Výzva poslancom

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) sa pripája k Slovenskej poľovníckej komore a Slovenskej lesníckej komore a vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby pri hlasovaní nepodporili návrh presunu pozemkov v chránených územiach pod rezort životného prostredia.
 
 
Zmenu v riadení národných parkov má priniesť novela zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorú envirorezort posúva do legislatívneho procesu. Novelu napokon predložili do parlamentu koaliční poslanci.
 
Tak závažný zákon a zásah do krajiny, ktorý má aj výrazný sociálno-ekonomický dopad, nemôže byť prijímaný na základe poslaneckého návrhu. Musí prejsť riadnym legislatívnym procesom. „Vyzývame poslancov NR SR, aby za návrh zákona nehlasovali. Rovnako apelujeme na ministra pôdohospodárstva a ministra životného prostredia, ale aj premiéra, aby požiadali poslancov NR SR o stiahnutie návrhu z rokovania parlamentu. Sme za odbornú diskusiu všetkých dotknutých strán, z ktorej vzíde riadny vládny návrh zákona a ktorý musí prejsť štandardným medzirezortným pripomienkovým konaním aj za účasti tripartity,“ povedal predseda SPPK Emil Macho.
 
Spoliehame aj na nového ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuela Vlčana, ktorý sa v prvých dňoch svojho pôsobenia vyjadril, že téme o presune pozemkov v národných parkoch sa musí venovať viac času. Mala by byť predmetom riadneho legislatívneho procesu v rámci vládneho návrhu zákona a mala by prejsť štandardným medzirezortným pripomienkovým konaním. Podľa SPPK musí byť na prvom mieste odborná diskusia za účasti všetkých dotknutých relevantných organizácií.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce