Chceme vyrábať, nie zatvárať a chceme život na vidieku
Členovia Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv na spoločnej tlačovej konferencii opätovne vyjadrili nespokojnosť s výškou štátnej pomoci na úrovni 1 milióna eur, ktorú dostali pre tento rok v štátnom rozpočte. Na tlačovej konferencii bola prítomná aj ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Danubius Gastro 2018
SPPK Vás srdečne pozýva na potravinársky veľtrh Danubius Gastro, ktorý sa už tradične koná v priestoroch Incheba Expo Bratislava. Počas 25.ročníka veľtrhu sa v stánku SPPK predstaví 13 potravinárskych subjektov.
Tlačový odbor SPPK
Čo priniesla SPP a aké bude jej pokračovanie?
Pripomeňte si nedávnu konferenciu Budúcnosť európskych politík pre rozvoj vidieka v krátkom videu.
EURACTIVE
Africký mor ošípaných „klope na dvere“
Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory situáciu treba riešiť razantnejšie v spolupráci so všetkými dotknutými inštitúciami a viac informovať aj samotnú verejnosť.
Martin Rovaš, Jana Holéciová, SPPK
Mimoriadne povolenie lovu diviačej zveri
MPRV SR vychádzajúc z Národného kontrolného programu pre africký mor ošípaných v diviačej populácii na Slovensku v roku 2018 povoľuje mimoriadny lov diviačej zveri v kategórii dospelý diviak a diviačica.
MPRV SR
Štátna pomoc pre poľnohospodárov (video)
Ešte koncom minulého roka žiadali poľnohospodári a potravinári štátnu pomoc vo výške 70 miliónov eur, dostali iba jeden milión. Suma rozhorčila nielen agropodnikateľov, ale aj opozíciu. Rezort pôdohospodárstva hovorí, že to nie je definitívne a chce žiadať ministra financií o ďalšie peniaze. Pozrite si reportáž TA3 "Štátna pomoc pre poľnohospodárov".
TA3
Praktická realizácia čistej línie bez použitia GMO
Zväz výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností Vás pozýva na seminár s názvom „Praktická realizácia čistej línie bez použitia GMO,“ ktorý sa uskutoční dňa 19.1.2018 o 9:00 hod. v Penzióne Bowten v Dargove. Program seminára nájdete v článku.
Zväz výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností
V roku 2017 výrazne rástli svetové ceny mlieka a mäsa
Index cien FAO dosiahol v roku 2017 priemernú hodnotu 174,6 bodu, čo predstavuje medziročný nárast o 8,2 %. Zároveň ide o najvyšší ročný priemer od roku 2014. V roku 2017 klesli najmä ceny cukru, naopak výrazný nárast sme zaznamenali pri cenách mlieka a mäsa. Ceny obilnín a olejnín stúpli len mierne.
Matej Korpáš, Tlačový odbor SPPK
Dovoz a vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov za mesiace január až október 2017 a 2016 /v mil. EUR/
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január až október 2017 bolo pasívne v objeme – 1 133,5 mil. EUR. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa zvýšilo o 72,4 mil. EUR /6,8 %/.
Tatiana Belová, Odbor potravinárstva a obchodu SPPK
48. Reprezentačný ples poľnohospodárov trnavského regiónu
Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora Trnava organizuje v poradí už 48. reprezentačný ples poľnohospodárov trnavského regiónu.
RPPK Trnava
Do pozornosti
Oznámenie o predkladaní žiadostí o priame podpory na zvieratá pre rok 2020
Žiadosti je možné podávať v termíne od 20. apríla 2020 do 15. mája 2020 (pokiaľ nebude legislatívne a následne rozhodnutím príslušným orgánom určené inak).
Opatrenie UVZ SR, ktoré rieši cezhraničný pohyb osôb
Pendleri sa budú musieť po novom od 1. mája pri každom vstupe do SR preukázať negatívnym testom na ochorenie COVID-19, ktorý nesmie byť starší ako 30 dní. Nové karanténne opatrenia platia od 20. apríla.
Polícia povolila výnimku nákladným vozidlám na najbližšie dve nedele
Zámerom je znížiť koncentrácie vodičov nákladných motorových vozidiel na odpočívadlách, resp. odstavných plochách a zabezpečenie plynulého tranzitu cez územie Slovenskej republiky.
Znenie Programového vyhlásenia vlády SR
Vláda SR 19. apríla schválila Programové vyhlásenie vlády SR na obdobie rokov 2020-2024. Prečítajte si celé znenie PVV v oblasti pôdohospodárstva, potravinárstva a lesníctva. Dokument dnes bude predložený na schválenie do NR SR.
Krízový plán pre potravinárske prevádzky
Úrad verejného zdravotníctva SR vypracoval všeobecné zásady krízového plánu pre potravinárske prevádzky, na základe ktorých si prevádzkovatelia potravinárskych podnikov môžu pripraviť špecifické plány na svoje podmienky