Dovoz a vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov za mesiace január až marec 2016 a 2015
V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami zvýšilo.
Tatiana Belová, odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Sága glyfosát pokračuje: ani tretí návrh Európskej komisie nebol schválený
S najviac používanou herbicídnou aktívnou látkou to už začína vyzerať veľmi povážlivo, pretože scenár zákazu jeho používania v EÚ po 30.06.2016 začína dostávať úplne realistické kontúry. To sa ešte pred pár mesiacmi zdalo byť absolútne nemysliteľné.
Igor Šarmír, odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Počet hydiny spolu sa v roku 2015 na Slovensku zvýšil
Celkový počet hydiny sa medziročne zvýšil. Ročne sa vyváža 19 % živej hydiny. Sektor vie medziročne pokryť vyšší dopyt v prípade, ak by sa zvýšili odbytové ceny.
Jarmila Dubravská, odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Celoslovenské dni poľa 2016
Po piatykrát sa v Dvoroch nad Žitavou pri Nových Zámkoch uskutočnili Celoslovenské dni poľa. Spoluorganizátorom podujatia bola aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Taliansko pozná recept na mliečnu krízu
Taliansko zavedie povinné označovanie krajiny pôvodu pri mliečnych výrobkoch, oznámil v pondelok 6. júna premiér Matteo Renzi. Mliečne výrobky tak budú mať označenie „vyrobené v Taliansku“ alebo „vyrobené v EÚ/mimo EÚ“.
Peter Cyprich, tlačový odbor SPPK
Staneme sa konzumentmi starých bezpečných potravín?
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora nesúhlasí s návrhom darovať potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti na charitu.
Tatiana Belová, odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Na návšteve: V PD Hlohovec
Máloktorý poľnohospodársky podnik má také široké portfólio činností, ktorým sa venuje, ako Poľnohospodárske družstvo Hlohovec.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Podpoľanci objavovali vlastné chute
V Lieskovom sa 4. júna 2016 piatykrát stretli miestni kulinári na Tradičnej chuti Podpoľania, aby objavili pôvodné jedlá svojho regiónu.
RPPK Zvolen
Vzdelávací kurz „Predchádzanie znečisťovaniu vodných zdrojov pri ošetrovaní poľných kultúr prípravkami na ochranu rastlín“
Slovenská asociácia ochrany rastlín v spolupráci s Európskou asociáciou ochrany rastlín Vás pozývajú na jednodňový vzdelávací kurz Predchádzanie znečisťovaniu vodných zdrojov pri ošetrovaní poľných kultúr prípravkami na ochranu rastlín
SCPA
Štát nepodporí všetkých chovateľov dojníc
Mliečne fórum potvrdilo už dopredu avizovanú informáciu, že štát poskytne finančnú pomoc pre chovateľov dojníc.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Do pozornosti
AMO – zrkadlo poľnohospodárstva
Emil Macho, predseda SPPK: „Nesmieme si zničiť 38% sebestačnosť v chove ošípaných na Slovensku. AMO môže slovenskému poľnohospodárstvu vystaviť totálne zrkadlo.“
Zelená nafta je podporou aktívnych poľnohospodárov
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) víta spustenie výzvy na Zelenú naftu pre poľnohospodárov. Ide o veľmi žiadané systémové opatrenie na výraznejšiu a dlhodobejšiu podporu slovenského poľnohospodárstva.
Žatevný monitoring - 32. týždeň
Tohtoročná žatva je takmer na konci. Pozrite si doposiaľ zaznamenané úrody a priebeh žatvy v jednotlivých regiónoch.
Farmár Fest 2019
Prvú septembrovú nedeľu pozývame všetkých na druhý ročník farmárskeho podujatia s názvom Farmár Fest 2019, ktorý sa uskutoční v areáli Nestville Park. Čaká na vás množstvo výstav, súťaží a rodeo show.
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. polroku 2019
V 1. polroku 2019 v potravinárskom priemysle pracovalo 32 190 zamestnancov. Oproti 1. polroku 2018 sa stav zamestnancov zvýšil o 66, čo predstavuje 0,2 %.