána Tibora Guniša. Je to odborník s dôležitými skúsenosťami z oblasti poľnohospodárskych podpôr aj zo zahraničia," povedal Mičovský.
 
Tibor Guniš vyštudoval Agronomickú fakultu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a využívaniu digitálnych technológií v chove hospodárskych zvierat sa venoval na Hohenheimskej univerzite v nemeckom Stuttgarte. V rokoch 1995 až 2002 pôsobil na ministerstve pôdohospodárstva vo viacerých funkciách. V rokoch 2002 až 2004 bol riaditeľom odboru PPA, kde pracoval aj ako člen predvstupového negociačného tímu SR do EÚ za oblasť poľnohospodárstva. V rokoch 2004 až 2012 pôsobil na agentúre vo funkcii riaditeľa sekcie priamych podpôr. Manažérom bázových údajov v rakúskej platobnej agentúre Agrarmarkt Austria (AMA) bol v rokoch 2012 až 2018. V rokoch 2018 až 2020 pôsobil ako riaditeľ pre stratégiu IT spoločnosti Axasoft.
 
"Mojimi štyrmi základnými cieľmi sú boj proti korupcii, transparentnosť, odbyrokratizovanie a PPA ako partner, nie postrach poľnohospodárov na Slovensku. Využijem všetky svoje poznatky a skúsenosti z pôsobenia PPA, prácu s najmodernejšími IT technológiami aj najlepšiu prax z rakúskej platobnej agentúry Agrarmarkt Austria, v ktorej som pôsobil 6 rokov," doplnil Guniš.
 
 
SPPK je pripravená diskutovať a byť nápomocná
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora vníma vymenovanie nového šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Tibora Guniša pozitívne. 
"Ide o odborníka, ktorý je znalý problematiky, preto dúfame, že nám, poľnohospodárom, v maximálnej možnej miere zjednoduší prácu. Veríme v transparentnú a otvorenú diskusiu pri riešení aktuálnych otázok," povedal v reakcii na vymenovanie nového šéfa PPA predseda SPPK Emil Macho.

SPPK je ihneď pripravená na stretnutie s novým generálnym riaditeľom PPA, odbornú diskusiu a pomoc pri riešení problematických sfér nášho agropotravinárstva.
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce