Jesenné práce a činnosti poľnohospodárov v 46. týždni
Predchádzajúci týždeň využili poľnohospodári najmä na zber kukurice, vyorávku zemiakov, prípravu pôdy, ako aj osev ozimín či ich ošetrovanie.
Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Informačné semináre k aplikácii GSAA
Informačné semináre k aplikácii Geopriestorová žiadosť o podporu (GSAA) sú určené žiadateľom, ktorých nahlásená výmera v roku 2016 pre účely režimu jednotnej platby na plochu predstavovala minimálne 400 ha. Školenia budú organizované v termínoch od 21.11. – 22.12.2016
PPA
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v období január – september 2016
Od januára do konca septembra 2016 pracovalo v potravinárskom priemysle 30 696 zamestnancov. Oproti rovnakému obdobiu roku 2015 sa stav zvýšil o 1 027 zamestnancov, čo predstavuje 3,5 %.
Tatiana Belová, odbor potravinárstva a obchodu SPPK
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v období január - september 2016
V období január – september 2016 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 847 EUR. Oproti rovnakému obdobiu roka 2015 to predstavuje nárast o 4,3 %.
Tatiana Belová, odbor potravinárstva a obchodu SPPK
HOVORME O JEDLE očami médií
O tom čo sa v obchode predáva, kde to vyrastie či odkiaľ sa to dovezie, rozhoduje len spotrebiteľ. Ak bude preferovať kvalitné domáce produkty, prispôsobí sa tomu predaj aj výroba.
Jozef Sedlák, denník Pravda
Pozvánka na seminár Poľnohospodárstvo a rozvoj najmenej rozvinutých okresov SR
Seminár sa bude konať 28. novembra 2016 o 13.00 v reštaurácii Šport, Námestie osloboditeľov 1, Prešov – Solivar. Viac informácií nájdete v článku.
SPPK
Veľtrh potravín, nápojov a pohostinnosti v Šanghaji aj s účasťou Slovenska
V dňoch 7. - 9. novembra sa v šanghajskom SNIEC v mestskej časti Pudong uskutočnil jeden z dvoch najväčších rivalizujúcich veľtrhov potravín, nápojov a pohostinnosti. Historicky prvú účasť zaznamenalo aj Slovensko.
Generálny konzulát SR v Šanghaji
Jesenné práce a činnosti poľnohospodárov v 45. týždni
Jesenné práce v 45. týždni boli ovplyvnené počasím, ale v prípade väčších subjektov aj podávaním žiadostí a nahrávaním údajov do systému, ktorý je náročný na čas a úpravy.
Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Poznáme víťazov 4. ročníka týždňa Hovorme o jedle
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora v spolupráci s Centrom rozvoja znalostí o potravinách vyhlásili 16. novembra víťazov 4. ročníka súťaže Hovorme o jedle.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Z porady v Liptovskej Tepličke
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora uskutočnila 10. a 11. novembra 2016 v Liptovskej Tepličke poradu riaditeľov regionálnych komôr a regionálnych komôr so štatútom.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Do pozornosti
Na návšteve v Agros, s.r.o. Gemerská Panica
Rodina Zsóriovcov začala na Gemeri s poľnohospodárstvom v skorých 90. rokoch. Aktuálne majú v portfóliu už tri subjekty, ktoré dokopy obhospodarujú približne 1 400 ha pôdy z toho 1 200 ha v ekologickom režime.
Pozvánka na seminár Aká bude budúcnosť slovenského zeleninárstva?
Zväz zeleninárov a zemiakarov Slovenska, Ovocinárska únia SR a Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska Vás pozývajú na seminár Aká bude budúcnosť slovenského zeleninárstva? Aká bude budúcnosť špeciálnej rastlinnej výroby na Slovensku?, ktorý sa uskutoční 28. -29. novembra 2019 v Mojmírovciach.
Poďakovanie za dary Zeme v Starej Ľubovni
Predseda RPPK Stará Ľubovňa a člen Predstavenstva SPPK Milan Semančík v príhovore okrem vyjadrenia vďaky za úrodu bilancoval aj posledný rok v odvetví agropotravinárstva v okrese a vyzval prítomných, aby nakupovali slovenské potraviny, čím podporia nielen poľnohospodárov a potravinárov, ale aj domácu ekonomiku.
Monitoring jesenných prác k 30. októbru
K záveru 43. týždňa bolo pozberaných už 59 % výmery kukurice, čo je veľký posun zberových prác za uplynulé dva týždne. Cukrová repa je pozberaná na 44 % výmery. Zber slnečnice je ukončený na 99 % výmery, zber zemiakov na 93 % výmery.
Na návšteve v RPPK Košice
Peter Vilinský, predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Košiciach: "Budovať sa dá len odspodu."