Začínajú sa samozbery jahôd

Pestovatelia opäť po roku otvárajú svoje jahodové polia pre verejnosť. V týchto dňoch sa totiž postupne začínajú samozbery jahôd. Zákazníci si jahody pre vlastnú spotrebu môžu prísť natrhať už na 50-tich miestach na Slovensku.

Tradične medzi prvé lokality, kde si ľudia môžu prísť nazbierať jahody, patria oblasti na juhozápade Slovenska, najmä pri Bratislave. Postupne, ako budú dozrievať tieto plody aj v severnejšie položených oblastiach, sa budú do samozberov zapájať aj ďalšie regióny na Slovensku. Pestovatelia prirodzene čakajú na dostatok slnečných dní. Spustenie samozberov musia aj správne načasovať, aby bolo zrelých plodov dostatok pre prvých oberačov.

„Posledné cca tri roky udržiavame približne 50 jahodovísk určených na samozbery. Viacerí pestovatelia sa však už poučili z vlastných chýb a ponúkajú spotrebiteľom prvotriednu kvalitu. Základom je však dostatočný počet jedincov, profesionálna starostlivosť o porasty, ošetrovanie a najmä kvapková závlaha,“ uvádza Marián Varga, predseda Ovocinárskej únie Slovenska /únia je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory/.

Uplynuté týždne, ktoré boli bohaté na zrážky, dozrievajúcim jahodám výrazne pomohli. Teraz je dôležité, aby bolo čo najviac teplých a slnečných dní, aby jahody postupne dozrievali na celom území Slovenska. Problém s plesňami by nemal byť, pestovatelia sa už totiž vedia na takéto situácie dobre pripraviť.

Tohtoročná oberačka jahôd vyjde milovníkov jahôd na približne 3 eurá za kilogram, ceny sa menia v závislosti od intenzity ochrany porastov pred mrazom najmä počas chladných jarných dní. Aj jahody sú totiž citlivé na jarné mrazy. V tomto roku ich tak pre silný mráz počas marcových a aprílových nocí budeme zbierať menej. Mrazy totiž zničili približne 30% produkcie jahôd. Pestovatelia jahôd preto vyzývajú ľudí, aby počas samozberov boli ohľaduplní voči porastom a červené plody, ktoré mrazom odolali, zbierali tak, aby ich pri chôdzi neničili.

Samozbery na jednotlivých jahodoviskách budú trvať približne dva týždne. V prvých dňoch očakávajú ovocinári doslova „boom“ a veľký nápor zo strany verejnosti, neskôr sa záujem znižuje. Paradoxom pritom ale je, že najlepšie jahody – čo sa kvality a sladu týka – sú tie neskoršie, ktoré sú menšie. Oči nám však podvedome padajú hlavne na veľké jahody, ktoré sú však vodnatejšie a menej sladké. Takže určite sa oplatí prísť na samozber aj o čosi neskôr a siahnuť aj po menších kúskoch, ktoré sú vynikajúce napríklad do džemov.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce