Vystúpenie hostí VZ SPPK: V pôdohospodárstve sa pripravujú viaceré legislatívne zmeny

Predseda výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta sa poďakoval za možnosť vystúpiť na zhromaždení a potvrdil dôležitosť komory z hľadiska jej reprezentatívnosti a odbornosti. 


 

„Slovensko je vidiecka krajina, a preto si právom zaslúži maximálnu pozornosť. Chcem vysloviť túžbu a predstavu, aby už pôdohospodárstvo po 30 rokoch prestalo byť rezortom druhej a tretej kategórie. Aby poľnohospodár, sedliak, farmár, je jedno, ako ho nazveme, mal inú hodnotu, akú mal doteraz. Len spoločnými silami však raz toto môžeme dosiahnuť. Verím, že poľnohospodár u nás bude mať také postavenie ako vo vyspelých štátoch Európy a celého štátu,“ povedal v úvodnej časti príhovoru Jaroslav Karahuta.


Predseda výboru NR SR zásadne odmieta delenie poľnohospodárov na malých veľkých, tých z východu a západu našej krajiny a podobne. Máme podľa neho len dve skupiny poľnohospodárov: čestných, ktorí prispievajú k naplneniu poľnohospodárstva a potravinárstva v štáte a špekulantov, ktorí zneužívajú dotačný systém. „Tých prvých treba pochváliť, treba im pomôcť a druhej skupiny sa musíme zbaviť. Zároveň musíme urobiť všetko preto, aby sa Slovensko dostalo minimálne k priemeru Európskej únie v rôznych ukazovateľoch, aj keď vieme, že máme aj na viac ako na priemer,“ povedal počas verejnej časti valného zhromaždenia s tým, že jeho prianím a aj reálnym cieľom je, aby sme sa na tento európsky priemer dostali približne do 10 rokov. 


Vyslovil tiež túžbu, aby Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora ako najväčšia stavovská organizácia bola predstaviteľom poľnohospodárskej jednoty, lebo len tak môžu prísť aj reálne výsledky.


Veľkým problémom sa v poslednom období stávajú poslanecké návrhy, ktoré neprechádzajú riadnym legislatívnym procesom a v krátkom čase sa o nich rozhoduje priamo v pléne Národnej rady SR. Komplikuje to schopnosť akýmkoľvek spôsobom sa pripraviť na rôzne zmeny, ktoré výrazne zasahujú do podnikania. Aj počas zasadnutia najvyššieho orgánu SPPK sa o tomto probléme diskutovalo. Predseda SPPK Emil Macho následne požiadal prítomných poslancov, aby sa takéto praktiky obmedzili na minimum. 


Predseda výboru Jaroslav Karahuta nedávno predložil návrh zákona na zriadenie farmárskych bitúnkov na legálne porážanie dobytka aj pod holým nebom a s následným predajom mäsa. „Aj toto je nástroj, ktorým dokážeme odstraňovať tú šedú a čiernu ekonomiku v živočíšnej výrobe, ktorá tu je,“ zdôraznil.

Poslanec participuje na dlhoočakávanom zákone o sezónnych prácach, ktorý aktuálne posudzujú odborné sekcie ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny. Základom nového návrhu má byť nižší, 10-percentný odvod štátu zo mzdy. „Akonáhle tento zákon odsúhlasí ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, tak pôjde do národnej rady. Predpokladám, že by sa tak mohlo stať v októbri,“ vysvetlil pred delegátmi Jaroslav Karahuta. 


Poslanec chce v dohľadnej dobe riešiť rodinné farmy v rámci pripravovaného zákona o poľnohospodárstve. Pojem ´rodinná farma´ by sa tak mal aj legislatívne ukotviť, aby mohla táto forma podnikania následne využívať aj rôzne podpory. Veľmi dôležitý bude podľa neho v dohľadnej dobe aj zákon o poľovníctve, ale aj kontroverzný zákon o prenájme pôdy. Predseda výboru vyzval poľnohospodárov, aby nebránili zmene zákona, ktorý je známy pod číslom 504. „My potrebujeme úplne nový zákon. Hociktorý zdatný právnik vám povie, že v dnešnom zákone sa už nevyzná. Sú tam desiatky, možno aj stovky pozmeňovacích návrhov. Potrebujeme jeden naozaj zdravý zákon o prenájme pôdy. Ja si myslím, že to, ako je to dnes nastavené, nemá so spravodlivosťou nič spoločné,“ zdôraznil poslanec NR SR vo svojom príhovore.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce