Zostaňte zdraví!

Zdravé slovenské potraviny putujú ako poďakovanie pre lekárov, sestričky, záchranárov a ďalších ľudí, ktorí pomáhajú pacientom chorých na COVID-19. Projekt „Zostaňte zdraví“ pre ľudí pracujúcich v nemocniciach v prvej línii pripravila Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora /SPPK/.
 
 
SPPK venuje počas prvého februárového týždňa stovky kilogramov potravín pre vybrané nemocnice, ktorých zamestnanci covidových oddelení už mesiace pracujú s nasadením vlastného zdravia a liečia pacientov.
 
Projektom „Zostaňte zdraví“ chceme odovzdať úprimný odkaz od domácich výrobcov potravín pre všetkých, ktorí akýmkoľvek spôsobom a na akejkoľvek pracovnej pozícii zachraňujú covidových pacientov. Práve potravinami, ktoré sa spájajú so zdravím, vysielajú symbolické poďakovanie a odkaz zdravotníkom v prvej línii: Zostaňte zdraví, potrebujeme vás!
 
 
„Len tí, čo sa starajú o naše zdravie a pracujú v prvej línii, vedia, čo presne znamená liečba pacienta na ochorenie COVID-19. Denne nám dokazujú nielen svoju profesionalitu, ale aj maximálnu ľudskosť a obetavosť s nasadením vlastného zdravia a životov. Za to všetko sa im chceme poďakovať. Venujeme im rôzne druhy potravín, ktoré môžu využiť počas prestávky v službách alebo si ich jednoducho zoberú domov. Častokrát určite nemajú čas ani na tak bežné úkony, akými sú nákupy potravín,“ uviedol podpredseda SPPK Marián Šolty, bývalým povolaním tiež lekár.
 
 
Hoci agropotravinársky sektor na Slovensku už mesiace pociťuje negatívne následky pandémie koronavírusu, aj napriek tomu sa domáci poľnohospodári a potravinári rozhodli pomôcť a takýmto spôsobom prejaviť solidaritu a spolupatričnosť so zdravotníkmi. Stále platí, že máme sa kde liečiť a máme čo jesť. Projekt „Zostaňte zdraví“ túto myšlienku ešte znásobuje. Zdravie a potraviny sú totiž prepojené v každej situácii.
 
Predseda SPPK Emil Macho odovzdal potraviny vo Fakultnej nemocnici Trnava
 
"Keď sa bavíme o cene vo vzťahu k zdraviu, tak táto pomoc má pre nás nevyčísliteľnú hodnotu. Potravinový dar nám dáva Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora slovenským nemocniciam a slovenským lekárom. A to si veľmi vážime," uviedol pri preberaní daru Igor Bartl, vedúci krízového štábu Nemocnice Ružinov /Univerzitná nemocnica Bratislava. 
 
 
 
Do projektu „Zostaňte zdraví“ sa zapojili firmy, ktoré sú členmi Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Lekári, sestričky, záchranári, vodiči sanitiek a ďalší obetaví zdravotníci alebo pomocný personál na covidových oddeleniach dostanú od nich rôzne mliečne výrobky /ľadové kávy, smotany/, cukor, džemy, čokoládové perníky, ktoré môžu využiť počas vzácneho voľna v službách na načerpanie energie. Domov si odnesú balíčky na Slovensku vypestovanej zeleniny, zemiakov, rôznych trvanlivých bioproduktov /cestoviny, čaje, vločky/. Dve mliekarne poskytli širokú paletu mliečnych výrobkov. Pre dve nemocnice pôjde aj finančný dar.  
 
Ústredný riaditeľ Jozef Artim odovzdal vyzbierané potraviny zdravotníkom z Fakultnej nemocnice Nitra
 
Potraviny z projektu „Zostaňte zdraví“ pôjdu do štyroch nemocníc: do Univerzitnej nemocnice Bratislava, do Fakultnej nemocnice Trnava, Fakultnej nemocnice Nitra a do Nemocnice AGEL Levice. Časť potravinového daru odovzdá Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora aj na charitu, na uľahčenie situácie ľuďom bez domova.  
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce