Inštitút sezónnych prác môže priniesť zamestnanosť na vidiek

Poľnohospodári podávajú záchrannú ruku pre nezamestnaných a to vďaka schválenému Inštitútu sezónnych prác.
 
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora oceňuje, že štát zriadi Inštitút sezónnych prác. Toto systémové opatrenie je pre poľnohospodársky sektor mimoriadne dôležité, pretože umožní pestovateľom – ovocinárom, zeleninárom, vinohradníkom – za výhodnejších podmienok zamestnať Slovákov na brigádnické práce.
 
Inštitút sezónnych prác prichádza práve v čase následkov pandémie: slovenské firmy prepúšťajú zamestnancov, brigádnici zo zahraničia sú pre mimoriadny stav už mesiace v domovských krajinách. Sezónni pracovníci chýbajú naprieč celou Európskou úniou. Slovensko sa za takejto situácie rozhodlo, že pomôže vhodne nastaveným nástrojom práve Slovákom, ktorí sa budú môcť zamestnať v poľnohospodárstve formou brigádnických prác. 
 
Inštitút sezónnej práce môže navyše zabrániť aj prípadom z minulosti, keď ovocinári práve pre nedostatok brigádnikov nestihli v optimálnom čase pozbierať celú úrodu a tá preto zhnila pod stromami alebo na poliach. 
 
 
„Je nemysliteľné, aby sme na jednej strane hovorili o zvyšovaní potravinovej sebestačnosti v základných komoditách a na druhej strane ich nemali s kým pestovať, ošetrovať a zbierať. Fakt, že Inštitút sezónnych prác vytvorí 5000 nových pracovných miest na vidieku, je príležitosťou, ako nielen pestovať efektívne, bez strát na poliach, ale je aj príležitosťou vytvoriť si bližší vzťah spotrebiteľa a lokálneho, domáceho poľnohospodára,“ uviedol v reakcii na vytvorenie Inštitútu sezónnych prác Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
 
Ministerstvo financií SR na projekt vyčlení 12 miliónov eur, ktoré sa použijú na dotovanie odvodov pre ľudí pracujúcich v poľnohospodárstve v rámci sezónnych prác.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce