Rodinné podnikanie na Slovensku
Pozývame na konferenciu Rodinné podnikanie na Slovensku, ktorá sa uskutoční 27. októbra od 10:00 hod. Program a pokyny k prihláseniu nájdete v článku.
Slovenská asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov
Dôležité hlasovanie k Farm to Fork
Stratégia Z farmy na stôl bola v pléne Európskeho parlamentu prijatá 19. októbra v pôvodnom znení. Redukčné ciele budú mať záväznú povahu.
Miroslava Artimová
Z farmy na stôl: Nastal čas vnímať, čo hovoria dáta
Čas na politické informovanie o stratégii Z farmy na stôl už uplynul. Teraz je načase analyzovať dáta, ktoré sú k dispozícii. V posledných mesiacoch sa niekoľko správ a štúdií pokúsilo posúdiť a zmerať dopady cieľov stanovených Európskou komisiou v stratégiách Z farmy na stôl a Stratégii v oblasti biodiversity.
Copa-Cogeca
Samit OSN o potravinových systémoch
Vyhlásenie prvovýrobcov a producentov potravín združených v COPA COGECA k potravinovému samitu OSN.
COPA-COGECA
Zasadalo nové Predstavenstvo SPPK
Počas rokovania dominovala najmä téma aktuálneho stavu prípravy Strategického plánu novej SPP na roky 2023-2027.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Konferencia k nutričnému označovaniu potravín
Európska únia pripravuje zmeny, ktoré sa týkajú nutričného označovania na prednej strane obalu potravín. Prezentácie z konferencie a ďalšie dôležité informácie nájdete v článku.
Zuzana Matijková, Odbor potravinárstva a obchodu
Pochválili sa tohtoročnou úrodou
Na trenčianskom výstavisku sa po ročnej odmlke opäť uskutočnila výstava, na ktorej sme spoznali najkrajšie a najlepšie jablká roka 2021. Výstavy Jeseň v záhrade a Včelár zároveň znovuotvorili brány výstaviska, na ktorom sa podujatia pre ľudí nemohli konať z dôvodu pandémie dlhých 19 mesiacov.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Príhovor na 57. VZ Slovenskej akadémie pôdohospodárskych vied
Podpredseda SPPK Marián Šolty vystúpil s príhovorom počas 57. Valného zhromaždenia Slovenskej akadémie pôdohospodárskych vied v Lužiankach.
Marián Šolty, podpredseda SPPK
Svetové ceny palmového oleja sú na desaťročných maximách
Index cien potravín FAO dosiahol v septembri 2021 v priemere 130 bodov, čo predstavuje navýšenie oproti augustu o 1,2%. Hodnota indexu je zároveň medziročne vyššia až o 32,8%. Najnovší nárast bol do značnej miery spôsobený vyššími cenami väčšiny obilnín a rastlinných olejov. Ceny mlieka a cukru rovnako posilnili, ceny mäsa zostali stabilné.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Videokonferencia Nutričné označovanie potravín a správne informovanie spotrebiteľa
Medzinárodná videokonferencia ku grafickému označovaniu výživových údajov na prednej strane obalu potravín „NUTRIČNÉ OZNAČOVANIE POTRAVÍN A SPRÁVNE INFORMOVANIE SPOTREBITEĽA“ sa uskutoční v piatok 8. októbra v čase od 10:30 do 12:30 hod.
Odbor potravinárstva a obchodu