Potravinári podporujú návrh na samozdanenie pri DPH s mäsom
15/01/2016 | Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Ministri financií SR a ČR Peter Kažimír a Andrej Babiš chcú od Európskej komisie dosiahnuť, aby im umožnila využívať inštitút samozdanenia pri DPH s mäsom. Takýmto spôsobom by sa zamedzilo daňovým únikom pri obchodovaní s touto komoditou.
Podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory pre potravinárstvo Dušan Janíček tento návrh jednoznačne podporuje. V pamäti má totiž podvody pri DPH s cukrom, ktoré kulminovali v nedávnej minulosti.
„Túto iniciatívu vítame. Bolo by vhodné rozšíriť samozdanenie aj na ďalšie potravinárske komodity, kde je jednoduché systém zneužiť na hraničný obchodný styk s imaginárnymi firmami, ktoré si potom podvodným spôsobom uplatňujú DPH", uviedol D. Janíček.
Podľa Dušana Janíčka by do úvahy prichádzali opatrenia aj v prípade olejov, cukru, múky, obilovín či cestovín. „Jedna z výziev, ktorá by mala vyplynúť z nášho valného zhromaždenia, bude aj tá, aby sa samozdanenie rozšírilo aj na ďalšie potravinárske komodity, eventuálne aj na celý potravinársky sortiment vyrábaný na Slovensku.“
V prípade záujmu je podpredseda SPPK Dušan Janíček pripravený začať aj rokovania s ministerstvom financií.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK