Na rokovaní predstavenstva predovšetkým o zahraničných aktivitách

Členovia Predstavenstva SPPK rokovali v posledný júnový deň o aktuálnych témach v sektore. V rámci programu prediskutovali zástupcovia najväčšej agropotravinárskej samosprávy dohodu z rokovaní trialógu, prípravu valného zhromaždenia, ktoré je naplánované na 7. septembra, ale aj súčasný stav s Africkým morom ošípaných a iné aktuálne otázky.
 
 
Dohoda v rámci trialógov o konečnej podobe SPP 2023 – 2027 je na stole. Materiál schválila Rada ministrov pôdohospodárstva, Európsky parlament a Európska komisia. Po troch rokoch rokovaní máme teda kompromisné znenie Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Slovensko v zastúpení ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuela Vlčana na rokovaní rady AGRIFISH prednieslo svoje výhrady. S kompromisným návrhom nesúhlasí a bude trvať na dopracovaní legislatívnej podoby počas nadchádzajúceho Slovinského predsedníctva v rade EÚ.
 
„Aktuálna podoba je aj výsledkom práce SPPK. V rámci nášho zastúpenia v Konzorciu s Českou republikou sa nám podarilo urobiť veľa dobrej práce a záverom je tento návrh, s ktorým môžeme byť v zásade spokojní. Naše členstvo v COPA COGECA a v Konzorciu má význam,“ povedal na rokovaní predseda SPPK Emil Macho. Príprava novej SPP sa datuje už do roku 2017, keď sme spoločne s ďalšími krajinami EÚ podpísali Bratislavskú deklaráciu o podobe novej politiky. Množstvo našich priorít, ktoré sme predovšetkým v rámci Konzorcia s českými samosprávnymi organizáciami v priebehu posledných viac ako 3 rokov presadzovali, sú teraz v materiáli obsiahnuté.
 
V najbližšom čase bude predovšetkým záležať na tom, ako si závery osvojíme doma na Slovensku. „V rámci Bruselu sme v podstate dosiahli to, čo sme chceli. Máme relatívnu voľnosť. Teraz je to už len o tom, ako si nastavíme strategický plán a financovanie. Ako si to na Slovensku pripravíme, tak to budeme najbližšie roky využívať,“ vyhlásil Emil Macho.
 

Viac o dohode si môžete prečítať TU.
 
 
S prípravou Strategického plánu k SPP súvisí aj možný príchod profesionálneho podpredsedu. Ten by mohol mať na starosti zahraničnú agendu a neskôr aj vnútrokomorové témy. Do najbližšieho predstavenstva, ktoré by sa malo uskutočniť 31. augusta, budeme vedieť jeho právomoci a náplň práce. Na najbližšom zasadnutí predstavenstva budú členovia riešiť aj kandidátku a doladia posledné formálne náležitosti pred XXXIV. Valným zhromaždením SPPK, ktoré sa uskutoční 7. septembra v Nitre.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce