Začala sa žatva
20/06/2025 | Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Žatva na Slovensku sa už v týchto dňoch stala realitou. Prvé kombajny sa už rozbehli po poliach a v niektorých oblastiach južného Slovenska začínajú kosiť tohtoročnú úrodu. Úvodné zákosy sú najskôr pokusné, aby poľnohospodári zistili kvalitu zrna, úroveň jeho zrelosti a následne zvážili ďalší postup. V najbližších dňoch a najmä od budúceho týždňa sa už zber zrna rozbehne naplno.
Okres Nitra patrí medzi prvé oblasti Slovenska, kde sa postupne začína tohtoročná žatva. Poľnohospodári budú zvedaví najmä na to, ako sa s chýbajúcimi zimnými a jarnými zrážkami dokázalo obilie vysporiadať. Deficit vlahy v pôde je evidentný už mesiace a informujú o tom aj pestovatelia. Podľa aktuálnych údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu je miera intenzity pôdneho sucha v celom profile na úrovni extrémneho sucha približne na 23 % územia. Najhoršia situácia je vo východnej časti Podunajskej nížiny, na Tekove, Považí, Strážovských vrchoch, Hornej Nitre, Pohroní, Above a Zemplíne.
Niektorí pestovatelia mali začiatkom jari práve pre sucho oziminy nízkeho vzrastu, rastliny boli slabé a v nedostatočnej kondícii. Studený máj najmä v severne položených oblastiach Slovenska (napríklad Liptov) zabrzdil ich vývoj. Teraz postupne prichádza čas ich zberu. Aj preto podľa odhadov poľnohospodárov a z opatrnosti pred nevyspytateľným počasím neočakávame historicky rekordnú žatvu.
„Je viac – menej isté, že rekordy v tomto roku prepisovať nebudeme. Očakávame priemerné úrody hustosiatych obilnín a repky práve kvôli slabým zrážkam a jarnému počasiu. Pozitívnou správou je, že zrna bude dostatok pre potreby Slovenska. A to je veľmi dobrá správa nielen pre mlyny a pekárne, ale aj pre našich spotrebiteľov,“ uviedol prvý podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.
Okrem priemerných úrod očakávame aj výrazné regionálne alebo až lokálne rozdiely v množstve a kvalite zrna. Identická plodina pestovaná na rovnakej pôde u dvoch susediacich podnikov v chotári môže pokojne priniesť výrazné rozdiely v kvalite a množstve. Stačí nerovnomerné rozloženie zrážok počas vývoja rastliny na relatívne malom území krajiny a rozdiely v úrode sú vysoko pravdepodobné. Potvrdzujú nám to aj skúsenosti z minulých rokov.
Tohtoročná žatva sa začína o pár dní neskôr ako vlaňajšia. Zber obilnín a repky sa v roku 2024 začal podľa monitoringu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory 17. júna a trval 74 dní, čo bola najkratšia žatva od roku 2017. Naopak, najdlhšie – až 92 dní – zbierali poľnohospodári letnú úrodu v roku 2018. Náročnú a dlhú žatvu vtedy poznačili časté zrážky, ktoré neumožňovali plynulý zber zrna.
Žatva sa v najbližších dňoch naplno rozbehne u pestovateľov v južne položených oblastiach krajiny. Napríklad nitrianski poľnohospodári očakávajú, že avizovaný horúci víkend zrýchli dozrievanie obilia a kosiť už začnú naplno. Trnavskí a komárňanskí poľnohospodári sa pripravujú na začiatok žatvy v druhej polovici budúceho týždňa. Štandardne sa ako prvý zbiera ozimný jačmeň.