Jedinou vakcínou pre gastro je zníženie sadzby DPH

Aliancia Slovenskej Gastronómie dnes spojila svoje sily s najväčšou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou- SPPK, Asociáciou hotelov a reštaurácií a platformou Stále máme chuť aby spoločným hlasom vyjadrili svoju výzvu smerom k širokému politickému spektru. Vyzývame vládu SR aby bezodkladne konali vo veci zníženia sadzby DPH pre gastro sektor.
 
 
Gastrosektor bol koronakrízou zasiahnutý najviac a z následkov sa bude ešte dlhé roky spamätávať. Malí podnikatelia a živnostníci, ktorí zamestnávajú desaťtisíce zamestnancov, potrebujú okamžité riešenia. DPH na Slovensku pre gastro je niekoľkonásobne vyššia oproti okolitým krajinám. Napríklad v Českej republike majú zavedenú 10% DPH, v Rakúsku a Poľsku 5% DPH. Zníženie dane cez vládny návrh a zrýchlené legislatívne konanie okamžite pomôže malým podnikateľom.
 
Prosíme vládu o schválenie návrhu zákona na zníženie DPH na 5% do konca roka 2022 a následne na 10% alebo o vlastný návrh z dielne koaličných partnerov, ktorý by bol rýchlo schválený a okamžite aplikovateľný. Teraz nič viac nepomôže. Tento revolučný krok naše gastroslužby priblíži západu a zvýši konkurencieschopnosť a kvalitu.
 
 
Predseda komory SPPK Emil Macho sa vyjadril, že komora považovala za svoju povinnosť podporiť gastro sektor v zníženej sadzbe DPH, pretože to vnímame ako najviac postihnutý sektor, ktorý ovplyvnil v regionálnom rozmere aj lokálnych dodávateľov. Slovenskí poľnohospodári a potravinári potrebujú silné gastro. Tento krok je potrebný aj k vybudovaniu zdravej konkurencie schopnosti na Slovensku, ktorý pomôže eliminovať šedú ekonomiku a zároveň ozdraví konkurencie schopnosť bude aj voči okolitým krajinám, ktorý zníženú sadzbu DPH už majú. Zároveň je to „vakcína“ ktorú sekundárne pocítia aj slovenskí poľnohospodári a potravinári.
 
Vďaka tomuto jednoduchému a adresnému kroku si podnikatelia ktorí naďalej budú vytvárať hodnoty pre štát, svojich zákazníkov a zamestnancov dokážu zo svojich obratov sanovať straty spôsobené dlhými pandemickými mesiacmi. Ak dôjde k zníženiu sadzby DPH zastaví sa tým aj trend dvíhania cien a odlivu pracovnej sily do iných segmentov a zahraničia, ostanú nám finančné prostriedky nato aby sme dokázali zatraktívniť pracovné prostredie a zrevitalizovali náš business. Ak by návrh išiel z dielne koaličných partnerov návrh by bol schváliteľný v rýchlom legislatívnom konaní a aplikovateľný už na toto leto, kedy máme možnosť využiť čas aby sme dostali dostatok finančných zdrojov do sektora pred hroziacou ďalšou vlnou, ktorá sa avizuje na jeseň. Zároveň by týmto opatrením štát netratil, naopak by získal viac finančných zdrojov do štátnej pokladne, hovorí Viliam Pavlovský, prezident Aliancie Slovenkej Gastronómie.
 
Určite si pamätáte obdobie rôznych finančných kompenzácii ktoré boli nefunkčne alebo meškali niekoľko mesiacov alebo ešte stále neprišli. Znížená sadzba DPH na stravovacie služby štát administratívou nijako extra nezaťaží preto si myslíme že je to najefektívnejšie a najúspešnejšie riešenie. Treba si uvedomiť jednu vec, my nepýtame od štátu viac, len žiadame aby štát na určité obdobie bral od nás menej peňazí aby sme boli schopní platiť záväzky voči štátu, poisťovniam a bankám a nemuseli zatvárať naše prevádzky, dodáva Vladimír Machalík z platformy Stále máme chuť.
 
 
Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska sa vyjadril: Touto cestou by sme chceli vyzvať všetkých poslancov NRSR aby sa spojili za dobrú vec a prišli s návrhom ako znížiť sadzbu DPH pre gastro prevádzky. Dôvodov je strašne veľa, jedným s hlavných je fakt že v dôsledku opatrení prišlo v gastre a hotelierstve viac než 40 000 ľudí o prácu a to aj napriek prijatým nástrojom pomoci. Čelíme obrovskému problému nárastu miezd a prilákania ľudí naspať do sektoru.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce