Poľnohospodári získajú 21 miliónov eur z rozpočtu agrorezortu
Pôdohospodárska platobná agentúra začala prijímať žiadosti poľnohospodárov o kompenzáciu strát za sucho v roku 2017 „SUCHO 2017“. Poľnohospodári môžu okrem toho požiadať aj o štátnu pomoc na platby poistného v poľnohospodárskej výrobe „POISTNÉ“.
MPRV SR
Ovenálie 2019: Sviatok ovčiarstva
Východná si opäť po roku uctila sviatok ovčiarstva a tradícií našich predkov.
Z Východnej: Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Deň zemiakového poľa – Privítanie novej úrody
Pozývame Vás na 15. ročník podujatia Deň zemiakového poľa – Privítanie novej úrody, ktorý sa uskutoční 21. júna 2019 vo Veľkom Bieli. Stretnutia sa okrem predstaviteľov slovenských producentov zúčastnia aj zástupcovia popredných európskych zemiakarov z Holandska, Nemecka, Rakúska a Českej republiky.
LPPK Liptovský Mikuláš
Svetové ceny mlieka a mliečnych výrobkov sa priblížili k päťročnému maximu
Index cien potravín FAO pokračuje v raste už piaty mesiac po sebe. Zatiaľ čo ceny cukru a olejov poklesli, ostatné subindexy zaznamenali v máji nárast. Najviac rástli ceny mliečnych výrobkov a obilnín.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. štvrťroku 2019
V 1. štvrťroku 2019 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 981 EUR. Oproti 1. štvrťroku 2018 to predstavuje nárast o 8,4 %.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. štvrťroku 2019
V 1. štvrťroku 2019 v potravinárskom priemysle pracovalo 32 086 zamestnancov. Oproti 1. štvrťroku 2018 sa stav zamestnancov znížil o 66, čo predstavuje 0,2 %.
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Tradičná chuť Podpoľania
Pozývame Vás na 8. ročník Tradičnej chuti Podpoľania, ktorý sa uskutoční 15. júna 2019 v obci Slatinské Lazy. Tešíme sa na vás!
RPPK Zvolen
Monitoring jarných prác - 22. týždeň
K záveru 22. týždňa boli ukončené jarné práce vo všetkých regiónoch s výnimkou tých, v ktorých museli byť jarné práce prerušené z dôvodu daždivého počasia v máji.
Odbor poľnohospodárstva a služieb
Hraboše likvidujú úrodu
Plošná aplikácia stutoxu a viac dravcov na poliach môžu znížiť premnoženú populáciu hraboša poľného, ktorý masívne ničí úrodu najmä v oblasti Trnavského kraja.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Sektorovo riadené inovácie v podmienkach SR
Konferencia AZZZ SR a spoločnosti Trexima bola v znamení hľadania spôsobu prepojenia potrieb zamestnávateľov a vzdelávania. Vzdelávacie subjekty by mali mať objektívny a aktuálny popis požiadaviek na formovanie vzdelávacích programov v súlade s potrebami zamestnávateľov, ktorými by sa mali následne riadiť.
Tlačový odbor
Do pozornosti
SME potravinovo (ne)sebestační?
Potravinová sebestačnosť Slovenska – všetci o nej počuli, ale nikto ju nevidel. Nový projekt Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) „SME sebestační“ prináša vysvetlenia. Čítajte viac v blogu predsedu SPPK Emila Macha.
V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
Mlieko patrí k základným potravinám a na Slovensku má jeho produkcia aj spracovanie dlhú tradíciu. Novodobá história na ňu však nenadväzuje.
Nemáme dosť mlieka ani zemiakov. Prečo?
V rubrike SME SEBESTAČNÍ začíname upozorňovať na príčiny poklesu našej sebestačnosti v produkcii tých najzákladnejších potravín. Nie je to vina našich poľnohospodárov ani potravinárov. Čítajte viac v blogu predsedu SPPK Emila Macha.
SME (NE)SEBESTAČNÍ? - VLOG 1
Potravinová sebestačnosť je aktuálne často skloňovanou témou. O tejto Columbovej žene - potravinovej sebestačnosti - by však mali hovoriť predovšetkým odborníci. Máme na to byť potravinovo sebestační? Odpovie vám predseda SPPK Emil Macho vo svojom vlogu.
Slovenské Vianoce
Spúšťame projekt Slovenské Vianoce. Chceme ním vyzdvihnúť kvalitu a dostupnosť domácich potravín práve v predvianočnom období. Nakupovanie domácich výrobkov totiž ešte nikdy nebolo tak kľúčové ako dnes.