Pracovná skupina pre POCC/CCC, 10. novembra 2020 Zhrnutie správy zo zasadnutia Predsedá Pekka Pesonen. Prijatie návrhu príspevku Copa a Cogeca na výzvu Komisie: Politika hospodárskej súťaže podporuj

Zhrnutie správy zo zasadnutia
Predsedá Pekka Pesonen.
 
Prijatie návrhu príspevku Copa a Cogeca na výzvu Komisie: Politika hospodárskej súťaže podporujúca Zelenú dohodu
 
DG Competition zverejnilo výzvu na podávanie príspevkov k otázkam, ako súčasné pravidlá hospodárskej súťaže spolupracujú s politikami udržateľnosti a ako je možné spoluprácu zlepšiť. Sekretariát zaslal návrh možného príspevku, ktorý okrem iného odmieta vytvorenie väzby politiky hospodárskej súťaže na taxonómiu a iné kritériá udržateľnosti. DG AGRI vyzvalo Copa a Cogeca na zaslanie konkrétnych príkladov uplatňovania súčasných pravidiel hospodárskej súťaže.
 
Príprava spoločnej videokonferencie prezídií v dňoch 26. a 27. 11. 2020
Prezídiá prebehnú 26. a 27. 11. 2020, svoju účasť už potvrdil Michel Barnier (vyjednávač pre brexit). Pozvaný bol aj komisár Timmermans, ten prisľúbil účasť až 3. 12. 2020 na prerokovanie trialógu SPP 2020+.
 
Schválenie návrhov o budúcom zapojení organizácií z tretích zemí do Copa a Cogeca
V programe rokovania prezídií budú 2 body na odsúhlasenie 2 dokumentov: pokynov na prípravu protokolu o privilegovanom partnerstve a návrh protokolu s britskou NFU.
 
Návrh odpovede Copa a Cogeca do verejnej konzultácie k potenciálnemu legislatívnemu návrhu na doloženie environmentálnych tvrdení
Konzultácia Komisie je otvorená do 3. 12. 2020, návrh vyplnenia dotazníku je na portáli AgriInfo. FR reprezentantka upozornila na vlastné iniciatívy členských štátov, ktoré už prijali vlastné označenia a tým ohrozujú pravidlá jednotného trhu. Aj podľa DK by mal sekretariát zvážiť navrhnutie vlastného riešenia na EÚ úrovni.
 
Sekretariát doplnil informáciu o workshopoch v dňoch 16. – 17. a 24. 11. 2020, informácie mailom.
 
Návrh odpovede Copa a Cogeca do verejnej konzultácie k téme Odlesňovanie a ničenie lesov – zníženie dopadu výrobkov predávaných v EÚ
 
Konzultácia je prístupná do 10. 12. 2020. Iniciatíva Komisie je primárne zameraná na krajiny mimo EÚ, najmä na výrobu palmového oleja a sóje na výrobu biopalív. Komisia zverejnila počiatočné posúdenie dopadov, ku ktorému sekretariát zaslal svoje pripomienky.
 
Európska zelená dohoda:
 
Aktualizované informácie o vývoji udržateľnej finančnej politiky
Dňa 8. 4. 2020 začala Komisia konzultáciu o svojej stratégii udržateľného financovania, v októbri 2020 mal byť zverejnený návrh nariadenia prenesenej právomoci o zmierňovaní a prispôsobovaní sa zmene klímy podľa nariadenia o taxonómii. Termín bol však odložený. Sekretariát zaslal komisárke McGuinnessovej list s výzvou, aby neboli na investície v poľnohospodárstve kladené ďalšie súbory požiadaviek a cieľov nad rámec SPP.
 
Sekretariát ďalej informoval o vytvorení platformy pre udržateľné financovanie zloženej z odborníkov zo súkromného a verejného sektora. Nie je v nej však nikto zastupujúci poľnohospodárstvo, naopak – mimovládne organizácie majú veľmi silné zastúpenie. Sekretariát preto zaslal list, v ktorom výber členov platformy označil za neakceptovateľný.
 
Aktualizované informácie o práci Komisie na budúcej stratégii EÚ v oblasti lesníctva
 
Komisia pripraví novú stratégiu EÚ v oblasti lesníctva ako súčasť Európskej zelenej dohody. Oznámenie k tejto stratégii by malo byť publikované v prvom štvrťroku 2021. Na príprave sa podieľajú DG AGRI, ENVI a CLIMA. Z pohľadu Copa a Cogeca je kľúčové, aby stratégia zásadným spôsobom neovplyvňovala súčasné riadenie lesov jednoduchým zameraním sa na podporu biodiverzity. Sekretariát v tomto duchu pripravuje list Komisii na podporu roly DG AGRI.
 
Informácie pracovnej skupiny pre mechanizmus kompenzácie uhlíka na hraniciach (CBAM)
 
Bola ustanovená dočasná skupina Copa a Cogeca, ktorá zasadala 9. 11. 2020, prítomný bol aj zástupca DG TAXUD. Počas rokovania členovia zdôraznili, mechanizmus by mal zohľadniť aj emisie iných plynov než uhlíka, napr. dusíka, a pripomenuli, že dopady by sa mali týkať aj obchodných dohôd s tretími krajinami. O ďalšom smerovaní sa bude rokovať na prezídiách.
 
Aktuálne informácie o rozpočte EÚ a SPP 2020+
Rozpočet:
Dňa 5. 11. 2020 sa zástupcovia Parlamentu, Komisie a členských štátov dohodli na pravidlách čerpania peňazí z fondov EÚ, ktoré bude podmienené dodržiavaním princípov právneho štátu. Dohoda trialógu o rozpočte by mala byť dojednaná v blízkej dobe.
SPP 2020+:
Rada a Parlament prijali svoje stanoviská, rokovania trialógu sa začali 10. 11. 2020, ukončenie sa neočakáva počas DE predsedníctva. Sekretariát vypracoval listy pre obe inštitúcie.
Prechodné obdobie:
Nariadenie o prechodnom období je doplnené o ustanovenie o riadení finančných prostriedkov v rámci nového finančného nástroja New Generation EÚ. Trialóg o prechodnom období sa začal tiež 10. 11. 2020, prechodné obdobie by sa malo riadiť  súčasnými pravidlami SPP od začiatku roka 2021.
 
Informácie o komunikačnej stratégii Copa a Cogeca k SPP
Sekretariát informoval o veľmi intenzívnom tlaku mimovládnych organizácií a zelených europoslancov na stiahnutie návrhu Komisie o SPP 2020+. Upozornil na kampaň #VoteThisCAPdown, do ktorej sa zapojila aj Greta Thunberg. Keďže sekretariát nemôže vykonávať kampane na národných úrovniach, nevyhnutná je podpora členských organizácií, aby boli kampane organizované. Sekretariát preto navrhuje pravidelné krátke stretnutia komunikačných expertov. Má k dispozícii len zastaralý zoznam expertov na komunikáciu v jednotlivých členských štátoch a zoznam poľnohospodárskych influencerov, požiadal preto  o zaslanie aktualizovaných údajov. Kontakty na komunikačných expertov na adresu https://form.jotform.com/203022471463041 a kontakt na   influencerov na adresu  https://form.jotform.com/203071841321342 .
 
Informácie o medzinárodnom obchode
USA: Očakáva sa určitý, ale nie výrazný dopad na medzinárodný obchod po prezidentských voľbách.
Dňa 26. 10. 2020 WTO povolila EÚ prijať opatrenia proti USA zavedením ciel na tovar z USA v hodnote 4 mld. dolárov. Komisia dňa 9. 11. 2020 zverejnila vykonávacie nariadenie (EÚ) 2020/1646 týkajúce sa zavedenia ciel na niektoré výrobky z USA. Copa a Cogeca si neželajú ďalšiu eskaláciu obchodného sporu.
UK: Rokovania prebiehajú intenzívne, je nutné sa však pripraviť aj na tvrdý brexit.
Austrália: Dohoda zatiaľ nebola uzavretá.
Nový Zéland: Problematické je otvorenie trhu EÚ pre hovädzie a baranie mäso. Copa a Cogeca apelujú na Komisiu, aby sa prioritne zamerala na dojednanie dohody s UK.
Mercosur: Nie je prioritou DE predsedníctva. Opätovne boli otvorené kapitoly týkajúce sa cukru, etanolu a dobrých podmienok chovu hospodárskych zvierat. Mnoho členských krajín aj Parlament nesúhlasia so súčasným znením dohody a odmietajú ju podporiť.
Mexiko: Komisia sa usiluje o dokončenie procesu a predloženie dohody Rade do konca tohto roka.
WTO: Doterajší generálny riaditeľ Roberto Azevȇdo v auguste avizoval svoje odstúpenie z funkcie, prebehne nová voľba generálneho riaditeľa.
Francúzsko: Niektoré moslimské krajiny bojkotujú francúzske výrobky v súvislosti s kauzou karikatúr proroka Mohameda.
 
Informácie a výmena názorov o situácii na trhu
Bravčové mäso: sektor zasiahnutý výskytom AMO v DE. Obchodní partneri v Ázii (Čína, Japonsko a Južná Kórea) odmietajú uznať princíp regionalizácie.
Víno: Situácia v sektore je kritická, žiadajú o prijatie podporných trhových opatrení.
Med: Mnoho štátov hlási veľké straty v objemoch produkcie. Chýbajúca domáca výroba bude musieť byť nahradená lacnými dovozmi z tretích krajín. Zaznamenali sa aj iniciatívy výroby syntetického medu bez včiel, pri týchto výrobkoch bude kľúčové zamedziť používanie názvu med.
V diskusii IT informovalo o zaslaní listu Komisii s požiadavkou predloženia mimoriadnych trhových opatrení (odpoveď  zatiaľ nemajú), BE informovalo o veľmi negatívnych dopadoch výskytu AMO v DE na vnútorný trh, podľa ES by mal sekretariát vyzvať Komisiu na prijatie podporných opatrení v sektoroch hovädzieho a bravčového mäsa. RO informovalo o výskyte AMO v RO (440 ohnísk) u populácie diviakov, u domácich zvierat ide skôr o malé chovy.
 
Informácie o komunikácii s DG SANTE a EFSA o revízii pokynov pre včely a plánovaných budúcich akciách sekretariátu
Sekretariát informoval o predbežnej správe EFSA o revízii pokynov pre včely z júna 2020. Konečná správa by mala byť zverejnená na jar 2021. Spolupracujú skupiny pre med a fytosanitárne otázky.
 
Informácie o komunikácii s Komisiou o nariadení 185/2017, ktorým sa stanovuje odchýlka zabíjania pre „nepovolené zariadenia na porážky“ pre hydinu a zajacovité
Rokovanie o tomto bode iniciovalo FR, ktorá upozornilo na dopady ukončenia platnosti tohto nariadenia a ním stanovených odchýliek týkajúcich sa priameho dodávania malých množstiev mäsa z hydiny a zajacovcov zabitých na farme konečnému spotrebiteľovi.
Sekretariát zašle Komisii požiadavku na predĺženie platnosti tejto odchýlky, ktorá sa končí 31. 12. 2020.
 
Informácie o návrhu Komisie na obnovenie antidumpingových opatrení týkajúcich sa dusičnanu amónneho z Ruska
Sekretariát informoval o rozhodnutí Európskej komisie 25. 9. 2020 predĺžiť antidumpingové opatrenia na ďalších 5 rokov. Sekretariát už zaslal odmietavý list DG TRADE aj Stálym zastúpeniam pri EÚ. Stály výbor pre obchodnú politiku bude o rozhodnutí Komisie hlasovať o pár dní, nové opatrenie vstúpi do platnosti 22. 12. 2020.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce