KORONAVÍRUS: INFORMUJEME, 6. apríla

Na dnešnom krízovom štábe na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa zúčastnil aj predseda vlády Slovenskej republiky Igor Matovič. Zástupcovia agrorezortu, poľnohospodárov, spracovateľov potravín a slovenských i zahraničných obchodníkov hovorili o aktuálnom stave v agropotravináskom sektore v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Rokovania sa zúčastnil aj predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.
 
 
Už zajtra sa uskutoční rokovanie zamestnávateľov s premiérom Igorom Matovičom. Jednou z hlavných tém bude podpora podnikov, ktoré zamestnávajú veľké množstvo zamestnancov. Rokovania sa zúčastní aj predseda SPPK Emil Macho.
 
Štátna pomoc pre podnikateľov a živnostníkov
Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR od dnes spustilo webové stránky: pomahameludom.sk a neprepustaj.sk, na ktorých bude zverejňovať všetky informácie k pomoci štátu pre zamestnancov, podnikateľov a živnostníkov. Podľa ministra Milana Krajniaka bude na oboch týchto weboch ten istý obsah, ktorý sa na nich bude pravidelne upgradeovať podľa situácie a podľa potrieb.
 
Aj producenti mlieka potrebujú zmeny v Zákonníku práce
Pre výpadok pracovných síl musia prvovýrobcovia mlieka siahať po náhradnej pracovnej sile aj navyšovať hodiny nadčasov. Štát preto žiadajú o uvoľnenie limitu nadčasov, ktorý Zákonník práce stanovuje, aby sa tak ochotní dojiči, kŕmiči či ošetrovatelia mohli o zvieratá postarať v prípade, že dôjde k výraznému výpadku ich kolegov na farmách.
 
Druhá pomoc občanom, firmám a SZČO
V druhom balíku opatrení od štátu nájdeme odklad splátok úverov maximálne na deväť mesiacov pre bežných ľudí. Odklad splátok úverov pre SZČO, malé a stredné firmy a zvýšenie bezkontaktných platieb bez použitia PIN kódu z 20 na 50 eur.
 
 
Zmeny zákona o sociálnom poistení
NRSR dňa 3.4.2020 schválila v rámci skráteného legislatívneho konania vládny návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. Zákon bol vyhlásený v Zbierke zákonov SR ako zákon č. 68/2020 Z. z., ktorým sa dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, dňa 6.4.2020, kedy nadobudol účinnosť.
 
Súčasťou predmetného zákona je aj novelizácia zákona o starobnom dôchodkovom sporení, zákona o zdravotnom poistení a zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení.
 
Prečítajte si aj aké sú názory členských organizácií COPA COGECA na vyplatenie preddavkov priamych podpôr na tomto odkaze http://www.sppk.sk/clanok/3200
 
Ponúkame aj názory členských organizácií COPA COGECA o zmenách v greeningu. Nájdete ich na tomto odkaze http://www.sppk.sk/clanok/3199
 
 
Nové zákony:
Dňa 4.4.2020 boli vyhlásené v Zbierke zákonov SR a nadobudli účinnosť zákony:
 
Zákon 66/2020 Z. z., ktorým sa dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňajú niektoré zákony
 
Zákon 67/2020 Z. z., o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19
 
 
Všeobecné informácie:
Covid-19 má na Slovensku prvé dve obete. Pred pondelkovým rokovaním vlády o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).
 
V prvom prípade ide o pacienta, ktorý zomrel v Bojniciach. Pacient, ktorého prepustili z nemocnice, mal podľa Krajčího viacero negatívnych testov na toto ochorenie, ale aj jeden pozitívny.
 
Druhá pacientka, ktorá zomrela v pondelok, patrila podľa Krajčího k rizikovej skupine ľudí nad 65 rokov a bola niekoľko dní na pľúcnej ventilácii. Krajčí tvrdí, že mala aj viacero vážnych pridružených ochorení. "V podstate zomrela na toto ochorenie, aj keď bezprostredná príčina smrti bola komplikácia súvisiaca s týmto ochorením," dodal.
 
Počas nedele pribudlo na Slovensku 49 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom v laboratóriách otestovali 1036 vzoriek. Počet pozitívnych prípadov stúpol na 534. Informoval o tom v pondelok premiér Igor Matovič (OĽANO). Zdroj: TASR
 
Vláda rozhodne o obmedzení voľného pohybu osôb počas veľkonočných sviatkov. V nedeľu to navrhlo konzílium odborníkov, prevažne lekárov. Obmedzenie cestovať by malo platiť od stredy rána do Veľkonočného pondelka. Všetky konkrétnosti spresnia po rokovaní vlády. Platiť budú aj výnimky. Ľudia budú môcť ísť do práce a z práce či na nákup. Pohybovať sa budú môcť len v rámci svojho okresu.
 
Spoločnosť PPS Group Detva oznámila hromadné prepúšťanie. Ohrozených je všetkých 736 zamestnancov. Firma od štvrtka 9. apríla úplne preruší výrobu a zavrie brány. Ohrozené sú aj pracovné pozície agentúrnych zamestnancov a živnostníkov. Spolu sa to týka približne 1 000 ľudí. PPS Group v Detve je spoločnosť s viac ako 60-ročnou tradíciou v strojárskej výrobe. V súčasnosti sa zameriava na výrobu stredne veľkých a stredne ťažkých zváraných konštrukcií pre celosvetovo renomované spoločnosti.
 
Podľa prezidenta Konfederácie odborových zväzov Mariána Magdoška chceli odborári na pondelkovom stretnutí s predstaviteľmi vlády vyrokovať podmienky opatrenia kurzarbeit, ktorý má zachrániť pracovné miesta vo veľkých firmách. Na modeli pomoci určeného na záchranu pracovných miest sa dnes nedohodli. Stretnutie malo napokon charakter zdvorilostnej návštevy.
 
Na celom svete je potvrdených viac ako 1,289 milióna prípadov nákazy koronavírusom. Takmer 272-tisíc ľudí sa vyliečilo. Počet mŕtvych presiahol 70-tisíc. V Európe počet obetí klesá. Najnižšie čísla zaznamenali v Taliansku, Španielsku aj vo Francúzsku. Vzostup nových prípadov však hlási Čína. V nedeľu tam pribudlo 39 nakazených. V 38 prípadoch išlo o ľudí, ktorí sa do Číny vrátili zo zahraničia. Zdroj: RTVS
 
Vláda dnes večer schválila rozšírenie núdzového stavu vrátane obmedzenia slobody pohybu počas veľkonočných sviatkov. Zákaz vychádzania platí od stredy 8. apríla od 00:00 a skončí v pondelok 13. apríla o 23:59.
 
Tlačovú besedu po skončení rokovania vlády nájdete TU.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce