Valné zhromaždenie RPPK Galanta

Vo štvrtok 26.6.2014 sa uskutočnilo Valné zhromaždenie členov Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Kultúrnom dome v Kráľovom Brode. Poľnohospodári sa zamerali na zhodnotenie roka 2013. Zároveň boli členovia informovaní o aktuálnom stave v podpornej politike, ale aj o systéme platieb v období od 2015 do 2020. V diskusii sa poľnohospodári zaoberali aj nedostatkom pracovných síl a uplatnením absolventov v praxi. Po ukončení diskusie boli ocenení „vinohradníci a vinári“, ktorí sa zúčastnili súťaži v degustácii vína.

V roku 2014 sú poskytované priame platby podľa systému predchádzajúceho roka, teda v roku 2014 nedochádza k zmene v rámci systému SAPS. Od roku 2015 budú však platby poskytované podľa výmery, pričom platba na hektár sa skladá z dvoch zložiek, teda zo základnej platby a z platby „ekologickej“. V diskusii boli vysvetlené základné zásady a požiadavky platby.

Ďalšie platby, ktoré budú vyplatené v roku 2014, vychádzajú z plateného nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 152/2013 Z. z. o podmienkach poskytovania podpory v poľnohospodárstve formou prechodných vnútroštátnych platieb. Pre rok 2014 sa budú poskytovať platby  nasledovne: platba na chmeľ 269 EUR/ha, platba na dojčiace kravy nad 24 mesiacov na základe stavu zvierat ku dňu podania žiadosti (aktuálny stav)  140 EUR/VDJ, platba na ovce a kozy nad 12 mesiacov 63 EUR/VDJ  (len na zvieratá k dátumu podania žiadosti).

Okrem uvedených platieb bude v roku 2014 poskytovaná platba chovateľom hospodárskych zvierat prostredníctvom Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra. Tieto platby budú poskytované na základe zmlúv medzi poľnohospodármi a centrom.

Platby a systém podpôr je dôležitý pre všetky poľnohospodárske subjekty. Nie je to však jediná dôležitá oblasť, veľkým problémom v praxi je dostatok kvalitnej pracovnej sily. V súčasnosti asi 7 % absolventov stredných škôl skutočne pracuje v oblasti, ktorú vyštudovalo. Nedostatok  kvalifikovanej pracovnej sily v sektore poľnohospodárstva stále pretrváva. Túto oblasť by mal pomôcť riešiť aj Národný projekt Rozvoj stredného odborného vzdelávania.

 

 

 

Spracovala: Ing. Jarmila Dubravská, PhD., odbor poľnohospodárstva a služieb, SPPK

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce