Pracovná skupina pre kvety a okrasné rastliny, 5. októbra 2021

Aktualizované informácie týkajúce sa brexitu

Od 1. 1. 2022 budú musieť byť niektoré rezané kvety pri vývoze do UK podrobené rastlinolekárskym kontrolám a tovar bude musieť mať vystavený rastlinolekársky pas.

NL reprezentant upozornil na značný objem kvetín exportovaných do UK z NL, čo by od januára znamenalo veľké komplikácie. Preto sa súkromný sektor rozhodol spolupracovať s NL vládou na riešení v podobe vykonávania vlastných kontrol a vydávania národných certifikátov. Vláda prisľúbila podporu, teraz spoločne analyzujú, či je v súlade s EÚ legislatívou, pracuje sa na zaškolení pracovníkov, ktorí by mali kontroly vykonávať. Hoci pôjde o dodatočné náklady pre odvetvie, očakávajú od modelu zjednodušenie administratívnej záťaže a úsporu času.

V diskusii NL reprezentant uviedol, že zodpovednosť za systém bude mať Národná organizácia pre ochranu rastlín (NPPO). Ten môže byť použitý aj pre materiál z ostatných členských státov, musí byť však ustanovená národná NPPO.

  Aktualizované informácie o činnosti podskupín k zásadám propagácie a k rašeline

Podskupina prejednávajúca záhradnícku rašelinu zasadala 9. 9. 2021, počas tohto rokovania prezentovala Cecilia Luetgebruneová (Growing Media Europe) súčasný stav a budúcnosť produkcie záhradníckych substrátov v Európe v súvislosti s Európskou zelenou dohodou. Uviedla, že producenti pestovateľských substrátov sa sami zaviazali k udržateľnejšej produkcii, ale rašelina zostáva ich najdôležitejšou zložkou – aktuálne 70 % substrátov je tvorených rašelinou, za ktorú nie je v dohľadnej dobe náhrada, hoci sa už viac než 2 dekády investuje do vývoja. Rašelina sa tak stáva predmetom veľkého tlaku, šíria sa o nej falošné správy, diskusie sa týkajú výhradne emisií uhlíka a zabúda sa na zodpovedné získavanie rašeliny, jej rolu v záhradníctve, atď. Rašelina má špecifické zloženie, vďaka ktorému vykazuje vysokú odolnosť voči škodcom, má vysokú schopnosť absorpcie vody.

V diskusii FR reprezentant referoval o nedávnom FR legislatívnom návrhu o zákaze použitia rašeliny, ktorý nakoniec neprešiel, ale majú z podobného vývoja obavy.

Podskupina pracovnej skupiny prejednávajúcej propagáciu zasadala 24. 9. 2021, počas rokovania predstavil FR zástupca projekt záhradníčenia v školách a NL reprezentantka projekt prínosu rastlín a kvetín v školských triedach. Sekretariát ďalej informoval o pripravovanom liste Komisii týkajúceho sa revízie propagačnej politiky.

V diskusii sa IT aj PL reprezentanti vyjadrili pozitívne o oboch projektoch v školách, viacerí reprezentanti mali záujem, ako získať prístup k verejným prostriedkom na podobné projekty.

Pracovný plán a témy Európskej zelenej dohody (EZD)

Predsedajúca informovala o rokovaní predsedníctva pracovnej skupiny o špecifických témach

EZD dôležitých z pohľadu odvetvia kvetín a okrasných rastlín. Dohodlo sa, že špecifická organizácia práce bude prijímaná v nadväznosti na postupne zverejňované legislatívne návrhy Komisie.

Verejné konzultácie a odpovede sekretariátu:

  • k návrhu Komisie, ktorým sa zavádza dočasná odchýlka pre ekologickú produkciu, ktorá umožňuje používať sadenice pochádzajúce z neekologického neošetreného osiva, ale vypestovaného v ekologických podmienkach. Konzultácia bola prístupná do 15. 9. 2021.
  • k revidovaným pokynom pre štátnu podporu v oblasti klímy, energetiky a životného prostredia (CEEAG). Konzultácia bola prístupná do 2. 8. 2021.
  • k plánu Komisie na revíziu právnych predpisov EÚ v oblasti rozmnožovacieho materiálu rastlín. Výzva na zaslanie spätnej väzby bola do 13. 7. 2021.
  • k plánu Komisie pre nový právny rámec pre rastliny vytvorené pomocou určitých nových genomických techník. Výzva na zasielanie spätnej väzby k plánu je otvorená do 22. 10. 2021.
  • k niektorým návrhom nariadení v rámci balíčka Fit for 55.

Situácia na trhu

DE reprezentantka referovala o 2 veľmi dobrých rokoch po sebe, čo sa týka predajov, výsledky označila za priaznivé. Problémy robia len stále vyššie náklady a nedostatok pracovníkov.

FR reprezentantka informovala, že od roku 2015 počet podnikov medziročne klesá o 5,5 %. Jar bola navzdory pandémii priaznivá, od marca 2021 je citeľný trvalý dopyt, najviac postihnutým firmám bola poskytnutá celková podpora vo výške 25 mil. EUR z verejných prostriedkov. Tiež sú problémy s vysokými nákladmi a nedostatkom pracovníkov.

IT reprezentant referoval o narastajúcom vývoze okrasných rastlín počas prvých 6 mesiacov, celkovo sa vývoz vyvíja pozitívnejšie než domáci trh. Producenti majú tiež obavy z rastúcich nákladov.

DK reprezentant informoval o návrate situácie do normálu po pandémii,  ceny sú nižšie, náklady vyššie.

Podobnú situáciu opísal aj PL reprezentant.

Plánované neformálne letné stretnutie jún/júl 2022

Udalosť sa tradične koná formou návštevy u niektorej z členských organizácií, v roku 2022 by sa mala konať v Lotyšsku. Predsedajúca sa informovala u členov pracovnej skupiny na záujem o túto návštevu. Sekretariát rozošle bližšie informácie emailom.

                          

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce