Deň cukrovej repy

Cukrová repa potrebuje vodu. Dostala ju symbolicky tesne pred konaním Dňa cukrovej repy v Seliciach.  

Pôvodne sa mal tradičný Deň cukrovej repy uskutočniť na ploche, kde v Seliciach v okrese Šaľa pestujú tamojší poľnohospodári cukrovú repu. Namiesto toho sa účastníci tohto každoročného podujatia stretli v stane na hospodárskom dvore podniku. Dôvodom boli zrážky z predchádzajúceho dňa a premočený terén, takže sa o cukrovej repe, ktorá potrebuje vodu, a nie sucho, symbolicky hovorilo po daždi a na suchom mieste.

Pestovatelia sú v očakávaní

Zrážky z druhej polovice augusta môžu cukrovej repe pomôcť. Pestovatelia, ktorí sa zišli 24. augusta v Seliciach, hovorili s opatrnou nádejou, že by spadnutá vlaha ešte mohla repe prospieť. Vychádzali pritom aj zo svojich vlastných skúseností, keďže repa je jedna z mála plodín, ktorá má schopnosť priaznivo reagovať aj na stresové faktory pri vývoji buľvy, aj keď len do určitej miery.

„Predchádzajúce dni nám priniesli 30-50 mm zrážok. Dážď zasiahol celý pestovateľský región. Nádejame sa preto, že by sme mohli mať úrodu, ktorá síce už nebude dosahovať štandardný priemer, ale na druhej strane bude lepšia ako v prípade niektorých jesenných plodín, ktorým už aktuálne daždivé obdobie nedokáže pomôcť“, uviedol konateľ Slovenských cukrovarov Adrián Šedivý, ktorý je zároveň členom Predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Podľa neho si pritom na takéto výkyvy počasia musia pestovatelia zvyknúť, keďže klimatické zmeny zasahujú výrobný sektor z roka na rok čoraz viac. O to silnejšia preto musí byť vzájomná spolupráca naprieč celou cukrovou vertikálou – od pestovateľov po spracovateľov. Ďalší dielik v tejto skladačke patrí pre štát – v tomto prípade pre rezortné ministerstvo pôdohospodárstva a jeho systémovo a motivačne nastavené podpory, vďaka čomu sa naďalej môže dariť produkovať repu a cukor v objeme dostatočnom pre zabezpečenie potravinovej sebestačnosti krajiny v tejto komodite.

zľava D. Janíček, A. Šedivý a R. Kovács pri príhovoroch pre pestovateľov

Všetko, čo doma máme

Toto bola zároveň aj hlavná myšlienka Dňa cukrovej repy v Seliciach - potreba udržať sebestačnosť v produkcii slovenského cukru zo slovenskej cukrovej repy. Pre pestovateľov a producentov cukru je dnes toto posolstvo kľúčové, keďže jeho produkcia sa odohráva v čase vojny na Ukrajine s vážnymi negatívnymi dôsledkami na globálnu produkciu potravín vo svete.

„Môžeme byť všetci hrdí na to, že sme v cukre sebestační a to aj napriek tomu, že nám nepriala história, prvotná privatizácia a dôsledky vstupu do Európskej únie, keďže všetky podporné mechanizmy v minulosti smerovali k tomu, aby sa tu cukor nevyrábal a repa nepestovala. Tí z vás, ktorí ste tu, ste práve vy, ktorí ste sa nenechali zlákať vidinou krátkodobého profitu a udržali lojalitu ku komodite, na ktorú môžeme byť všetci hrdí“, dodal Adrián Šedivý.

Róbert Kovács, predseda zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska, hovoril na stretnutí o prioritách pre vertikálu repa-cukor.

„Samostatnou kapitolou je zabezpečiť plynulú výrobu potravín, vrátane cukru a plynulý tok energií za stabilizované ceny. Naviazanosť na ruské energetické zdroje je veľmi vysoká a nedá sa len tak odstrihnúť. Mimoriadne nás preto znervózňuje súčasný vývoj situácie“, dodal R. Kovács.

Prioritou pre cukrovú repu sú ale aj dostatočné finančné zdroje či už z národnej obálky alebo európskych prostriedkov a ich zachovanie aj v budúcnosti, keď začne platiť nová Spoločná poľnohospodárska politika pre roky 2023-2027.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce