Pracovná skupina pre SPP, 9. december 2022

Miesto stretnutia:  COPA-COGECA, Rue de Trèves 61, 1040 Brusel

Dátum stretnutia: 9. decembra 2022

Účastník stretnutia: Konzorcium

Názov aktivity: Pracovná skupina pre SPP

Predsedal: Predsedal Henri Brichart (FR)

Podrobný popis aktivity:

Aktuálny stav SPP a sekundárnej legislatívy

 Komisii chýba schváliť už len strategický plán NL, všetky strategické plány sú zverejnené na webstránke Komisie. Sekretariát C-C pokračuje v analýzach plánov a v ich porovnávaní, aby do Veľkej noci vypracoval finálny dokument.

Komisia vyhlásila verejnú konzultáciu k úprave delegovaného nariadenia 2022/1172, ktoré stanovuje pokyny na kontrolu dodržiavania pravidiel podmienenosti pri programoch rozvoja vidieka na získanie niektorých platieb podľa plochy. Konzultácia je otvorená do 30. 12. 2022.

Hlasovanie o návrhu stanoviska europoslankyne Eugenie Rodriguez Palopovej (ES, GUE/NGL) k revízii Zmlúv (konkrétne čl. 39 o cieľoch SPP) je predbežne naplánované na 9. 1. 2023. Kompromisné pozmeňovacie návrhy nie sú zatiaľ k dispozícii.

Diskusia:

Predsedajúci ohľadom hlasovania o zmene Zmlúv vyzval na kontaktovanie europoslancov, aby nedošlo k oslabeniu SPP.

Reprezentanti FR, IT a DK upozornili na nejasné a stále sa meniace pravidlá, ktoré poľnohospodári pri plánovaní svojich budúcich aktivít vôbec nepoznali. Bude záležať od členských štátov, aby nastavili konkrétne pravidlá, ale často chýba národná legislatíva s detailným popisom.

Príprava interných úvah  o SPP po roku 2027

Sekretariát C-C plánuje na začiatku budúceho roku zahájiť diskusie o smerovaní budúcej SPP, konkrétne usporiadaním 2 workshopov v Bruseli (25. 1. a 27. 2. 2022). Podrobnejšie informácie spolu so zoznamom pozvaných hostí sú priložené v samostatnej prílohe k zápisu v českom jazyku. Oficiálna pozvánka by mala byť rozoslaná budúci týždeň.

Diskusia:

AT reprezentant upozornil, že Komisia stále nezverejnila komplexné posúdenie EZD a to by malo byť v prístupe C-C k budúcej SPP zdôraznené.

NL reprezentant odporučil využiť súčasnú situáciu (vojna na UA, pandémia, klimatické zmeny) a vyzvať na posilnenie rozpočtu. Čo sa týka vlastného obsahu budúcej SPP, poľnohospodári potrebujú najmä stabilitu.

IT reprezentant za hlavný problém poslednej reformy označil „viac cieľov za menej peňazí“.

PL reprezentant upozornil na nutnosť pripraviť sa aj na neočakávané dôsledky, napr. strategický plán PL bol Komisii predložený pred začiatkom vojny na UA, preto sa bude musieť pozmeniť.

Aktuálny stav prevodu Poľnohospodárskej účtovnej dátovej siete (FADN) na Poľnohospodársku udržateľnú dátovú sieť (FSDN)

Dňa 22. 6. 2022 predstavila Komisia svoj návrh nariadenia Parlamentu a Rady o premene FADN na FSDN. Aktuálna FADN sleduje príjmy a obchodné aktivity poľnohospodárskych podnikov a vzhľadom na to, že SPP sa teraz zameriava stále viac na environmentálne a sociálne dopady, mala by byť budúca FSDN rozšírená o údaje z oblasti životného prostredia a sociálnych otázok. Metodika zberu údajov by mala vychádzať zo súčasnej metodiky, Komisia ju plánuje harmonizovať. Údaje na úrovni poľnohospodárskych podnikov budú členské štáty zhromažďovať so súhlasom poľnohospodárov, štáty budú môcť stanoviť ponuky pre účasť poľnohospodárov v dátovej sieti. Témy, ktoré by mali byť do FSDN zahrnuté, neboli doteraz predstavené. Komisia aktuálne témy mapuje. Preto prebehol 22. 11. 2022 workshop, počas ktorého boli prezentované výsledky štúdie IPM2-FSDN. Komisia výsledky teraz analyzuje a rozhodne, ktoré budú zahrnuté do sekundárnej legislatívy. Prvé údaje by sa podľa nového nariadenia mali zbierať v roku 2025 a zverejnené by mali byť v roku 2027.

V Parlamente je vo výbore AGRI spravodajcom Jérémy Decerle (FR, Renew), ktorý predstaví návrh svojej správy 9. 1. 2023, pozmeňovacie návrhy k návrhu stanoviska je možné predkladať do 12. 1. 2022. Hlasovanie vo výbore je naplánované na 9. 3. 2023.

Prínos aktivity pre poľnohospodárov v SR:

Prenos informácií pre členov SPPK k danej problematike.

Vyplývajúce úlohy pre SPPK:

Pre SPPK nevyplývajú zo zasadania žiadne úlohy.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce