Pracovná skupina pre SPP, 10. decembra 2020

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Predsedal Henri Brichart (FR).
 
SPP 2020+ a nariadenia o prechodnom období, aktuálny stav trialógov a diskusia
 
Rozpočet: Očakáva sa, že na samite 10. 12.  sa vedúci predstavitelia členských štátov dohodnú na podobe Viacročného finančného rámca a fondu obnovy.
 
SPP 2020+ (Strategické plány): Trialógy prebehli 1. a 10. 12., hlavná pozornosť sa venuje novej zelenej architektúre. Sekretariát zaslal list predsedovi DG AGRI Norbertovi Linsovi a spravodajcovi k správe k strategickým plánom Petrovi Jahrovi, v ktorom apeluje na zaistenie rovnakých podmienok pre poľnohospodárov v EÚ, a to dôsledným a jednotným vykonávaním podmienenosti. Poľnohospodári musia byť výrazne zapojení do príprav strategických plánov, pri ekoschémach vyzýva sekretariát na zjednodušenie vlastných opatrení a administratívnych požiadaviek. Takisto žiada jasne rozlišovať medzi ekoschémami (motivujúci systém) a systémom podmienenosti (založený na základe kontrol a sankcií), aby poľnohospodári neboli sankcionovaní dvakrát. V rámci inštitúcií prebiehajú diskusie o možnom akte prenesenej právomoci, ktorý by stanovoval zoznam ekoschém. DE predsedníctvo predložilo členským štátom dotazník, ako by si taký zoznam predstavovali.
 
SPP 2020+ (CMO):  Ďalší trialóg sa bude konať v januári.
SPP 2020+ (Horizontálne členenie):  Najbližší trialóg je naplánovaný na 18. 12. 2020.
 
Prechodné obdobie SPP: Nová dohoda o prechodných pravidlách SPP bola prijatá, podľa nej by mali pokračovať súčasné pravidlá SPP pre priame platby a rozvoj vidieka. Dohoda zahŕňa aj využitie prostriedkov z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka (EAFRD). Členské štáty budú musieť počas prechodného obdobia zachovať aspoň súčasnú úroveň ambícií SPP v oblasti životného prostredia a ochrany klímy.
 
Diskusia:
DE reprezentant upozornil na komplikovanosť trialógov, na prítomnosť Timmermansa a nedostatočnosť zapojenia komisára Wojciechowskiho. Očividne sa dohoda k zelenej architektúre nedosiahne do konca DE predsedníctva.
 
Podľa ES reprezentanta je zasielanie listov so stanoviskom Copa a Cogeca bezprostredne pred každým trialógom pozitívne, ale nedostatočné.
 
DK reprezentant upozornil na aktuálne rokovanie o 25-30% I. piliera pre ekoschémy, SE a HR reprezentantky vyjadrili veľký nesúhlas s vyčlenením 30% I. piliera  a argumentovali ohrozením ekonomickej profitability, ak niektorí poľnohospodári nebudú schopní plniť ekoschémy.
       
Informácie a diskusia o návrhoch konkrétnych odporúčaní Komisie členským štátom pri príprave strategických plánov SPP
Sekretariát vyjadril znepokojenie v súvislosti s predložením konkrétnych odporúčaní členským štátom, preto vyzval všetky organizácie, aby analyzovali príslušné dokumenty od Komisie a využili možnosť odporúčania komentovať. Sekretariát bude pracovať na porovnaní jednotlivých odporúčaní  a prípadne prijme nevyhnutné akcie. Na urýchlenie procesu bude vytvorený dotazník pre členské organizácie.
 
Sekretariát ďalej informoval o konferencii The 2020 EU Agricultural Outlook Conference, ktorá sa bude konať 16. – 17. 12., na ktorej sa zúčastní aj Ursula von der Leyenová. Komisár Wojciechowski bude prizvaný na rokovania prezídií ohľadom príprav strategických plánov.
 
V diskusii IT reprezentantka upozornila, že ide skôr o hodnotenia než odporúčania Komisie, a to také, čo ani nezohľadňujú aktuálnu situáciu s pandémiou. Takisto veľmi znevýhodňujú živočíšnu výrobu.
 
NL reprezentant uviedol, že odporúčania očakávajú ešte do Vianoc, konkrétne pôjde o 30-stránkový dokument obsahujúci 14 odporúčaní.
 
EE reprezentant uviedol, že hodnotenia (celkom 15) vyznievajú v zmysle, že najlepšie poľnohospodárstvo je žiadne poľnohospodárstvo. Komisia kritizuje malé množstvo výrobných podnikov a koncentrovanú výrobu, pričom ukazuje, že vôbec nepozná kontext štruktúry poľnohospodárskych podnikov v EE. Napriek tomu, že polovicu oblasti tvoria lesy, text kritizuje EE za malú plochu chránených lesov.
 
BE reprezentant povedal, že po analýze zistili, že proces prípravy plánov sa tým vôbec neuľahčí, skôr nahráva environmentálnym mimovládnym organizáciámna
 
Informácie o aktoch prenesenej právomoci týkajúcich sa taxonómie a udržateľného financovania
Sekretariát informoval o verejnej konzultácii k návrhu nariadenia prenesenej právomoci týkajúceho sa kritérií environmentálne udržateľných ekonomických činností v rámci taxonómie,  ktorú Európska komisia otvorila do 18. 12. Sekretariát vo svojom dokumente návrh aktu odmieta vzhľadom na to, že táto klasifikácia bude predstavovať paralelný súbor pravidiel popri SPP. Doplnil, že celkovo ide o 5 aktov a pokiaľ nepríde silná reakcia hneď na prvý z nich, tlak sa bude stále stupňovať. Aj preto na mimoriadne prezídiá 15. 12. prizvali komisárku Mairead McGuinessovú.
 
Informácie o príspevku Copa a Cogeca do verejnej konzultácie na tému Dlhodobá vízia pre vidiecke oblasti
Konzultácia bola otvorená do 30. 11. 2020, následné oznámenie Komisie bude zverejnené na budúci rok. V marci 2022 prebehne konferencia Komisie, počas ktorej by mala byť zverejnená stratégia EÚ pre vidiecke oblasti.
 
Príprava rokovania skupiny CDG
Sekretariát informoval o voľbe predsedníctva skupiny CDG, doterajší predseda kandiduje na post podpredsedu a na post predsedu kandiduje Henri Brichart (FR), predseda pracovnej skupiny pre SPP.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce