Pracovná skupina POCC/CCC

Miesto stretnutia:  COPA-COGECA, Rue de Trèves 61, 1040 Brusel

Dátum stretnutia: 6. októbra 2022

Účastník stretnutia: Konzorcium

Názov aktivity: Pracovná skupina POCC/CCC

Predsedal: Predsedal generálny sekretár (GS) Pekka Pesonen.

 

Podrobný popis aktivity:

Príprava mimoriadneho prezídia (7. 10. 2022) na prejednanie situácie na energetickom trhu po mimoriadnom zasadnutí Rady 30. 9. 2022

Sekretariát vypracoval dokument s popisom aktuálnej situácie a prijatých akcií v posledných týždňoch. Energetickú krízu a vysoké ceny plynu a energií aktuálne riešia európski lídri, zmienili sa aj o možnosti zastropovať cenu elektriny a plynu. Sekretariát pripravil reflexný dokument, v ktorom opätovne upozorňuje na strategickú dôležitosť odvetvia produkcie potravín a zahŕňa 7 možných akcií na reflektovanie súčasnej situácie. Dokument bude prejednaný, príp. schválený počas prezídia.

Diskusia:

IT reprezentantka uviedla, že treba prijať európske finančné opatrenia, pretože národné financovanie nemôže pokryť všetko. Odporučila žiadať zastropovanie ceny plynu na EÚ úrovni, zrušiť antidumpingové clá na dovozy hnojív a umožniť využitie nevyčerpaných prostriedkov programu rozvoja vidieka v danom členskom štáte.

Sekretariát uviedol, že aktuálne prebieha finalizácia sekundárnej legislatívy, ktorá by umožnila využitie nevyčerpaných prostriedkov programu rozvoja vidieka pre poľnohospodárov.

DE reprezentant sa zmienil o svojich obavách z dlhodobých dôsledkov zastropovania cien energie, pokiaľ by stropy boli stanovené na príliš vysokej úrovni.

FR reprezentantka odporučila prezentovať silnú pozíciu C-C a požiadavku na odstránenie antidumpingových ciel pri dovozoch z USA.

DK zástupca uviedol, že opatrenia by mali byť rýchle a koordinované na EÚ úrovni. Podporil zastropovanie ceny plynu na výrobu elektriny na EÚ úrovni.

BE reprezentant zdôraznil zložitú situáciu týkajúcu sa hnojív a podporil zastropovanie cien energií.

ES reprezentant tiež podporil prijatie opatrení na EÚ úrovni, informoval o skúsenosti so zastropovaním ceny plynu v ES a PT, kde sú ceny o 18 % nižšie než v iných krajinách EÚ.

 

Skupiny občianskeho dialógu (CDG) – aktualizované informácie

Organizácie, ktoré sa zúčastňujú CDG, zaslali Komisii list s požiadavkou na vysvetlenie niektorých prvkov reformy konania stretnutí, napr. proces výberu kandidatúr účastníkov CDG. Sekretariát poskytne viac informácií, keď ich bude mať k dispozícii.

 

Aktualizované informácie o SPP

Aktuálne je schválených 9 strategických plánov (FR, PT, PL, DK, FI, IE, ES, AT, LU), ktoré sú uvedené na webe Komisie.

Začiatkom mesiaca Komisia zahájila 2 verejné konzultácie o sekundárnej legislatíve SPP:

  • k delegovanému nariadeniu, ktorým sa mení a upravuje delegované nariadenie (EÚ) 2022/126 (aktualizácia podmienok pre trhové intervencie v strategických plánoch)
  • k delegovanému nariadeniu, ktorým sa mení a upravuje delegované nariadenie (EÚ) 2022/127 (vyplácanie záloh na odvetvové intervencie v rámci SPP všetkým poľnohospodárskym odvetviam)

Sekretariát C-C prispel do oboch konzultácií, čoskoro sa očakáva vyhlásenie ďalšej verejnej konzultácie k delegovanému nariadeniu o zmenách strategických plánov.

 

Dňa 5. 10. 2022 zasadala skupina pre priame platby, kde zástupkyňa Komisie prezentovala pravidlá novej podmienenosti. Sekretariát pri tejto príležitosti vyzval členské organizácie na doplnenie dokumentu obsahujúceho informácie o vykonávaní a nastavení DPEP v jednotlivých členských štátoch.

 

Súčasný stav návrhu nariadenia o premene Poľnohospodárskej účtovnej dátovej siete (FADN) na Poľnohospodársku udržateľnú dátovú sieť (FSDN)

Dňa 22. 6. 2022 predstavila Komisia svoj návrh nariadenia Parlamentu a Rady o premene FADN na FSDN. Aktuálna FADN sleduje príjmy a obchodné aktivity poľnohospodárskych podnikov a vzhľadom na to, že SPP sa teraz zameriava stále viac na environmentálne a sociálne dopady, mala by byť budúca FSDN rozšírená aj o údaje z oblasti životného prostredia a sociálnych otázok. Metodika zberu údajov by mala vychádzať zo súčasnej metodiky, Komisia ju plánuje harmonizovať. Údaje na úrovni poľnohospodárskych podnikov budú členské štáty zhromažďovať so súhlasom poľnohospodárov, štáty budú môcť stanoviť ponuky pre účasť poľnohospodárov v dátovej sieti. Témy, ktoré by mali byť do FSDN zahrnuté, neboli doteraz predstavené. Prvé návrhy sekundárnej legislatívy by mali byť neformálne prejednané na konci roku 2022, v októbri 2022 sa uskutoční workshop o FSDN.

V Parlamente je spravodajcom Jeremy Decerle (FR, Renew), sekretariát je v kontakte s jeho tímom.

 

Informácie a výmena názorov na medzinárodný obchod a situáciu na trhu

Nový Zéland: Rokovania boli uzavreté 30. 6. 2022, dohoda zahŕňa aj prístup na trh pre novozélandské hovädzie a baranie mäso a mliečne produkty. C-C verejne upozorňovala, že ide o nevyvážený prístup na trh EÚ. Dohoda po prvý raz zahŕňa aj záväzky týkajúce sa udržateľného rozvoja, vrátane Parížskej dohody. Text dohody  ešte musí prejsť právnou kontrolou a musí byť preložený do všetkých oficiálnych jazykov EÚ.

Austrália: Rokovania sú pomalšie, Komisia predložila návrh na prístup austrálskeho tovaru na trh EÚ, citlivé odvetvia (hovädzie, baranie mäso, mliečne produkty, cukor a ryža) sú zatiaľ z rokovaní vylúčené. Ďalšie kolo rokovaní by malo prebehnúť 17. – 23. 10. 2022, Komisia aktuálne dokončuje novú trhovú ponuku (opäť bez citlivých odvetví).

Mercosur: Komisia a skupina Mercosur sa dohodli, že budú spoločne riešiť obavy EÚ týkajúce sa udržateľnosti a dosahovania cieľov Parížskej dohody, a to prostredníctvom dodatočných prehlásení bez toho, aby boli rokovania o dosiahnutej dohode znova otvorené. Stále však nedošlo k zhode ohľadom právnej povahy dodatku, ani jeho obsahu. Delegácia minulý mesiac navštívila Brazíliu, pripravuje sa aj misia na vysokej úrovni výboru INTA do Brazílie s cieľom pripraviť spoločné prehlásenie o záväzkoch v oblasti odlesňovania, klímy a udržateľnosti. C-C dohodu dlhodobo kritizuje, bližšie argumenty sú na portáli AgriInfo.

UK: Vláda premiérky Trussovej naznačila, že je pripravená upokojiť situáciu s EÚ v otázke Protokolu o Severnom Írsku. Prístup novej administratívy však zatiaľ nie je známy.

Výmena názorov a schválenie dokumentu: konkrétne akcie na podporu opeľovačov

V nadväznosti na EÚ iniciatívu  Zachráňte včely a revíziu smernice o udržateľnom používaní pesticídov pripravil sekretariát spolu s rôznymi pracovnými skupinami dokument, ktorého cieľom je predstaviť konkrétne kroky, ktoré môžu každý poľnohospodár/včelár/občianska spoločnosť podniknúť na ochranu včiel a zároveň pokračovať v poľnohospodárskej výrobe.

V diskusii BE reprezentant upozornil, že opatrenia musia zostať na báze dobrovoľnosti, pretože nie je možné opatrenia vykonávať všade.

Dokument nebol finálne schválený, bude upravený a predložený na schválenie skupine POCC/CCC alebo písomnou procedúrou.

 

Voľby predsedníctva EPRUMA a akcia o informovanosti o užívaní antimikrobiálnych látok v novembri 2022

Dňa 5. 10. prebehla v Bruseli voľba nového predsedu Európskej platformy pre zodpovedné používanie liekov u zvierat (EPRUMA). Nový predseda sa zúčastní 8. 11. 2022 seminára s názvom Responsible Use of Antibiotics in Europe: Putting our best foot forward for One Health. Informácie o registrácii bude sekretariát zdieľať s členmi hneď, ako budú známe.

 

Aktuálne informácie týkajúce sa:

  • veľkých šeliem

Téma nebola predmetom diskusie septembrového plenárneho zasadnutia, sekretariát zaslal list predsedovi výboru ENVI so žiadosťou o rýchle riešenie situácie.

  •  odlesňovania

Dňa 27. 9. 2022 prebehol prvý trialóg k návrhom Komisie, sekretariát zdôraznil hlavné obavy z niektorých kľúčových pozmeňovacích návrhov vo finálnej správe Parlamentu.

  • oznámenia Komisie o udržateľných cykloch uhlíka

V Parlamente je hlasovanie naplánované na 22. 11. 2022, vedúcim výborom je ENVI. Vo výbore AGRI je spravodajcom Martin Hlaváček (CZ, Renew). Sekretariát za hlavný problém považuje SPP ako hlavný zdroj financovania.

  • revízie systému zemepisných označení

Výbor AGRI zostáva vedúcim výborom, výbor JURI získal výhradnú právomoc na články súvisiace s ochrannými známkami a zdieľanú právomoc na všetky články súvisiace s úradom EUIPO. Pracovný dokument Paola De Castra (IT, S&D) bol prejednaný počas zasadnutia výboru AGRI 29. 9. 2022, návrh správy bude predložený 8. 11. 2022, vo výbore JURI 14. 11. 2022. Sekretariát pokračuje v diskusiách so spravodajcami v oboch výboroch.

  • kongresu európskych farmárov

Kongres sa bude konať 12. – 14. 10. 2022 v chorvátskom Šibeniku, témou je Odolné európske poľnohospodárstvo a globálne výzvy, program a registrácia sú dostupné na webe kongresu.

  • ceny Women Innovation Awards 2023

Aktuálne prebieha príprava ocenenia na rok 2023 s názvom Farmárky v popredí vidieckych oblastí, pričom kritériá budú zamerané na 3 piliere udržateľnosti.

  • kampane C-C k Medzinárodnému dňu žien na vidieku (15. 10.)

Pri príležitosti tohto dňa zaháji C-C komunikačnú kampaň, ktorá predstaví poľnohospodárstvo ako atraktívnu kariérnu príležitosť pre ženy. Kampaň bude prebiehať do 17. 11. 2022.

 

Prínos aktivity pre poľnohospodárov v SR:

Prenos informácií pre členov SPPK k danej problematike.

Vyplývajúce úlohy pre SPPK:

Pre SPPK nevyplývajú zo zasadania žiadne úlohy.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce