Ochrana tradičných názvov potravín živočíšneho pôvodu
03/07/2025 | Tlačový odbor SPPK
Európska komisia je aktuálne pod tlakom 18 členských štátov, aby sa zaoberala ochranou tradičných názvov potravín živočíšneho pôvodu, napríklad párok, rezňa či burgra, ktorá by zaručila kvalitatívne a nutričné zloženie týchto potravín tak, ako je to u mlieka a mliečnych výrobkov.
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora je za zákaz používania názvov tradičných mäsových výrobkov pre rastlinné náhrady alebo iné napodobeniny. Situácia je na trhu neprehľadná a za mäsovými názvami sa skrývajú aj ich napodobeniny, alebo čisto z rastlinného pôvodu, pričom zloženie rastlinných výrobkov je úplne odlišné a majú úplne inú výživovú hodnotu pre človeka. Spotrebiteľ by sa pritom mal rozhodnúť na základe jasných informácií na obale výrobku.
"Pripojili sme sa k iniciatíve, my sme svojho času vyzvali aj ministra MPRV SR a súhlasil, aby sme podporili jasné označovanie potravín, aby sa nemohlo mäso zo sóje označovať ako rezeň, aby sa nemohli párky, ktoré sú rastlinného pôvodu, označovať ako z mäsa. Jednoducho, aby človek vedel, že keď príde do obchodu, je to skutočne rezeň z mäsa a nie z rastlinnej alternatívy. To je vec, za ktorou si stojíme a ktorú chceme presadiť aj na celoeurópskej úrovni. Chceme jasné pravidlá v označovaní mäsových výrobkov tak, ako to funguje pri mlieku," informuje Andrej Gajdoš predseda SPPK.