Slovenskému vidieku zasvietil semafor nazeleno

Slovenskí poľnohospodári a potravinári obdržali 15. októbra zásadnú správu roka: Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) získala trvalú akreditáciu. Sfunkčnenie agentúry je kľúčovou správou pre vidiek, vďaka ktorej sa budú môcť naplno rozbehnúť podpory pre agropotravinárov, lesníkov a ozelenenie krajiny.

Fakt, že nášľapná mína nevybuchla, je vysokopozitívnou správou pre slovenských poľnohospodárov a potravinárov. Pridelenie trvalej akreditácie pre PPA označuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora ako zásadný míľnik v ceste za nulovou mierou korupcie pri prideľovaní eurofondov v agropotravinársom sektore a v ceste za efektívnym vyplácaním samotných podpôr do odvetvia.

„Inú, ako pozitívnu správu, si slovenskí poľnohospodári a potravinári ani len nepripúšťali. V prípade neúspechu by sa totiž Slovensko ako krajina stala hanbou Európy a ukážkovým príkladom, aké dôsledky na výrobu potravín v sebe nesie korupcia pri rozdeľovaní európskych podpôr a znefunkčnenie agentúry ako celku. Sme radi, že rok trvajúci proces očisty a nastavenia nových pravidiel fungovania Pôdohospodárskej platobnej agentúry zvládli všetci jej zamestnanci na výbornú. Patrí im za to poďakovanie. Zároveň veríme, že toto obdobie agentúru neoslabilo v príprave na blížiace sa vyplácanie priamych platieb, ktoré predstavujú najväčšiu časť podpôr v poľnohospodárstve“, komentoval predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora teraz očakáva naplnenie prísľubu vedenia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Pôdohospodárskej platobnej agentúry, že v priebehu 3-4 mesiacov PPA nabehne na plný výkon.

Okrem plynulého vyplácania priamych platieb totiž očakávajú poľnohospodári a potravinári aj vyhlásenie dvoch zásadných výziev, vďaka ktorým si budú môcť modernizovať poľnohospodárske stroje, maštale, budovy, ale aj nakúpiť nové technológie na výrobu potravín. Len investičný dlh potravinárskeho spracovateľského priemyslu sa totiž blíži k jednej miliarde eur. Práve preto je udelenie trvalej akreditácie pre PPA zásadnou správou, vďaka ktorej sa po vyhlásení kľúčových výziev môže postupne modernizovať pestovanie plodín, chov hospodárskych zvierat a výroba potravín na Slovensku.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce