Osev kukurice na zrno a slnečnice intenzívne pokračoval, ovocinári ochraňovali úrodu
Počas 16. týždňa poľnohospodári pokračovali v osevoch kukurice na zrno a slnečnice. Vhodné počasie využili na ošetrovanie porastov ozimín aj na prihnojovanie. Ovocinári museli využiť všetky dostupné prostriedky na ochranu budúcej úrody pred prízemnými mrazmi.
Ing. Jarmila Dubravská, PhD., Mgr. Peter Lacina, odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Počet ošípaných sa v roku 2015 na Slovensku opätovne znížil
Pokles počtu ošípaných na Slovensku pokračoval aj v roku 2015. Medziročne poklesol aj počet prasníc. Niektoré ukazovatele v chove ošípaných sa napriek trendu znižovania počtu zvierat zlepšili.
Ing. Jarmila Dubravská, PhD., SPPK
Medziročné zvýšenie počtu kôz na Slovensku
Chov kôz na Slovensku zostáva už desaťročia na rovnakej úrovni. Počet zvierat sa výrazne nemení, napriek tomu, že kvalita kozích výrobkov je dobre známa. Na pultoch v obchodoch nájdeme viac výrobkov ako v minulosti. Veľký objem však pochádza zo zahraničia.
Ing. Jarmila Dubravská, PhD., SPPK
Kauza glyfosát: Európska komisia preložila hlasovanie
Ukázalo sa, že experti z jednotlivých členských krajín nielenže majú dosť rozdielny názor, ale otvorene hrozilo, že v hlasovaní by návrh na predĺženie nebol schválený.
Igor Šarmír, odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Vestník čiastka 12/2016
Zoznam hnojív, prípravkov na ochranu rastlín a krmív v ekologickom poľnohospodárstve.
Mgr. Peter Lacina, odbor poľnohospodárstva a služieb
Slovenské hydinové mäso v stravovacích zariadeniach
Únia hydinárov Slovenska zorganizovala 25. apríla 2016 tlačovú besedu, na ktorej informovala o tom, aký je podiel slovenského hydinového mäsa v našich stravovacích zariadeniach.
Únia hydinárov Slovenska
AZZZ SR volilo svojich čelných predstaviteľov
Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky si na výročnom zasadnutí v Šoporni zvolilo svojich čelných predstaviteľov a členov do orgánov AZZZ SR na nasledujúce trojročné funkčné obdobie.
AZZZ SR
Najkrajší chotár 2016
Začína sa súťaž Najkrajší chotár 2016. Aj tento ročník spoluorganizuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, ktorej zástupca bude zároveň aj členom hodnotiacej komisie.
www.polnoinfo.sk
Spravodaj SPPK 2016
Aký bol rok 2015 v našej komore a aké sú priority tohto roka? Prečítajte si materiály z Valného zhromaždenia SPPK.
tlačový odbor SPPK
Ťažké čierne mračná nad TTIP
Obchádzanie demokracie, strata politickej podpory vo Francúzsku a holandské referendum.
Igor Šarmír, odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Do pozornosti
Žatevný monitoring - 28. týždeň
Vzhľadom k neustálym výkyvom počasia, ktoré zásadne ovplyvňujú produkciu plodín a následne aj produkciu potravín, ale aj udržateľnosť kvality pôdy, životného prostredia a krajiny, je nevyhnutné bezodkladne riešiť riadenie rizík v poľnohospodárstve.
Stretnutie k hrabošom
Čím dlhšie trvá žatva, tým viac škôd počítajú poľnohospodári na svojej úrode práve pre premnožené hraboše. V niektorých oblastiach je situácia až kritická. O možných riešeniach sa hovorilo počas stretnutia so zástupcami MPRV SR a ÚKSUPu.
Predchádzajme vzniku požiarov na poliach
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora vyzýva všetkých ľudí, ktorí sa zdržiavajú na poliach a v blízkosti žatevných prác, aby boli ostražití. V posledných dňoch sme boli svedkami masívnych požiarov, ktoré ohrozovali ľudí, zvieratá a spôsobili vysoké škody na úrode obilnín.
Sprievodca administratívnou finančnou kontrolou PRV 2014
Na internetovej stránke Pôdohospodárskej platobnej agentúry bol zverejnený Sprievodca administratívnou finančnou kontrolou PRV 2014.
Laboratory workshop day
Workshop deň bude plný praktických ukážok využitia laboratórnych a terénnych možností pre Váš biznis a podnikateľské stratégie. Ukážky sú zamerané hlavne pre tých, ktorí vyrábajú výrobky (syry, víno, ovocné šťavy a iné) a chcú si ich dať otestovať, ale aj overiť svoje obchodné a marketingové aktivity.