Sedem krajských rád

Vedenie Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) si pred blížiacim sa Valným zhromaždením prišlo na rokovanie Krajských rád Regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr pre vysvedčenie za uplynulé tri roky. Celkovo 7 stretnutí s poľnohospodármi a potravinármi z regiónov sa konalo v termínoch 10. až 23. júna. Otvorená diskusia bola vynikajúcou cestou, ako hľadať možnosti na zlepšenie a zefektívnenie spolupráce. Veľmi dôležitou otázkou je aj ďalšie smerovanie komory a priority na najbližšie obdobie.
 
Krajská rada RPPK Žilina
 
Nevyhrávame, ale stále hráme
 
Predseda SPPK Emil Macho otváral rokovania v regiónoch rovnakým prirovnaním zo športu. Futbal sa hrá na góly. Nám sa tých gólov za posledné obdobie možno nepodarilo streliť toľko, koľko sme chceli, ale je veľmi dôležité, že sa nám podarilo viacerým gólom zabrániť. Niektorým priamo z bránkovej čiary,“ vyslovil sa Emil Macho, ktorého za predsedu zvolilo Valné zhromaždenie SPPK 3. mája 2018 v Nitre.
 
Nespochybniteľným úspechom je prinavrátenie členstva v najdôležitejšej organizácii, ktorá združuje európskych poľnohospodárov – COPA COGECA. Komora je veľmi aktívna a zo zasadnutí jednotlivých sekcií tejto inštitúcie čerpá veľké množstvo informácií o pripravovaných zmenách v poľnohospodárskej politike EÚ. Ďalším pozitívne zhodnoteným bodom je štátny rozpočet pre poľnohospodárov a potravinárov, ktorý sa v posledných rokoch konečne začal približovať k žiadaným číslam. Z prvého rokovania s novovymenovaným ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuelom Vlčanom si vedenie SPPK odnieslo aj informácie o aktuálnej štátnej pomoci na rok 2021. „Na rokovaní nás minister ubezpečil, že štátna pomoc vo výške 83 miliónov eur, ktorá bola predstavená na tento rok, určite bude,“ povedal podpredseda SPPK Marián Šolty.
 
Za pôsobenia exministra pôdohospodárstva Jána Mičovského hasila komora niekoľko pripravovaných zmien, ktoré sa nestretli s pochopením členov SPPK. Veľkým úspechom je zamedzenie plánovaného presunu finančných prostriedkov medzi I. a II. pilierom či kompromisné riešenie zavedenia redistributívnej platby. „S teraz už bývalým ministrom Jánom Mičovským sme doslova stratili jeden rok, ktorý nám už nikto nevráti. Musíme však už na to zabudnúť a pozerať sa dopredu,“ zhodnotil pôsobenie exministra podpredseda SPPK Miroslav Štefček.
 
Krajská rada RPPK Košice
 
Je nás počuť a vidieť
 
Počas svojho doterajšieho pôsobenia považuje vedenie komory za dôležité, že sa podarilo presadiť zmenu financovania komory a zastabilizovať centrálu. Aktuálny stav ocenili aj členovia z regiónov, ktorí pôsobia v Dozornej rade SPPK.
 
Za mimoriadne prospešný hodnotí predseda SPPK Emil Macho fakt, že už z pozície viceprezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR môže komora participovať na dôležitých témach v rámci tripartity. Komora má od augusta 2019 aj svojho zástupcu v Rade Slovenského pozemkového fondu.
 
Podľa vedenia SPPK je nesmierne dôležitá aj komunikácia smerom k verejnosti a osveta odvetvia. Z vyzbieraných finančných prostriedkov do marketingového fondu sa darí oslovovať väčšiu škálu spotrebiteľov a ponúkať vecné informácie o dianí v rezorte. Aj vďaka komunikačným projektom a rôznorodým aktivitám dokázala komora upozorniť na nezmyselné zámery predchádzajúceho vedenia ministerstva, ale aj pomôcť darovanými potravinami od našich členov počas šírenia pandémie najzraniteľnejším skupinám spotrebiteľov na Slovensku.
 
Krajská rada RPPK Banská Bystrica
 
V posledných mesiacoch sa z komory stáva akési tieňové ministerstvo, ktoré komunikuje odborné témy a ponúka riešenia. „Máme vypracované kvalitné materiály aj k pozemkovej legislatíve, ktorá je achilovkou nášho sektora. Je to mimoriadne kvalitný, odborníkmi vyhotovený dokument. Chýba nám však partner, s ktorým by sme mohli o týchto veciach diskutovať,“ zhodnotil predseda Emil Macho.
 
Zmena je nutná aj vítaná
 
Aktuálne vedenie SPPK vidí dôležitosť aj v zmene myslenia a pohľadu na fungovanie komory. Množstvo úloh je práve na pleciach najvyššie postaveného muža najväčšej agropotravinárskej samosprávy na Slovensku, čo je z dlhodobého hľadiska neúnosné. „Od valného zhromaždenia som dostal podporu, za čo som mimoriadne vďačný. Na oplátku som pracoval pre komoru na 100%. Je to pre mňa obrovská skúsenosť, rozšírenie obzorov, nasávania informácií a kontaktov. Je však potrebné, aby sme aj my v komore prišli s nejakou zmenou. Vždy je čo zlepšovať,“ vyslovil sa predseda najväčšej agropotravinárskej samosprávy na Slovensku.
 
Vedenie SPPK preto prichádza s návrhom na vytvorenie funkcie, na ktorej bude pôsobiť platený profesionál. Jeho úlohou bude riešiť vnútrokomorové záležitosti. Bude sa zúčastňovať rokovaní, riešiť odborné témy a regionálne štruktúry. Kandidáti by mohli byť známi už na konci júna a funkcie by sa mal takýto profesionál ujať po Valnom zhromaždení SPPK, ktoré je naplánované na 7. septembra. S návrhom vedenia o vytvorenie novej funkcie plateného profesionála členovia krajských rád súhlasili.
 
Krajská rada RPPK Prešov
 
Vedenie komory otvorene hovorí aj o nutných zmenách v regiónoch, o možnom spájaní a zefektívnení ich pôsobenia. Cieľom je tiež terénne poradenstvo a ponuka väčšej škály služieb pre poľnohospodárov. „Komora bude taká silná, aké silné budú regióny. Som o tom presvedčený,“ prízvukoval na rokovaniach Emil Macho.
 
Od členov Krajských rád jednotlivých RPPK dostalo úzke vedenie komory spätnú väzbu za vykonanú prácu. Zástupcovia regiónov ocenili aj odborné vystupovanie a pôsobenie vrchných predstaviteľov pri rokovaniach a debatách so zástupcami rezortného ministerstva. Z úst členov komory sme mohli počuť aj priority na najbližšie obdobie. V severných regiónoch silnie hlas na ešte väčšiu podporu ANC oblastí, ale aj na riešenie pozemkových úprav len v spojitosti s dedením pôdy a odbyrokratizovanie aktuálnych postupov. Rovnako je veľký záujem o zadefinovanie aktívneho poľnohospodára a registráciu poberateľov agrodotácií.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce