Vynovené Centrum odborného vzdelávania a prípravy v Bratislave

Stredná odborná škola gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v Bratislave otvorila nové priestory pre výučbu študentov v odbore mäsiar, pekár a cukrár. Ide o projekt v rámci renovácie Centra odborného vzdelávania a prípravy (COVP), ktorý má do odborov prilákať viac študentov. Renovácia priestorov bola financovaná z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) 2014 – 2020.

V priestoroch na Harmincovej ulici vznikli dve bezkonkurenčné prevádzky, ktoré dostali oddelené priestory so zázemím a skladmi. Moderné priestory majú zatraktívniť stredné odborné školstvo. Zároveň priblížia vzdelávanie podmienkam podobným v podnikateľskom prostredí.

Obnova COVP je súčasťou modernizácie školstva v réžii Bratislavského samosprávneho kraja. Kraj podporuje odborné vzdelávanie a snaží sa lepšie prepájať praktické vyučovanie s pracovným prostredím. Okrem rekonštrukcií budov, interiérov škôl a budovania COVP vznikajú v kraji aj nové odbory. Renovácia priestorov na Harmincovej ulici trvala vyše 6 rokov. „Dnes odovzdávame do užívania dovolím si povedať jednu nadštandardnú manufaktúru na pekárstvo, cukrárstvo a mäsiarstvo. HDP Bratislavského samosprávneho kraja tvoria služby a tie sú aj v gastro priemysle a potravinárstve. Ak nebudeme ponúkať občanom dobré služby, tak nám lokálna ekonomika a hospodárstvo nebudú rásť,“ povedala na otvorení nových priestorov dnes už bývalá štátna tajomníčka Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Barbora Lukáčová, ktorá sa pri modernizácii prevádzok vysoko angažovala.

Centrum odborného vzdelávania a prípravy v mäsiarstve, lahôdkarstve, pekárstve a cukrárstve je na SOŠ gastronómie a hotelových služieb v Bratislave od roku 2013. Celkovo však máme v rámci poľnohospodárstva, potravinárstva, lesného hospodárstva a veterinárnych vied 14 takýchto centier. Centrá odborného vzdelávania a prípravy vznikali na základe podmienok, ktoré stanovila Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora v zmysle zákona o odbornom vzdelávaní a príprave.

Viac o COVP, o aktuálnych výzvach a možnostiach čerpania financií na renovácie priestorov a ďalšie užitočné informácie nájdete na našom webe: www.sppk.sk/stredoskolske-odborne-vzdelavanie.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce