Správa z C-C – december 2014

 

Zoznam použitých skratiek:

SPPK – Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora

C-C – COPA- COGECA

EP- Európsky parlament

EK – Európska komisia

EÚ – Európska únia

ČŠ – Členský štát

SPP – Spoločná poľnohospodárska politika

EFSA – Európsky úrad pre bezpečnosť potravín

HLG – Skupina na vysokej úrovni

EKF – Európsky kongres farmárov

DG Sanco – Generálne riaditeľstvo EK pre ochranu a zdravie spotrebiteľa

NFU – Národná farmárska únia, Veľká Británia

GMO – Geneticky modifikované organizmy

DG Agri - Generálne riaditeľstvo EK pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka

OECD – Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj

OIE- Svetová organizácia pre zdravie zvierat

PPP – Prípravky na ochranu rastlín

EFFAT – Európska federácia obchodných únií v poľnohospodárstve a potravinárstve

GEOPA- Zamestnávateľská skupina v rámci C-C

PRV – Program rozvoja vidieka

DG Trade – Generálne riaditeľstvo EK pre obchod

DG Enviro – Generálne riaditeľstvo EK pre životné prostredie

EIP – Európske inovačné partnerstvo

NGO – mimovládne organizácie

CMO – jednotná organizácia trhu

COMAGRI – Poľnohospodársky výbor Európskeho Parlamentu

ILUC – Nepriama zmena využitia pôdy

UK – Veľká Británia

MFF – viacročný finančný rámec

AHW – zdravie a dobré životné podmienky zvierat

NZ – Nový Zéland

ECOSOC – Európsky hospodársky a sociálny výbor

DG Employ – Generálne riaditeľstvo EK pre zamestnanosť

MSD – Ochorenia svalov a kĺbov

WTO –Svetová obchodná organizácia

LULUCF – využitie pôdy, zmena využitia pôdy a lesníctvo

Mercosur – Ekonomické združenie krajín Južnej a Strednej Ameriky

MOMAgri – Svetová organizácia pre poľnohospodárstvo

BRIC – Ekonomické združenie Brazílie, Ruska, Indie a Číny

FAO – Organizácia pre potraviny a poľnohospodárstvo Spojených národov

FVE – Federácia veterinárov v Európe

BSE – Bovinná spongiformná encefalopatia – ochorenie hospodárskych zvierat

RK – rozvojové krajiny

PPP – prípravky na ochranu rastlín

SME – malé a stredné podniky

PDO- chránené označenie pôvodu

PGI- chránené zemepisné označenie

MMF – viacročný finančný rámec

EUPPA – Združenie európskych spracovateľov zemiakov

Europatat - (Európske obchodné združenie pestovateľov zemiakov)

ESA - European Seed Association

 

 


Pracovná skupina Cogeca - nové pracovné metódy a štruktúry 2/12.


Práca skupiny pokračuje rýchlo, aj keď sa v priebehu rokovaní ukazuje, čo je treba ešte dorobiť, aby sa mohlo prezídium rozhodnúť o ďalšej práci. Problémy sú jednak štatutárne a jednak operačné, tých je podstatne viac, ako tu boli diskusie o spolupráci s inými organizáciami v rámci CD (civilné dialóg), z EP a jeho frakciami, a aké bude nové zloženie pracovných skupín, poprípade ich zlúčenie (propagácia - kvalita) a tiež všetky problémy spojené s komunikáciou, ako na úrovni organizácií, tak C / C. Interný dokument, ktorý má 13 strán a ktorý nebol ešte schválený žiadnym prezídiom, nie je oficiálny a niektoré body sú v ňom dôverné.

Spolupráca s inými organizáciami - rozobrané prípravy programov, kde má C / C spoločné body s Celcaa, FoodDrink, Ceja, a ku ktorej sa pridalo ešte ELO (vlastníci pôdy).
Pre budúce schôdze Pocc-CCC tu budú urobené prehľady tejto spolupráce a tiež návrhy na nové vzťahy ku NGO, ktoré sú teraz zastúpené v CD skupinách. Fínsky zástupca k tomu dodal, že majú v CD po dohode s Ceja 3 zástupcov, ktorí ponúkli spoluprácu.
Írsky zástupca, obyčajne dosť skeptický hovorí, že musíme spolupracovať so všetkými, kto má spoločné záujmy, či už čiastočne alebo úplne. Všetci sa zhodujú na nutnosti novej formy spolupráce s EP, pretože organizácie majú v Bruseli málo zástupcov na všetku prácu, bude tu urobená dohoda, kto a ako bude záujmy ako C / C tak národné s výbormi EP vykonávať. Pre CD v nadväznosti urobiť tiež určité úpravy pre pracovné skupiny. Ďalšou otázkou je výber NGO pre určitú spoluprácu.

Tlačové správy - 80% je ich spoločných s Copa, ale Cogeca by mala zvýšiť svoj samostatný podiel a viac informovať o úlohe družstiev. Holandský zástupca to podporil a dodal, že by Cogeca mala po zmenách v Coop Europe, zvýšiť spoluprácu aj s touto organizáciou, má lepšie lobby ako predtým a je tu viac spoločných bodov s nástupom nového vedenia.
Juan chce vedieť, ako budeme kontrolovať ďalšie vytváranie CD a aké budú reakcie na nepripravenosť (odbornosť) NGO a aké argumenty sa tu majú používať. Návrhy by sa mali zo strany Cogeca viac prepracovať (je tu menej organizácií ako v Copa a väčšia spolupráca je tu nutnosť. Ďalším problémom je výkonnosť jednotlivých pracovné skupín (to bude v operačných plánoch), kde by sa malo periodicky riešiť výkonnosť predsedov týchto skupín. Tá nie je vždy najlepšie a tiež sa málo dodržiava pracovný rozvrh jednotlivých schôdzí.
Kritika spolupráce s DG Agri, to je jediná DG od ktorej dostáva Cogeca správy, nič nechodí z DG Enterp, DG Trade, tam je to adresované len na Copa.

Spolupráca s NGO zatiaľ moc nefunguje, ale je nutné ďalej hľadať nové formy dialógu a zvýšiť tak kapacitu a spoluprácu v určitých otázkach. Začať by sa malo s NGO, ktoré sú "rozumnejšie" a ochotné komunikovať. Tiež zvýšiť spoluprácu so sektorovými organizáciami. Cogeca by sa mala celkovo viac presadzovať, stále necháva veľa miesta Copa. Mali by sa obnoviť raňajky s europoslancami, komuniké nikto nečíta, alebo málo, osobné styky sú nezastupiteľné. Niektoré krajiny a organizácie preberajú tlačové správy C / C, iné je prepracovávajú pre svoje potreby, chýba niekedy strategickej rozlíšenie dôležitosti.
Predsedovia pracovných skupín by mali viac spolupracovať s politickými výbormi ako Cogeca tak Copa.

Príprava predbežnej správy pre prezídium.

Bola podrobne rozobraná stratégia komunikácie a nové úlohy.

Cieľom nových foriem komunikácie sú EÚ inštitúcie (väčší dôraz na EP a výbory), verejná mienka - špeciálne články.

Komunikačné aktivity - Komisia:

Cez skupiny CD, expertné rokovania o delegovaných a výkonných aktoch, definovanie opatrení.
Špecifické udalosti a spolupráca s ostatnými organizáciami. Obnovenie stretnutia na úrovni prezidentov organizácií a komisára a jeho tímom na pravidelnej báze.

Parlament: Generálny sekretár nominuje expertov pre rokovania s jednotlivými frakciami EP, priame kontakty s poslancami, ktorí majú určitú zodpovednosť vo výboroch (spravodajca, vedúci), spolupráca so všetkými členmi COMAGRI, priorita je na osobné, bilaterálne báze.
Sekretariát bude pravidelne komunikovať pozícia C / C, stanoviská, hlasovacie odporúčania a ďalšie potrebné doklady pre poslancov. Pravidelné stretnutia medzi volenými členmi vedenia C / C a vedúcimi Parlamentu. Špeciálnu pozornosť je potrebné venovať prípravným procedúram.
Pekka Pesonen pridelil rokovania s jednotlivými politickými frakciami niekoľkým osobám, sám dohliada na všetok program. Takisto podobné rozdelenie je pre všetky zodpovedajúce parlamentné výbory. Poľnohospodársky, životné rostredie, Rybolov, Medzinárodný obchod, Vnútorný trh a ochrana spotrebiteľa, Rozpočet a finančné zdroje EÚ, Ženský výbor, Legislatívny výbor.

Ministerská Rada: jednak priame kontakty, a posilnenie rokovania organizácií s ich ministerstvami pri rokovaní v Bruseli. Tiež tu dať špeciálnu pozornosť na prípravné procedúry.
Copa-Cogeca webová stránka.

Copa-Cogeca tlačové správy a konferencie.

Sociálna sieť: Facebook a Twitter

Videá, Európskej platforma novinárov (ENAJ), týždenné správy C / C, poľnohospodárske noviny a časopisy, foto dokumentácia, publicita, brožúry a semináre. Kongresy a demonštrácie, interview s novinármi. Publikácie rozdelenie cien a inovácií.
Preberanie správ C / C do jednotlivých krajín. Najviac vykonáva Nemecko a Francúzsko, ale ešte väčší podiel má Španielsko a Grécko, ktoré samy preberajú viac ako polovicu všetkých komunikácií C / C.

 

Závery:

- C-C vytvorila novú pracovnú skupinu, ktorá má pomôcť zlepšiť procedúry v rámci rokovaní a lobingových aktivít C-C

- Pre 2015 má C / C tieto priority komunikácií:

- Ako znížiť dopady ruského zákazu obchodu
- Zjednodušenie SPP
- Ďalšie kolo rokovaní Doha WTO
- Boj proti neférovým praktikám v potravinovom reťazci
- EÚ rozpočet a investičný plán Junkcker
- UN medzinárodná rok pôdy
- ExpoMilano 2015 a Európsky rok rozvoja 2015

 

Prezídium Copa - Cogeca 4.12. – 05.12.

 

Rokovania sa zúčastnil aj nový komisár DG Agri, pán Hogan.

Christian Pees otvoril schôdzu po schválení programu a zápisnice z poslednej schôdze. Všeobecnej správy o aktivitách predsedu a GS (generálneho sekretára) boli podrobne uvedené na Agriinfo a tak sa rýchlo prešlo k ostatným bodom rokovania.
SPP - prakticky všetci majú problémy s ozeleňovaním. Organizácie by si mali pripraviť ešte pripomienky, okrem ozeleňovania sa bude opäť rokovať o rozpočte SPP a celej EÚ, ďalším bodom je požiadavka na zjednodušenie, rokovania o obchode predovšetkým s USA.
Viacero poslancov EP na čele s poslancom Dees a De Castrom poslalo novému Komisárovi veľmi agresívny list týkajúci sa ozeleňovania. Hogan na list obratom odpovedal, že nemôže teraz hľadať nové kompromisy, problém pokút - je tu návrh riešiť všetko postupne (najbližšie dva roky?), Komisia v tom čase odmieta príliš vysoké pokuty. Ozeleňovanie robí problém všetkým, sú obavy, že ak bude vylúčené, prídu farmári celkovo až o 30% svojich platieb, na to bolo viazané schvaľovanie rozpočtu. Čaká sa stále na objasnenie celého radu definícií. Tu je podľa všetkého konflikt medzi Komisiou a EP. Väčšina zástupcov je nespokojná s reformou SPP. Chýbajú dáta o ďalších zámeroch („Reforma“ v r. 2017?). Je možná revízia rozpočtu v 2016 a organizácie by sa mali už teraz začať pripravovať na SPP po 2020. Podľa zástupcov má EP nerealistické požiadavky na odloženie, namiesto toho by sa malo presadzovať uľahčenie a viac tolerancie. Byrokracia - raport Stroiber všetko dobre menuje, ale aj tu chýba celkový recept na nápravu, všetci chcú zjednodušiť, ale nevie sa ako.
Martin Pýcha (ČR) tu dodáva, že chýba akákoľvek dlhodobá vízia EÚ poľnohospodárstva, EÚ má slabú pozíciu v živočíšnej produkcii, už roky nerastie, prakticky žiadna krajina nie je plne pripravená na realizáciu, účinok antagonistu činnosť NGO v skupinách CD. Gréci majú veľké výhrady k vykonávaniu kontrol.

Ruské embargo: Pekka - EÚ nepoužíva krízový fond, na to mal zásluhu Barroso, ktorý bol proti. Fond vo výške 435mm € má byť k dispozícii v 2015. Pekka mal k tejto téme schôdzku s GR DG Agri, Plewa, hlavné body tu boli situácie v sektore mlieka, O + Z, hovädzie, bravčové, obchod a otázky sanitárne. Požiadavka na obnovenie skladovanie, iné použitie pod-produktov, to zatiaľ Komisia stále odmieta.

Nemci hovoria o oveľa väčšom vplyve nepriamych efektov krízy. Otvorenie nových trhov trvá dlho, vyžaduje to dôkladnú prípravu, v mnohých prípadoch nové formy certifikácie, otázky fyto. A neustále sa stupňujúci tlak vo všetkých krajinách EÚ na ďalšie znižovanie spotreby mäsa, ochrancovia chcú stále väčší podiel AW (ochrany zvierat).

Obchod s Čínou nie je tiež jednoduchý, cez 80% SME, ktoré tam chceli exportovať skrachovalo. EÚ je politicky veľmi slabá a nemá stratégiu.

Aké budú reakcie novej Komisie, všetci dúfajú, že sa nebudú opakovať chyby kabinetu Barrosa.Pees k tomu dodáva, že by sa malo tiež diskutovať o kompetenciách jednotlivých DG, v sektore nerozhoduje len Agri.

Návrh Junker (EFSI). Požiadavka bezpodmienečne zahrnúť agrifood do pripravovaných investícií. Ale väčšina je tu dosť skeptická, chýba dôvera investorov v návratnosť.
CD - prvé kolo rokovaní nových skupín skončí v decembri.

Zajtra má začať u Ombudsmana skúmať všetky stránky DG Agri, kde vládne veľká nervozita. C / C silne kritizovala zmeny a predovšetkým výkonnosť nového systému.

Pre vedenie jednotiek RV bol vymenovaný nový vedúci, Leonardo Mizzi (MLT)
Dohoda o pridelení prvých preferencií pre náhradníkov v nasledujúcich výboroch.
Víno - 1. preferencie pre Španielsko

Bio- organická produkcia – Poľsko

Kritika zo strany pobaltských krajín a Slovenska k malému počtu im pridelených miest.
Pekka k tomu hovorí, že tu bude hodnotenie fungovania systému v najbližších 2-3 mesiacoch a potom sa uvidí, ako bude Komisia konať k malému obsadzovaní kvót zo strany NGO a či pristúpi je nové rozdelenie.

Bod včely a ochranné prostriedky. Camelia tu informovala o pracovnej skupine, ktorá sa tu zišla 2x. C / C chce tu vypísať projekty s ocenením nových iniciatív. Dokument schválený.
Jasnejšie komunikácie, zvýšiť profil družstiev, komunikácia na mieru - silnejšie vyjadrenie, zvýšiť dôraz na funkciu Coops, zatiaľ to vždy vyzeralo, že všetko pripravuje len Copa. Spolupráca s inými organizáciami aj environmentálnymi v CD. V januári by sa mal prerokovať návrh na prípadné zmeny štatútu Cogeca, role prezidentov WP a potreba mať prezidentov WP častejšie na schôdzach pretzídiá. Debata o dĺžke mandátu.
Prezídium v februári by mala potom rozhodnúť o konečnou platnosťou forme návrhu.
Vytvorenie novej pracovnej skupiny (WP) Priame platby - aký rozsah a aká bude ďalšia orientácia SPP. Schválené, sekretariát vypíše návrh na voľbu predsedu.
Otázka tréningového seminára bola opustená, nezišlo sa dosť kandidátov. Väčšina sa zhodla, že to bolo príliš drahé, pre nový projekt, ktorý musí ešte preukázať svoju potrebu a životnosť.
Záujem tu je veľký. Informácie o zlúčení 3 talianskych družstevných organizácií v jednu - zníži to komplikované vyjednávanie v družstevnom sektore v Taliansku.

Aktualizovaná publikácia Poľnohospodárske družstvá EÚ.

Pre ČR tam je celkom 16 stránok, Francúzi k tomu žartom podotkli, že na ne zostalo len stránok 17 a to je málo.

Informácie o prípravách budúceho Kongresu z 2 roky, ktorý má byť mimo Bruselu. Pekka tu hovoril o rozpočte a jeho prekročenie u minulého kongresu. Veľa funkcionárov Komisie a asistentov poslancov EP využilo možnosť a boli tu zaregistrovaný, čím sa zvýšil požiadavku na počet miest na seminároch, ktoré v rámci Kongresu prebehli. Pôvodne mali byť všetky na C / C, ale zapísalo sa takmer 300 ľudí, a tak sa to na poslednú chvíľu presťahovalo do Square, kde bolo ale veľmi vysoké nájomné. Pekka k tomu povedal, že do budúcnosti sa musia vylúčiť tieto možnosti účastníkov "zadarmo", ktorí nakoniec neprídu, zvyšuje to neúmerne náklady a organizácia s tým je dosť komplikovaná. Náklady na Kongres tak neplánovane vzrástli o viac ako 50 000 €. Budúci Kongresy sa majú tiež financovať iným spôsobom, minimálne tretina má byť od sponzorov.

Stretnutie s komisárom Hoganom.

Oba spojené sály boli plné, Briti sem ešte "dodali" študentov agronómie, ktorí boli v ten deň v Bruseli na exkurzii. 1. časť bola venovaná príprave otázok.
Ešte pred tým informoval predseda Agricord - Piet Vanthemsche (Boerenbond) o stave svetovej organizácie, ktorú vedie, a ktorá pomáha poradenskými službami a investíciami farmárom predovšetkým v Afrike a v J. Amerike. Tento rok sa plne pripojila nemecká DBV a španielska UPA, ktoré boli doteraz ako pozorovatelia. Cieľom tejto organizácie je pomôcť v boji proti chudobe farmárov v rozvojových krajinách.

Otázky na nového komisára sa dajú zhrnúť nasledovne:

- Ako zabezpečiť miesto pre poľnohospodárske investície v pláne Junker.

- Každý návrh by mal byť povinne jednoduchší

- Má byť revidované 300 reguláciou - je to reálne?

- Režim PP

- ozeleňovanie

- Rok 2017 etapa SPP ďalšia reforma?

- Prvé 2 roky pokuty - tolerancia, mali by byť zavádzacie

- Trh: mliečny (intervencie, skladovanie)

- Monitoring trhu vrátane aktualizácie situácie v Rusku a pobaltských krajinách.

K týmto otázkam sa tu vyjadrili všetci prítomní prezidenti organizácií.

Hogan na ne odpovedal s dodatkom, že opatrenia nie sú vždy úplne efektívne a ani kompenzácie nie sú a nemôžu byť na 100%. Ale veľmi silne argumentoval pri vyrovnávaní rovnováhy v potravinovom reťazci. V ozeleňovaní priznal, že tu sú problémy predovšetkým pre EFA, ale dodal, že 2 roky bez pokút berie ako záväzok. Kontroly sa aktualizujú, Audítorský dvor to teraz preveruje, hlási, že nie vo všetkých ČŠ sa to vykonáva výkonne.
Piatkové schôdzu zahájil Jan Maat schválením programu dňa kde boli 2 dodatky, stav vtáčej chrípky a rokovania platformy veľkí dravci.

Podobne ako na prezídiu Cogeca bol aj tu schválený bod o vytvorení a situácii včiel a ochranných prostriedkov. Len tu bol daný dodatok, že pre C / C bol skorší návrh samotného priemyslu neprijateľný, terajšia situácia je vyváženejší a na jar je plánovaná rad stretnutí priemysle, farmárov, ochrancov a včelárov.

SPP - ozeleňovanie. Ani po včerajšej schôdzi nie je jasné, ako tu budú fungovať pravidlá. Obe prezidenti C / C vznesú túto otázku pred zasadnutím Rady 15/12. Reakcia na zníženie byrokracie. všetci si sťažujú, ale nikde nevidí žiadny efektívny recept na znižovanie.
Nová pracovná skupina PP, do ktorej bude ozeleňovanie tiež zahrnuté, sa zriadi do Vianoc.
Rusko - opatrenia Komisie u mlieka, O + Z nebola príliš výkonná. Diskusia o nepriamom vplyve na celý obchod potravinami. Všetci majú dojem, že Komisia nechce nijako intervenovať. Teraz síce uznala, že je potrebné zmeniť operačné nástroje, ale v rozpočte chýbajú peniaze.

Dáni tu uvádzajú, že ešte v júni odhadli farmy bravčového ročné zisky na takmer 50 000 €, ale v októbri to bol už prepad na - 25000. A negatívne výsledky sú u všetkých typov fariem živočíšnej produkcie. Poliaci tu uviedli, že ich minister odoslal list jednak na Radu a tiež na C / C. Kde sa žiada o podporu pri rokovaniach o mlieku a bravčovom. Uviedol, že mnoho krajín tu neprejavuje žiadnu solidaritu. Oznámili, že 11/12 podporí demonštráciu mliekarov v Bruseli. Kvôli poznámke od nemeckého predsedu, že demonštráciu organizuje v ten deň tiež Milk Board a to nemôžu podporiť, si Poliaci celú vec znova preverili a nakoniec sa rozhodli tiež nedemonštrovať v rovnaký deň.

Skladovanie syrov - problém pre pobaltské krajiny je v tom, že produkujú hlavne mäkšie syry, ale pre nich neboli podmienky skladovania. C / C bude opäť požiadavky na skladovanie Komisiu opakovať.

Pokuta za nadprodukciu - mal by sa pripraviť osobitný fond- kde by sa peniaze vrátili znova do sektora. C / C tu musia mať jasné pozície pred zasadnutím Rady a organizácie by mali konať so svojimi ministrami v najbližších dňoch.

Vtáčia chrípka - 2 prípady v Nemecku, 5 v Holandsku a 1 farma v severovýchodnom Anglicku.
Teraz už cez týždeň bez nových výskytov. Nemci hlásia problémy predovšetkým v pobrežných oblastiach, škody sú obmedzené. Briti - vplyv na predvianočný predaj.
Pre Dánmi je tu problém pre bio-produkciu (pokiaľ budú musieť byť vtáky zavretí - viedlo by to k strate štatútu bio.

Veľkí dravci - Pekka aj tu vysvetlil dôvody prečo C / C nechce v platforme pokračovať. 1/12 organizovala Komisia schôdzu o ďalšej spolupráci. Za týmto účelom kontraktovala jednu poradenskú spoločnosť, ktorá by mala v skutočnosti rozhodovať o ďalšom postupe - to je pre C / C neprijateľné. Pôvodne mala táto spoločnosť robiť len zber dát o praktikách, ale teraz im Komisia dáva ďaleko väčší mandát, ako bolo pôvodne dohodnuté. Komisia doteraz na všetky námietky reagovala odmietavo.

V diskusii, bola vznesená podpora tomuto rozhodnutiu, ale aj určité námietky. V diskusii proti takémuto ráznemu rozhodnutiu protestovala Marianna Čertíková z SPPK, ktorá zdôraznila nutnosť obhajoby záujmov v tejto veci pred európskymi autoritami. Nakoniec bolo rozhodnuté, že sa urobí ešte ďalší pokus o riešenie, kde by bola udržaná určitá forma prijateľného dialógu. Ak tu nebude výsledok, prezídium rozhodne o ďalších krokoch vrátane aktivít v EP. Schôdzky s Komisiou musia byť na vrcholnej úrovni.

Skupiny civilného dialógu.

Úrad ombudsmana skúmať všetky rokovania DG Agri a skupín civilné dialóg. C / C sa zaslala celý rad námietok a pripomienok o chybách a nedostatkoch, predovšetkým k zloženiu skupín a ich výkonnosti. Pekka k tomu dal informáciu, že NGO nemajú expertmi a majú snahu to kompenzovať tak, že tlačí na Komisiu, aby obmedzila miesta pre farmárov a družstvá.
Podobne ako na Cogeca tu boli 3 doplnky priorít pre umiestnenie náhradných miest v CD u vína, bio-produkcie a kvetín.

Niekoľko krajín tu opakovalo požiadavka na väčšiu účasť, Dánsko chce viac u plodín, Slovensko žiada viac miest a iné rozdelenie, podobne všetky baltské krajiny.
Najbližšie rokovanie prezídia C-C sa uskutoční 5. a 6.2. 2015.

 

Závery:

- SPPK silne kritizuje nové prerozdelenie miest v rámci skupín civilného dialógu

- SPPK požaduje zachovanie účasti CC v platforme EÚ pre Veľké šelmy

- Nový komisár DG Agri – P. Hogan je otvorený diskusii s poľnohospodármi

- V štádiu riešenia je zjednodušenie reformy SPP a predovšetkým odpustenie prípadných pokút za ozeleňovanie.

 

Pracovná skupina Olejniny a obilniny 11/12.


Pracovný program na budúce obdobie:

Zlepšenie zberu dát o trhu a produkcii, aplikácia SPP

Fytosanitárne otázky

Príprava konferencie o neonikotinoidoch v 1. štvrťroku.

Ochranné prostriedky a konkurencieschopnosť.

Výskum a vývoj, biotechnológie a GMO, ale trhové nástroje, manažment rizík a trhy Futures, sledovanie vývoja u biopalív, zloženie proteínov v EÚ.

Rada upravila niektoré zložky ILUC. EP mal pozíciu podstatne tvrdšiu, chce mať prepočty pre všetky kultúry, ktoré užívajú pôdu. V Rade boli tiež veľké rozdiely, LUX a NL ľutujú, že ILUC nie je zahrnutý do udržateľnosti. Raportér je tu z Fínska, jeho správa má byť hotová do konca januára, hlasovanie v marci.

Konferencie Budapešť: partnerstvo inovácií - 5 focus groups. Ale výsledok je podľa nej sklamaním, je tu trvalé rozdelenie v prístupe - sója a ostatné proteíny.
Sója Danube - rakúsky zástupca k tomu povedal, že na konferencii bol silný tlak proti jeho rozšíreniu v EÚ (obchod a priemysel, obchod dominuje). Otázka či má EÚ vypočítané alternatívy pre sóju. Dlhodobý výber nových druhov kultúr (o tom sa diskutovalo až nakoniec), predovšetkým odolnosť proti suchu a škodcom. Tiež otázka skladovanie proteínov - kapacít a problémy konzervácie. Bitka sa tu deje predovšetkým na EÚ úrovni, jednotlivé krajiny nemali príliš záujem, určitá rezignácia. Rakúsky zástupca sa ešte raz vyjadril k projektu sója, využitie rôznych druhov, vhodnosť pre produkciu na juhu a na severe a tiež problém vôbec túto sóju predať, obchod o ňu nemá záujem, dáva prednosť dovozom. Zástupkyňa DG Sanco - Neonikotinoidy - Marianna Paolino. Reg. 485/2013

Tu bol hlavným bodom stret záujmov použitia PP a opeľovačov.

- Kultúry neatraktívne pre včely

- Skleníky, zimné kultúry, aplikácie po odkvitnutí.

Revízia sa tu pripravuje pre máj 2015, kde má byť nové vedecké zdôvodnenie. DG Sanco tu dá mandát EFSA na zber dát (najskôr), ich vyhodnotenie v priebehu 1. štvrťroka 2015 a revíziu všetkých vedeckých poznatkov.

Nemecká zástupkyňa tu mala príspevok o pestovaní repky bez ošetrenia neonikotinoidmi (UFOP). Slabá zima, veľa škodcov, tento rok tvrdej dôsledky premnoženia škodcov. V prvom rade mucha (cabagge root fly), ktorá napáda horné systém korienkov a zničí ich funkciu na čerpanie vody. V druhej kategórii je všetok ostatný škodlivý hmyz. Povedala, že síce nenaje zhromaždené všetky údaje, dopad je na kultúry obrovský, predovšetkým na severe a východe krajiny, kde škody dosahujú až 40% strát (to sú oblasti s najväčšou produkciu repky). Majú obavy z ďalšej zimy a stavu kultúr po prezimovaní a tiež ak bude opäť zima mierna, o ďalšie výskyt škodcov. Už v priebehu tohto roka sa rozhodla rad farmárov (predovšetkým menšie) o ukončení produkcie repky.

Poľsko - monitoruje produkciu bez PP, ale nemá ešte konečné výsledky - tie predloží v najbližšej dobe vláde.

V Taliansku nie je repka problém, je to problém strednej a severnej Európy, ale u nich sa tento problém prejavuje u kukurice.

Fíni znížili plochy o 40%, pretože farmári odmietajú pracovať za takto stanovených podmienok. Teraz je tu tiež otázka, ako to ovplyvní producentov osív vo všetkých sektoroch.
Asociácie kukurice: zatiaľ veľmi vážny vplyv zákazu. Niekoľko krajín nemá žiadne alternatívy, ale zvyšuje sa počet správ o ilegálnom dovoze PP.

Španieli hlásia problémy nielen u kukurice, ale tiež 10% zníženie u slnečnice. Je nutné čo najskôr pripraviť alternatívne PP, predovšetkým na ošetrenie osív. Chýba sociálno-ekonomická dopadová štúdia, hovorí Max.

UK hlási prepad 36% a celý sektor je v kríze a to je podľa britského zástupcu len začiatok.
Nemci hovoria, že sa teraz bude musieť striekať oveľa častejšie a ošetrenie nebude tak dokonalé a bude stáť viac peňazí.

Francúzi tu hovoria, že aj u nich je vplyv silný, ale malo by sa pracovať na rokovaniach producentov a včelárov a hľadať tu riešenie.

DG Sanco: pripravuje sa dopadová štúdia PPP, monitoring v rámci SPP a bude zverejnené v prvom polroku. K produkcii osív povedala, že regulácia tu platí zatiaľ krátko, čaká sa.
Stav trhu a produkcia:

UK: menšia úroda, výnosy repky pod 3,5t / ha, Španielsko a Portugalsko hlási prepad o viac než 10% u slnečnice a ubúdanie plôch.

Bulharsko - klesli plochy (zlé počasie), jarné odrody-prírastok, viac chorôb.

Litva - nárast je u fazule a bôbov, tento rok celý rok zvláštne počasie.

Rakúsko: plochy repky sa znižujú, u sóje je stagnácia.

Belgicko - zníženie, viac škodcov

Nemecko: veľa škodcov, viac postrekov. Dlhá diskusia z námestníkom GR DG Sanco - výsledok označujú ako sklamanie, Komisia nechce nič počuť a nič meniť.

Fínsko: problémy osív, plochy klesli o 40%. Tento týždeň diskusie s vládou o ďalšom postupe. Väčšina farmárov chce produkciu skončiť.

PL: u repky mali najvyššiu úrodu v histórii, plochy rovnaké, len nízke ceny.

Maďarsko: dobrá repka, problémy so zberom slnečnice.

Taliansko: dažde v lete pomohli zvýšenie výnosov ako u sóje tak u slnečnice. Pre 2015 sa rozhodli o zviazanie platieb -  sója (5%) 60 € / ha. Pri kukurici trvajú nízke ceny.
Francúzsko: repka relatívne dobrá, veľmi zlý vlaňajší rok. Slnečnica pokles plôch i výnosov. Sója sa v krajine rozvíja posledných 10-15 rokov, rozloha je teraz 75 000 ha (dvojnásobok) a ďalší rast sa očakáva (boli tu podpory). Tiež proteíny hlási nárast (lucerna, bôby).
Obilie - druhá časť schôdze príprav CD pre veľké kultúry.

Max Schulman, ktorý riadil aj túto časť. Povedal, že sa skupina musí zaoberať aj otázkami, ktoré sú Komisiou ponechané veľmi často na okraji, ako štúdia kapacít skladovania v EÚ, problémy logistiky, ktoré výrazným spôsobom ovplyvňujú schopnosti krajín obchodovať. Vedľa toho by sa mali zverejňovať výsledky monitorovania produkčných nákladov.
Prvým bodom tu boli výhľady pre 2015 a výsledky tohtoročnej úrody, ak došlo od poslednej schôdze k zmenám.

UK: veľmi dobré počasie na jeseň, lepšie výsledky u všetkých kultúr, najväčší nárast u jačmeňa.
Portugalsko: tam boli predovšetkým v priebehu septembra veľké dažde, ale úroda bola už dávno v silách a zvýšila sa prakticky u všetkých plodín. Jediný problém majú do budúcna ako plniť SPP a kombináciu plodín.

Španielsko: jeseň veľmi daždivý, niekde aj zrážky cez 400mm za 24 hod. Podobne ako v južnom Francúzsku. Chýba osiva. Nižšia produkcia u kukurice než sa predtým oznámilo.
Bulharsko: veľmi zlé počasie po väčšinu roka, zníženie plôch všetkých druhov obilia, kukurice prepad cez 20%, značná časť je stále na poliach. Veľký výskyt škodcov.
Francúzsko: zber dobrá, ale veľké výkyvy v kvalite, väčšina len na domáci trh, export zaznamenal pokles, predovšetkým u pšenice kvôli poklesu kvality. U kukurice chýba konečné čísla, ale sektor mal sanitárne problémy, predovšetkým na severe krajiny. Plochy pšenice tento rok vzrástli o viac ako 90 000 ha, väčšinou pre mäkké druhy. U tvrdých odrôd chýba PP. Družstvá riadila veľké množstvá obilia, ale slabá kvalita a problémy skladovanie. Komplikovali obchod, ceny klesli v priebehu jesene, ale za posledný týždeň nastal obrat k rastu.
Litovský zástupca tu hovoril za všetky baltské krajiny. Dobrá úroda, ale koniec leta zlý a nastal problém ceny (po ruskom embargu). Výhľady dobré, ale neistota kvôli Rusku.
Írsko - bez doplnenia a pripomienok

Rakúsko: rast zimných odrôd, zber dobrá väčšinou pred zmenou počasia, ale všade je väčší výskyt škodcov.

Belgicko: dobrá sezóna, tento rok zaznamenali už 2x sneh, dobrá príprava na zimu. Ceny na jeseň pokles, teraz pomalý nárast, ale zostávajú slabé. Neistota u PPP. Kombinácia kultúr - bez problémov.

Nemecko: dobrá úroda potvrdená, historicky najvyššia (cez 52 mt), nižší obsah proteínov.
Plochy sa zvyšujú, pretože je ústup u repky. U osív veľké výkyvy v regiónoch. Počasie: november a december mimoriadne vysoké teploty, kultúry rýchlo naštartovali, uvidí sa po zime. Tri kultúry - úvahy o medziplodinách, ale žiadne konečné rozhodnutie.
Poľsko: zber ovplyvnená na juhu daždi, ale celkovo cez 30mt, rast výnosov, ale viac chorôb a škodcov.

Maďarsko: dažde v lete ovplyvnili kvalitu. Jesenný potom predovšetkým zber kukurice, cez 16% plôch nebolo zozbieraných. Uvažuje sa o znížení osevu pre rok 2015.
Taliansko: SPP interpretácia, konštatujú viac byrokracie. Trh kukurice - úroda o 5% vyššia, pri pšenici nárast tvrdých odrôd, ale nižšie výnosy. EFA nevie sa ako interpretovať požiadavky a vláda tu tiež nemá jasno.

Zhoda: vzrástla riziká, problémy fyto a je veľký nárast škodcov.

Minulý týždeň boli v Nemecku objavené toxíny v krmivách a v médiách bol hneď poplach, že sú tiež v mlieku.

Rusko - Arnaud Petit robil prehľad ruského obchodu. Uviedol, že Rusi zverejňujú čoraz menej údajov.

Pšenica: mesačný predaj okolo 400 t do Turecka (celkom vlani 3,7 mt) do Egypta (1,4 mt). Pšenicu nakupujú v Kazachstane, Indii a prekvapivo na 3. mieste v Dánsku, dovoz celkom niečo cez 1m t.

Pri kukurici je takisto Turecko na 1. mieste a hneď za nim Holandsko (ale to je trojuholníkový obchod).
Vývoz hnojív z Ruska predstavuje okolo 14 mt. Ceny za 2012-14 klesli z 669 € / t na 510 €. Obchod tu pokračuje napriek embargu, mesačne cez 100t do EÚ.
Riziká pri hnojivách: ceny a dostupnosť. Tiež výmenný kurz rubľa a nepravidelný obchod (držanie na skladoch).

Kapacity skladovania: Nemecko má v pláne vyviezť celkom 16m t obilia. Chýbajú údaje o skladovacích kapacitách v Rusku i na Ukrajine a to napriek faktu, že väčšinu z nich vlastné západnej spoločnosti.

Zástupca Rabobank začal robiť prehľady skladovania pred 3 rokmi. Vitto Martinelli uviedol, že najväčšie kapacity skladovania má Francúzsko (cez 30 mt), Nemecko na druhom mieste s 10 m t.

Teraz je tendencia zvyšovať kapacity skladovania na farmách. Vidí veľké možnosti rozvoja v NČŠ, staré sú v limite rastu. Nádej je na zlepšenie infraštruktúry vo väčšine krajín a jej prepojenie. Je zaujímavé, že sa zmienil aj o plánoch na nové prieplavy vrátane Labe-Dunaj (Odra). Dodal, že vzhľadom na to, že kapacita ciest je vyčerpaná, železnice podobne, vodná doprava je najlacnejšia a veľkokapacitná, čo by malo slúžiť ďaleko viac pre dopravu surovín a tiež pre obilie zo stredu Európy. Uviedol, že krajiny V4 zvýšili za posledných 10 rokov vývoz obilia o celkovo viac než 10 mt, z veľkej časti na západ Európy.
Výhľady: severozápad Francúzsko - ďalšie navýšenie kapacít o 2 mt, Nemecko investuje viac do dopravy, väčší nárast vnútorných kapacít skladovania predovšetkým v blízkosti vodných ciest. Kapacita skladov je za rok využívaná až desaťkrát. Zlepšuje sa neustále kapacita kanála z bývalej NDR do Rotterdamu, tam ide teraz vie obilia než cez Hamburg a Rostock.
Juh Európy: racionalizácia, väčšie kapacity v prístavoch, Taliansko a Španielsko sú obe čistými dovozcami obilia, prístavy využívajú ako nárazník (skladovanie).

FR a De - príležitosť väčších investícií

Juh EÚ - nutnosť zlepšiť vnútorné sklady a infraštruktúru

Francúzsky zástupca k tomu dodáva, že za posledných 15 rokov sa zmenilo veľa noriem a rad starších síl bola zatvorená. Teraz sa skladuje podľa kvality (pšenica), menej sa využíva železnice - od doby zavedenia TGV sú do ostatné siete veľmi malé investície, doprava osobná na úkor tovaru a surovín.

Arnaud dodáva, že je nutné dať Komisii jasný signál o potrebách, v polovici februára bude organizovaná v EP konferencie za účasti DG Agri a DG Transp a jedným z hlavných bodov tu má byť doprava poľnohospodárskych výrobkov, investície do infraštruktúry v rámci plánu Juncker.
Kukurica: v záverečnej časti rokovaní o obilí sem prišla celá rada zástupcov asociácií producentov kukurice, ktorí sa zástupcami C / C rokovali predovšetkým o vývoji sektora, nedostatku PP a aké to bude mať dopady na ďalšie sezóny. Asociácia má 25 členov v 10 členských krajinách.

FR: 4 spoločnosti sú členmi, vlani a tento rok veľa mykotoxínov, tento rok je ešte horší ako vlaňajší, výsledok - vyše 80% kukurice nie je vhodné pre mletie. Celý severovýchod Francúzska je tak postihnutý, západ krajiny je na tom lepšie. Problém je pre spracovateľov, ktorí nenachádzajú dostatok vhodných surovín, ale nie sú v požadovanej kvalite dostupné ani inde v Európe.

Taliani hlásia nákazy aj pri skladovaní.

Jednou z príčin je vývoj počasia v EÚ predovšetkým v čase zberu, a to ako tento rok tak vlani. Nemci sú pre zavedenie možnosťou vykonávania rýchlych testov, tu by prahové hodnoty mali ukazovateľom pre ochranu ako ľudí aj zvierat. A nesmie sa zabúdať na kvalitu osív. Max Schulman zhŕňa: spoločné akcie výrobcov, asociácií a producentov osív, ale prizvať aj spracovateľa a skladovacie spoločnosti. Požiadavka na lepšiu genetiku, mať viac času a prostriedkov na prípravu lepších a odolnejších druhov. Chýbajú informácie o skladoch a o prítomnosti toxínov.

 

Závery:

- zvýšenie

- Vo viacerých ČŠ nadpriemerné úrody, ale nízke ceny

- Jesenná žatva bola poznačená daždivým počasím, a to predovšetkým v strednej Európe – do malo negatívny dopad na kvalitu plodín


 

Zasadanie politického výboru Pocc-CCC 15.12.


      V Belgicku je tento deň už tretí generálny štrajk za posledný mesiac, čo paralyzuje všetku verejnú dopravu po celý deň. Pekka z tohto dôvodu rozhodol, že sa urobí len krátka schôdza, na ktorú prídu bruselskí predstavitelia a hlavným bodom tu má byť rokovania Rady z dnešného dopoludnia a hlavné body rokovania.

Pekka nechal schváliť program a v úvode informoval o dnešnej schôdzke jeho a predsedu Copa, Jan Maat, s talianskych predsedníctvom Rady. Trvalý problém u zelených platieb, s možnou stratou až 30% a navyše ešte pokuta 7,5%, zdá sa, že tu dochádza predsa len k posunu a je zrejmé, že tu bude určité prechodné obdobie, než sankcie začnú platiť v plnej výške. Obaja tiež informovali o potrebách opatrenia pre trh O + Z, mlieka a prakticky všetkého mäsa. Rozdiely sú tu predovšetkým na regionálnej úrovni v rámci EÚ. U bravčového potom potreba privátneho skladovanie hlavne u sadla a vedľajších produktov. Problémy sektora bio s potrebou kvôli ekonomickým dopadom zachovať možnosť produkcie bio a okrem toho tiež konvenčné.

Taliansky zástupca hovorí o nepriamych vplyvoch ruského embarga, iné toky obchodu, dovozy sa zvýšili u O + Z zo Španielska, ale aj z Maroka a vedie to k ďalšiemu prepadu cien. Tieto prepojenia sa len veľmi ťažko vyčísľujú, nie sú k dispozícii ani čísla ani prehľady. Týka sa špecificky citrusových plodov. Nemecký zástupca hovorí, že tieto nepriame vplyvy je cítiť prakticky vo všetkých sektoroch.

Verejná konzultácia Komisie k SBA (Small Business Act- Zákon o drobnom podnikaní). Všetko je tu oneskorí a väčšina zástupcov tu vidí problémy predovšetkým pre malé družstvá a prístup ku financovaniu.

Portugalská zástupkyňa hovorí, že u tejto konzultácie sekretariát zaspal a zabudol včas požiadať organizácie o pripomienky. Prodromos k tomu dáva vysvetlenie, že chýbal čas na preklady do všetkých jazykov, ale problém z diskusie ukazuje, že je inde. Zástupca APCA, Sylvain hovorí, že banky majú dostatok prostriedkov, ale vedome diskriminujú SME a družstvá. Rovnaký problém zo hlási aj Španielsko.

Antonia informovala o priebehu konferencie v Lima o klíme a rokovaní, ktorá tam prebehla v spolupráci C / C s WFO (Svetová organizácia farmárov). WFO v deň začatia usporiadal deň farmárov, kde sa jednalo predovšetkým o koordinácii farmárskych organizácií WFO s tými z rozvojových krajín a ako by taký networking mal vyzerať v hájenie sektora v rámci klímy.
Antonia, povedala, že veľký úspech konferencia nemala, očakávalo sa viac, ale je to stále len príprava pre konferenciu, ktorá sa bude v 2015 v Paríži. Budúci rok bude takisto venovaný téme použitia pôdy a v tomto programe budú v 2015 a 2016 usporiadané 2 workshopy, prvý v Bonne v júni budúceho roka.

Pre upresnenie postupu sa zíde vedenie C / C so zástupcami DG Klíma, koncom januára.
Xavier v ďalšom bode informoval o schôdzi SCOFAH o potravinovom reťazci. Bude tu vytvorená nová pracovná skupina - mrhanie potravou, ktorá bude mať v prvom rade úlohu pripraviť revíziu cieľov v návrhu Waste. Slowfood tu kritizoval Komisiu, že sa nerobia prepočty mrhanie na úrovni fariem a že poľnohospodársky sektor tu má výnimku. DG Sanco tento nátlak Slowfood odmietla.

Posledným bodom tu boli informácie o stave rokovaní o možných úpravách v CD.
Audit ľudí od ombudsmana na DG Agri, o ktorom boli informované obe prezídiá zo začiatku mesiaca, zatiaľ je bez reakcií a bez ohlasu. C / C pripravila nový list na GR Plewa, kde sa opakujú všetky prvky, rozdiel je v tom, že tento list bude verejný a očakávajú sa reakcie od radu NGO i z úradu ombudsmana.

C / C opäť požaduje racionálnejšie distribúciu nevyužitých miest. A ďalej chce otvoriť otázku neplatených miest, čo Komisia zatiaľ odmieta.

V poslednej časti rokovania tu bola predložená správa NFU o vplyve zníženie počtu PPP prípravkov na UK produkciu potravín. Aby mala NFU nezávislú analýzu, zadala túto úlohu, spoločne s CPA (Crop protection association), a AIC (Agricultural Industrie Confederation) požiadavka na vyhodnotenie konzultačnej skupine poľnohospodárskeho výskumu Andersons.
Prehnané regulácia začali už vážne ovplyvňovať možnosti plodín a ďalšia veľká neistota je u nových regulácií, kde ešte nie sú úplne známe dopady. Obava je tu, že v najbližších 5 rokoch, novozvolený EP, bude zo súčasne dostupných 250 prípravkov dostupných v UK, znížené o najmenej ďalšie štvrtinu. Vyhodnotenie konzultantov ukazuje, že nebezpečenstvo existuje najmenej na troch politických úrovniach:

- Schvaľovací proces na EÚ úrovni

- Vykonávanie WFD -direktivy vody, na národnej úrovni

- Reštrikcia použitia neonikotinoidov

Pre britskú produkciu sú vplyvy nasledovné:

- Podstatné zníženie alebo ukončenie produkcie niektoré tradičné britskej zeleniny a ovocia:
hrach, jablká a mrkva.

- GVA (gross value added – pridaná hrubá hodnota) britskej poľnohospodárskej produkcie klesne o 1,68 mld libier za rok, čo predstavuje 20% pokles oproti priemeru 2009-2013.

- Zisky fariem klesnú o 1,73 mld. libier, ale to predstavuje viac ako 36% pokles oproti súčasnej úrovni. Dôjde k vážnym štrukturálnym zmenám.

- Straty pracovných miest sú tu odhadujú na 35 až 40 000.

- Ďalšie straty budú vo veľkoobchode au dodávateľov vstupov.

Tri združenia na čele s NFU požadujú o tieto zmeny.

V rámci EÚ: regulácia musí byť založená na vyhodnotení rizík, po vedeckom odporúčaní, revízia princípu predvídavosti u hodnotenia rizík.

Sektor, aby mohol investovať, potrebuje trvalú stratégiu pre celý reťazec.

Regulácie, ktoré riadia používanie povolenia pesticídov sa musí zmeniť a musia byť založené na vyhodnotení rizík, aby bola zaistená udržateľná produkcia.
Aktívne substancie majú byť ich revízie riadené skutočnou potrebou a nie časovým rozvrhom.
Zahrnutie sociálneho a hospodárskeho vplyvu do rozhodovania o reguláciách. Štandardizácia EÚ riadiacich pravidiel pre implementáciu rizikových hodnotenie. Zlepšenie zonálnych systémov a zvýšenie stimulov pre ďalšiu harmonizáciu všetkých ČŠ.

 

Závery:

- Z pohľadu súčasnej legislatívy sú malé a stredné podniky diskriminované

- Pretrváva problém zákazu používania neonikotinoidov – prebieha proces monitoringu dopadov zákazu ich používania.

- Je pravdepodobné, že plánované pokuty za nedodržiavanie podmienok ozeleňovania nebude v nadchádzajúcich dvoch rokoch striktne uplatňované



 

 

Vypracoval: Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK, december 2014

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce