Valné zhromaždenie na Liptove
Delegáti XXXII. Valného zhromaždenia Liptovskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory si 7. júna zvolili za staronového predsedu Miroslava Štefčeka, predsedu PD Ludrová.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Sviatok ovčiarstva - Ovenálie 2017
Obec Východná žila aj tento rok slávnosťami ovčiarstva. 11. júna 2017 sa v priestoroch amfiteátra uskutočnil 9. ročník podujatia Ovenálie.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Dovoz a vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov za mesiace január až marec 2017 a 2016 /v mil. EUR/
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január až marec 2017 bolo pasívne v objeme – 295 mil. EUR. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa znížilo o 68,1 mil. EUR /18,8 %/.
Tatiana Belová, Odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Zníženie alokácie podopatrenia 4.1 – odpoveď MPRV SR
SPPK reagovala na krok MPRV SR, ktorým bez akejkoľvek konzultácie so sociálnymi partnermi v krátkej dobe dvakrát zmenilo finančnú alokáciu výzvy číslo 6/PRV/2015 pre podopatrenie 4.1 – Podpora na investície do poľnohospodárskych podnikov v rámci PRV SR 2014-2020.
tlačový odbor SPPK
Prijímatelia priamych podpôr ako partneri verejného sektora - aktuálne informácie o stave riešenia
Poberateľov priamych podpôr si dovoľujeme informovať o pretrvávajúcom riešení ustanovení zákona o registri partnerov verejného sektora vo vzťahu k priamym platbám, ako aj o oznámení PPA pre prijímateľov nenávratného finančného príspevku z Programu rozvoja vidieka SR 2014 – 2020.
Eva Gernátová, Legistatívny odbor SPPK
S výnimkou cukru stúpli v máji svetové ceny všetkých komodít
Index cien FAO bol v máji 2017 v priemere na úrovni 172,6 bodu. Oproti aprílu evidujeme nárast o 3,7 bodu (2,2 %), zároveň je index o 16 bodov (10 %) vyšší ako v máji roku 2016.
Matej Korpáš, tlačový odbor SPPK
Aktuálna zľava na palivové karty - jún 2017
Na základe Zmluvy medzi Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou a spoločnosťou SLOVNAFT, a.s., bolo v mesiaci apríl vytankovaných 228 758 litrov PHM prostredníctvom palivových kariet.
Matej Korpáš, tlačový odbor SPPK
Monitoring jarných prác sa skončil
Monitorovanie jarných prác sa začalo v 11. týždni, skončilo sa v 23. týždni. Prinášame Vám predbežné odhady úrod základných obilnín.
Martin Rovaš, SPPK
Tradičná chuť Podpoľania 2017
Pozývame Vás na Tradičnú chuť Podpoľania, ktorá sa uskutoční 10. júna vo Vigľaši. Pripravený je pre Vás bohatý program a sprievodných akcií. Pozvánku nájdete v článku.
RPPK Zvolen
Na návšteve: V PD DEVIO Nové Sady
S predsedom PD DEVIO Nové Sady Igorom Jakubičkom sme sa počas našej návštevy rozprávali aj o prichádzajúcom suchu a jeho vplyve na porasty cukrovej repy.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Do pozornosti
Ovocinári zachraňujú budúcu úrodu ovocia
Výrazné ochladenie už minimálne druhú noc spôsobuje starosti slovenským ovocinárom. Prízemný mráz totiž ohrozuje kvitnúce stromy na viacerých miestach Slovenska.
Aktualizované k 25.3.: Označovanie vozidiel pri preprave potravín, zvierat a technológií pre výrobu a spracovanie surovín na potraviny na tuzemskom a zahraničnom trhu
Štátna veterinárna a potravinová správa SR považuje za dôležité zabezpečiť zachovanie chodu hospodárstva a verejného života pre kľúčové odvetvia, medzi ktoré patrí aj preprava zvierat a všetky činnosti súvisiace s výrobou a predajom potravín.
Aktualizované k 24.3.: Odporúčania ŠVPS SR na zabránenie šírenia nového koronavírusu pri predaji potravín
V nadväznosti na aktuálnu epidemiologickú situáciu v Slovenskej republike spôsobenú šírením ochorenia COVID-19, Štátna veterinárna a potravinová správa SR odporúča pri predaji potravín, prijať a dodržiavať nasledovné opatrenia.
KORONAVÍRUS: INFORMUJEME, 23. marca
Dnes sa na ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR konalo zasadnutie Krízového štábu. Rokovania sa za SPPK zúčastnil predseda SPPK Emil Macho. Následne zasadal Ústredný krízový štáb.
Potravinári a hotelieri sa dohodli na vzájomnej spolupráci
Prísne opatrenia na zabránenie šírenia pandémie na jednej strane obmedzili ubytovacie a stravovacie zariadenia pôsobiace v cestovnom ruchu, na druhej strane potravinárske podniky zápasia s poklesom počtu pracovnej sily, pričom im narastajú objednávky zo strany obchodnej siete.