Pracovná skupina pre ekologické poľnohospodárstvo, 1. októbra 2020

Zhrnutie správy zo zasadnutia:

Predsedá Lone Andersenová (DK).

 

Podklad Nariadenia (EÚ) 2018/848, všeobecný opis stavu

Sekretariát informoval o návrhu Komisie odložiť vstup do platnosti novej ekologickej legislatívy o jeden rok (od 1. 1. 2022). Odklad sa týka aj všetkých vykonávacích a delegovaných aktov. Návrh musí teraz schváliť Európsky parlament a Rada. Hlasovanie v parlamente pravdepodobne prebehne v týždni od 5. 10. 2020.

 

Výmena názorov na Akčný plán EÚ pre ekologické poľnohospodárstvo

Dňa 4. 9. 2020 otvorila Komisia verejnú konzultáciu k Akčnému plánu pre rozvoj ekologického poľnohospodárstva. Otvorená bude do 27. 11. 2020, dňa 19. 11. 2020 prebehne CDG s Komisiou, kde budú Copa a Cogeca informovať Komisiu o svojich pripomienkach.

Diskusia:

Podľa BE treba zdôrazniť nutnosť finančnej podpory na dosiahnutie vyšších ambícií ohľadom využívania pôdy v ekologickom poľnohospodárstve. IE súhlasí, že nárast ekologickej výroby by mal určovať dopyt na trhu, nie politika. V AT je napr. už množstvo pôdy v ekologickom režime, zatiaľ čo napr. na Malte takmer žiadne. Otázka teda znie, ako Komisia zohľadní rôzne situácie v členských štátoch. Podľa IT je cieľ 25 % na úrovni EÚ a Komisia sa nikdy nevyjadrila k jeho rozloženiu medzi jednotlivé štáty. Podľa DE je však jasné, že 25 % je európsky priemerný cieľ.

IT žiada finančnú podporu na inovácie a výskum v ekologickom poľnohospodárstve.

ES reprezentant informoval o pripravovanom zákone v ES, kde cieľom má byť eliminácia podnákladového predaja naprieč celým dodávateľským reťazcom. Zo štúdie ministerstva aj akademickej obce bola zistená minimálna výška výrobných nákladov a tá musí byť uhradená všetkým poľnohospodárom. IT informovalo, že v IT podobná iniciatíva bola, ale príliš nefungovala.

 

Výmena názorov na imunokastráciu

Na úvod prezentoval Reinhard Brunner (DE) skúsenosti s imunokastráciou na farme ošípaných v DE. S praxou začali v roku 2016, ocenil najmä prínosy pre pohodu zvierat a minimálne riziko infekcie. Nemecké obchodné reťazce aj lokálni mäsiari prax  podporujú, imunokastrácia by podľa neho mala byť v EÚ v ekologickom chove dovolená.

Predseda pracovnej skupiny pre bravčové mäso Antonio Tavares informoval o už dvojročnom rokovaní na túto témun. Imunokastrácia sa najčastejšie praktizuje v BE (dopyt reťazca Colruyt). Vyzval však k opatrnému prístupu vzhľadom na očakávanie spotrebiteľov.

Predseda pracovnej skupiny pre pohodu a zdravie zvierat Miguel A. Higuera zmienil stanovisko Európskej agentúry pre liečivé prípravky, podľa ktorej improvac (jediná uznaná vakcína na trhu EÚ) nepredstavuje pre spotrebiteľa žiadne riziko. Ďalej predstavil výstupy z dotazníka, ktorý sa realizoval medzi  viac než 4000 spotrebiteľmi  v 16 krajinách. Za najhoršiu prax z pohľadu  pohody zvierat uviedli kastráciu bez anestézie, za najpriaznivejšiu kastráciu s anestéziou a až po nej imunokastráciu. Kastráciu s anestéziou akceptuje 87 % respondentov, imunokastráciu 68 %, 15 % ju odmieta. Je nutné, aby spotrebitelia boli informovaní, o čo pri imunokastrácii ide, že sa nejedná o hormón a že nemá vplyv na bezpečnosť výrobku.

Diskusia:

DE zástupca informoval, že reťazec Rewe uprednostňuje imunokastráciu pri bravčovom bio mäse už 5 rokov a žiaden spotrebiteľ sa nesťažoval, preto by imunokastrácia mohla byť spolu s kastráciou s anestéziou pre ekologické chovy umožnená.

SE reprezentantka podporila možnosť imunokastrácie v ekologických chovoch.

BE reprezentant uviedol, že v BE je imunokastrácia umožnená iba v konvenčných chovoch, v ekologických zakázaná. Reťazec Colruyt preto musí bravčové bio mäso dovážať z DE, čo narušuje trh a preto je nutné pravidlá pre imunokastráciu v EÚ zjednotiť.

V IT je veľmi málo chovov ošípaných v ekologickom režime a reprezentant IT (Coldiretti) upozornil na rozdielnu kvalitu štruktúry mäsa u kancov ošetrených imunokastráciou, kvôli čomu sa nehodí na výrobu tradičnej talianskej šunky. Je nutné zohľadniť aj pohodu zvierat a očakávania spotrebiteľov, preto podľa nich v ekologických chovoch by imunokastrácia nemala byť umožnená.

Predseda pracovnej skupiny pre pohodu a zdravie zvierat uviedol, že na základe mnohých skúseností sa dá povedať, že kvalita mäsa nie je imunokastráciou ovplyvnená. Za problém označil reakciu spotrebiteľov a tlaky mimovládnych organizácií na kastráciu s anestéziou. Preto je potrebné, aby chovateľom zostalo maximum možností na výber, rozhodne tu nejde o ustanovenie povinnej imunokastrácie.

Téme sa bude venovať aj budúce rokovanie skupiny.

 

Výmena názorov na neorganické hnojivá

Dánsko navrhlo Európskej komisii dodatky k Prílohe I Nariadenia č. 834/2007 o ekologickej výrobe, aby zaistilo vyššiu dostupnosť a lepšie využitie recyklovaných živín pre ekologických poľnohospodárov. Legislatíva o ekologickej výrobe a jej súčasná interpretácia sťažuje uprednostňovanie skutočných recyklovaných živín pred konvenčným statkovým hnojom.

Iniciatívu podporili SE a DE, BE požiadalo o diskusiu, ktorá sa bude konať na budúcom stretnutí skupiny.

 

Aktuálne informácie o brexite

UK reprezentantka informovala o obavách ekologických poľnohospodárov v UK o budúcom vzájomnom uznávaní ekologických štandardov EÚ 27 a UK. Podľa aktuálnej situácie od

1. 1. 2021 nebude môcť UK predávať svoje výrobky do EÚ ako ekologické.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce