Bezpečnosť potravín a dodávok potravín v EÚ a možnosti na jeho zlepšenie
15/05/2015 | RNDr. Igor Šarmír, PhD.
Zdravotná nezávadnosť potravín je jednou z veľmi citlivých tém a EÚ sa jej už roky snaží venovať zodpovedajúcu pozornosť. Je ale skutočnosťou, že tu dochádza často ku sporným situáciám, pretože okrem priority verejného zdravia na jednej strane sú na druhej strane v hre veľké finančné záujmy výrobcov posudzovaných produktov a často i ich užívateľov (napr. pesticídy).
Okrem toho, vývoj vedeckého poznania prináša nové otázky a výzvy a preto mnohé výrobky v minulosti posúdené ako neškodné sú dnes zakázané, prípadne sa o i možnom zákaze vášnivo diskutuje.
Stanovisko Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru č. NAT/633 je pokusom o bilanciu toho čo sa v tejto oblasti urobilo a čo by sa vo svetle doterajších skúseností a najnovších vedeckých poznatkov malo urobiť. Najvypuklejšie problémy sa dnes týkajú látok považovaných za tzv. endokrinné disruptory, pretože Európska komisia a EFSA majú na vec výrazne iný názor ako kompetentná vedecká komunita (endokrinológovia).
Stanovisko je v prílohe.
Dokumenty na stiahnutie
- Stanovisko Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (0.91 MB, PDF)