Poľnohospodári získajú 21 miliónov eur z rozpočtu agrorezortu

Poľnohospodári získajú 21 miliónov eur z rozpočtu agrorezortu

Pôdohospodárska platobná agentúra začala prijímať žiadosti poľnohospodárov o kompenzáciu strát za sucho v roku 2017 „SUCHO 2017“. Poľnohospodári môžu okrem toho požiadať aj o štátnu pomoc na platby poistného v poľnohospodárskej výrobe „POISTNÉ“.

MPRV SR

11.06.2019

Ovenálie 2019: Sviatok ovčiarstva

Ovenálie 2019: Sviatok ovčiarstva

Východná si opäť po roku uctila sviatok ovčiarstva a tradícií našich predkov.

Z Východnej: Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK

10.06.2019

Deň zemiakového poľa – Privítanie novej úrody

Deň zemiakového poľa – Privítanie novej úrody

Pozývame Vás na 15. ročník podujatia Deň zemiakového poľa – Privítanie novej úrody, ktorý sa uskutoční 21. júna 2019 vo Veľkom Bieli. Stretnutia sa okrem predstaviteľov slovenských producentov zúčastnia aj zástupcovia popredných európskych zemiakarov z Holandska, Nemecka, Rakúska a Českej republiky.

LPPK Liptovský Mikuláš

10.06.2019

Svetové ceny mlieka a mliečnych výrobkov sa priblížili k päťročnému maximu

Svetové ceny mlieka a mliečnych výrobkov sa priblížili k päťročnému maximu

Index cien potravín FAO pokračuje v raste už piaty mesiac po sebe. Zatiaľ čo ceny cukru a olejov poklesli, ostatné subindexy zaznamenali v máji nárast. Najviac rástli ceny mliečnych výrobkov a obilnín.

Matej Korpáš, Tlačový odbor

10.06.2019

Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. štvrťroku 2019

Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. štvrťroku 2019

V 1. štvrťroku 2019 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 981 EUR. Oproti 1. štvrťroku 2018 to predstavuje nárast o 8,4 %.

Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu

Klúč |  10.06.2019

Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. štvrťroku 2019

Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. štvrťroku 2019

V 1. štvrťroku 2019 v potravinárskom priemysle pracovalo 32 086 zamestnancov. Oproti 1. štvrťroku 2018 sa stav zamestnancov znížil o 66, čo predstavuje 0,2 %.

Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu

Klúč |  10.06.2019

Tradičná chuť Podpoľania

Tradičná chuť Podpoľania

Pozývame Vás na 8. ročník Tradičnej chuti Podpoľania, ktorý sa uskutoční 15. júna 2019 v obci Slatinské Lazy. Tešíme sa na vás!

RPPK Zvolen

10.06.2019

Monitoring jarných prác - 22. týždeň

Monitoring jarných prác - 22. týždeň

K záveru 22. týždňa boli ukončené jarné práce vo všetkých regiónoch s výnimkou tých, v ktorých museli byť jarné práce prerušené z dôvodu daždivého počasia v máji.

Odbor poľnohospodárstva a služieb

Klúč |  09.06.2019

Hraboše likvidujú úrodu

Hraboše likvidujú úrodu

Plošná aplikácia stutoxu a viac dravcov na poliach môžu znížiť premnoženú populáciu hraboša poľného, ktorý masívne ničí úrodu najmä v oblasti Trnavského kraja.

Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK

07.06.2019

Sektorovo riadené inovácie v podmienkach SR

Sektorovo riadené inovácie v podmienkach SR

Konferencia AZZZ SR a spoločnosti Trexima bola v znamení hľadania spôsobu prepojenia potrieb zamestnávateľov a vzdelávania. Vzdelávacie subjekty by mali mať objektívny a aktuálny popis požiadaviek na formovanie vzdelávacích programov v súlade s potrebami zamestnávateľov, ktorými by sa mali následne riadiť.

Tlačový odbor

06.06.2019

Do pozornosti

SME potravinovo (ne)sebestační?

Potravinová sebestačnosť Slovenska – všetci o nej počuli, ale nikto ju nevidel. Nový projekt Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) „SME sebestační“ prináša vysvetlenia. Čítajte viac v blogu predsedu SPPK Emila Macha.

V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?

Mlieko patrí k základným potravinám a na Slovensku má jeho produkcia aj spracovanie dlhú tradíciu. Novodobá história na ňu však nenadväzuje.

Nemáme dosť mlieka ani zemiakov. Prečo?

V rubrike SME SEBESTAČNÍ začíname upozorňovať na príčiny poklesu našej sebestačnosti v produkcii tých najzákladnejších potravín. Nie je to vina našich poľnohospodárov ani potravinárov. Čítajte viac v blogu predsedu SPPK Emila Macha.

SME (NE)SEBESTAČNÍ? - VLOG 1

Potravinová sebestačnosť je aktuálne často skloňovanou témou. O tejto Columbovej žene - potravinovej sebestačnosti - by však mali hovoriť predovšetkým odborníci. Máme na to byť potravinovo sebestační? Odpovie vám predseda SPPK Emil Macho vo svojom vlogu.

Slovenské Vianoce

Spúšťame projekt Slovenské Vianoce. Chceme ním vyzdvihnúť kvalitu a dostupnosť domácich potravín práve v predvianočnom období. Nakupovanie domácich výrobkov totiž ešte nikdy nebolo tak kľúčové ako dnes.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce Prenájom a predaj stavebných strojov a doplnky