Vyhlásenie Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR

Vyhlásenie Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR

Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR zaujala stanovisko k súčasnej situácii.

RPPS

22.02.2019

Seminár na Stálom zastúpení ČR pri EÚ

Seminár na Stálom zastúpení ČR pri EÚ

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho a riaditeľ Odboru poľnohospodárstva a služieb SPPK Ján Baršváry sa zúčastnili na seminári k problematike Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020.

Ján Baršváry, Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK

21.02.2019

Diskusia s prezidentskými kandidátmi

Diskusia s prezidentskými kandidátmi

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení organizovala predvolebnú diskusiu s prezidentskými kandidátmi. Do debaty bol pozvaný aj predseda SPPK Emil Macho.

Tlačový odbor SPPK

20.02.2019

Prípady salmonelóz u ľudí: hodnotenie súčasných cieľov EÚ pre ich redukciu

Prípady salmonelóz u ľudí: hodnotenie súčasných cieľov EÚ pre ich redukciu

Po niekoľkých rokoch poklesu sa počet prípadov salmonelóz v EÚ vyrovnal. Vedci Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín tvrdia, že k zníženiu počtov salmonelóz by mohlo pomôcť stanovenie prísnejších cieľov pre Salmonella u nosníc na úrovni farmy.

EFSA

19.02.2019

Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2018

Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2018

V roku 2018 pracovalo v potravinárskom priemysle 32 070 zamestnancov. Oproti roku 2017 sa stav zvýšil o 862 zamestnancov, čo predstavuje nárast o 2,8 %.

Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu

Klúč |  19.02.2019

Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2018

Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v roku 2018

V roku 2018 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 963 EUR. Oproti roku 2017 to predstavuje nárast o 6,4 %.

Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu

Klúč |  19.02.2019

Vyhlásenie Únie potravinárov Slovenska

Vyhlásenie Únie potravinárov Slovenska

Posledný škandál s pochybným poľským mäsom, ako aj všetky doterajšie potravinové škandály jednoznačne preukázali, ako je z hľadiska bezpečnosti slovenských spotrebiteľov dôležité podporovať domácu potravinársku výrobu.

Únia potravinárov Slovenska

19.02.2019

Aktuálna zľava na palivové karty - február 2019

Aktuálna zľava na palivové karty - február 2019

V mesiaci január vytankovali naši členovia 270 037 litrov PHM prostredníctvom palivových kariet od spoločnosti Slovnaft, a.s. Pozrite si aktuálnu zľavu na mesiac február.

15.02.2019

Stretnutia

Stretnutia

Emil Macho: „Stretnutie s premiérom a podpredsedníčkou vlády SR považujeme za ďalší zásadný posun v celospoločenskej diskusii o stave a smerovaní nášho odvetvia.“

Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK

15.02.2019

Záleží na veľkosti?

Záleží na veľkosti?

Poľnohospodárske podniky sa v ponímaní verejnosti postupne delia na zlé veľké podniky a dobré utláčané malé podniky. Vznikla doslova nálepka, že každý veľký podnik je ten zlý, ktorý krivdí malým či začínajúcim poľnohospodárom.

Ing. Marek Šimunek, člen Predstavenstva SPPK a predseda Predstavenstva a.s. Poľnohospodár Nové Zámky

14.02.2019

Do pozornosti

Svetové ceny potravín sa medziročne zvýšili o 5 %

Za posledným zvýšením sú najmä stúpajúce ceny rastlinných olejov a obilnín. Naopak, ceny cukru a mäsa oproti augustu klesli. Ceny mliečnych výrobkov zostali vo všeobecnosti rovnaké.

Schválená zmena stanov a Volebného poriadku SPPK

Zmena Stanov a Volebného poriadku SPPK vrátane konsolidovaného znenia týchto noriem komory pre regióny, ktoré schválili delegáti 33. Valného zhromaždenia SPPK 6. októbra 2020 v Nitre.

Kde je deklarovaná podpora zeleniny?

Štát hovorí o zelenine veľmi veľa. Pre podporu pestovania špeciálnych plodín však robí veľmi málo.

Stanovisko SPPK k Plánu obnovy Slovenska

Posilnenie potravinovej sebestačnosti je na úvod definované ako kľúčové – pričom ďalej v texte sa explicitne nespomína. Nepriamo sa môže agropotravinársky sektor nájsť vo viacerých opatreniach. Avšak, ak má byť potravinová sebestačnosť prioritou musí byť priamo vyjadrená aj v tele dokumentu a v rámci jednotlivých cieľov a míľnikov.

Ako udržať naše pôdohospodárstvo naozaj slovenské?

Vo štvrtok 15. októbra 2020 sa uskutoční HN Club na tému "Ako udržať naše pôdohospodárstvo naozaj slovenské?" V prípade záujmu bude možné sledovať HN Club aj online.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce Prenájom a predaj stavebných strojov a doplnky