KORONAVÍRUS: INFORMUJEME, 22. apríla

Počas utorka pribudlo na Slovensku 45 prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkovo tak Slovensko má 1 244 takýchto prípadov.
Vykonaných bolo doposiaľ celkovo 52 649 testov, len počas utorka sa ich spravilo 3 468. 
 
 
  • Európska komisia dnes predstavila mimoriadne opatrenia pre agropotravinársky sektor ako ďalšiu reakciu na krízu spôsobenú Coronavirus, ktoré zahŕňajú:
    • Pomoc na súkromné skladovanie: Komisia navrhuje poskytnúť pomoc na súkromné skladovanie mliečnych a mäsových výrobkov.
    • Flexibilita programov podpory trhu: Komisia zavedie flexibilitu pri vykonávaní programov podpory trhu s vínom, ovocím a zeleninou, olivovým olejom, včelárstvom a školským systémom EÚ.
    • Výnimočná výnimka z pravidiel hospodárskej súťaže EÚ: uplatniteľná na sektory mlieka, kvetín a zemiakov, Komisia povolí výnimku z určitých pravidiel hospodárskej súťaže podľa článku 222 nariadenia o spoločnej organizácii trhov, ktorá umožňuje hospodárskym subjektom prijať opatrenia na organizáciu trhu.
 
  • Európska komisia schválila Schému štátnej pomoci pre dočasnú pomoc na podporu udržania zamestnanosti a podporu SZČO v období situácie spôsobenej nákazou COVID-19, ktorá bola zverejnená na základe rozhodnutia Komisie C(2020)2608 zo dňa 21.4.2020.
Viac informácií nájdete TU.
Znenie schémy štátnej pomoci nájdete v prílohe správy.
 
  • Dovoľujeme si preposlať vám informáciu o projekte Potraviny Slovensko - bezplatnom právnom a daňovom poradenstve pre prevádzkovateľov potravinárskych podnikov. Už teraz tam nájdete odpovede na často kladené otázky z oblasti potravinárstva v súvislosti s momentálnou situáciou COVID-19. Pracujeme na tom, aby tento portál bolo možné využívať aj na otázky od podnikov poľnohospodárskej prvovýroby, ktoré tvoria surovinovú základňu pre potravinársky sektor.  Viac informácií nájdete TU.
 

Úrad verejného zdravotníctva už zverejnil usmernenie pre otváranie prevádzok od stredy. Obsahuje aj všetky doteraz platné pravidlá. Viac informácií nájdete TU.

 
Čoraz viac významných exportérov plánuje zastaviť vývozy. Cena pšenice na termínovaných trhoch vysoko prekračuje hranicu 200 eur. Viac informácií nájdete TU
 
 
Úrad verejného zdravotníctva SR vydal 17. apríla 2020 opatrenie týkajúce sa pendlerov. Platiť bude od 23. apríla 2020. Konkrétne ide o tlačivo, ktoré treba predkladať na hraničnom priechode pri vstupe na územie Slovenska.  Viac informácií nájdete TU
 
Štátna veterinárna a potravinová správa SR prináša najnovšie informácie o cestnej preprave živých zvierat.  Viac informácií nájdete TU

 

Dokumenty na stiahnutie

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce