Seminár SHMÚ k suchu
Tohtoročné suchu zasiahlo najmä produkčné územia Slovenska. Zaujímavé informácie prezentovali meteorológovia.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Štartuje tretí ročník súťaže Podpor svoj odbor
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora štartuje tretí ročník projektu Podpor svoj odbor. Stredné odborné školy sa môžu do projektu registrovať od 15. septembra do 15. októbra tohto roku.
Dávid Hančinský, Odborné vzdelávanie a príprava
Aj tento rok sme pomohli, aby bol svet o trochu lepší
Aj tento rok sme sa zapojili do charitatívneho projektu MISIA, ABY BOL SVET LEPŠÍ, ktorý pomáha deťom v liečbe s rôznou formou zdravotného handicapu.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Poľnohospodári vítajú odškodnenie za sucho
Extrémne sucho v tomto roku výrazne ovplyvnilo našich pestovateľov a najmä chovateľov. Rýchla pomoc v celkovej výške 50 mil. eur pomôže na istý čas zastabilizovať počty hospodárskych zvierat.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Vláda dá na zmiernenie dosahov sucha na živočíšnu výrobu 50 mil. eur
Na zmiernenie dosahov sucha na živočíšnu výrobu pôjde 50 miliónov eur. Vyplýva to z materiálu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorý v stredu schválil vládny kabinet.
TASR
Rokovanie Predstavenstva SPPK s ministrom pôdohospodárstva
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan prijal pozvanie na rokovanie Predstavenstva SPPK.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Nový online magazín hydinárov
V snahe zvýšiť povedomie spotrebiteľskej verejnosti o slovenskom hydinovom mäse, vajciach a hydinových výrobkoch, s dôrazom na ich pôvod a kvalitu, spustila Únia hydinárov Slovenska v auguste nový online magazín na stránke www.slovenskahydina.sk.
Únia hydinárov Slovenska
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 2. štvrťroku 2022
V 2. štvrťroku 2022 pracovalo v potravinárskom priemysle 32 144 zamestnancov. Oproti 2. štvrťroku 2021 sa stav zamestnancov zvýšil o 780, čo predstavuje zvýšenie o 2,5 %.
Veronika Vigašová, Odbor potravinárstva a obchodu
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 2. štvrťroku 2022
V 2. štvrťroku 2022 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 1 190 EUR, čo predstavuje zvýšenie priemernej mesačnej mzdy o 78 EUR oproti sledovanému obdobiu v roku 2021.
Veronika Vigašová, Odbor potravinárstva a obchodu
Žatva sa skončila: sumár najhlavnejších informácií
Od začiatku mala žatva rýchly priebeh, avšak od 30. týždňa bola spomaľovaná daždivým počasím.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK
Do pozornosti
Chovateľské faktory ovplyvňujúce budúcu produkciu mlieka kráv
Ponúkame vám štúdiu Chovateľské faktory ovplyvňujúce budúcu produkciu mlieka kráv – pôsobenie tepelného stresu na zasušené kravy a dopad na narodené jalovičky, ktorá bola realizovaná v rámci riešenia projektu APVV-18-0121 „Vplyv zvieraťa a faktorov prostredia na produkciu mlieka a zdravie vemena dojníc na Slovensku“ a v spolupráci so SPPK.
Pokyny pre žiadateľov v súvislosti s výdatnými zrážkami na území SR v 22. a 23. týždni
V prípade, že uvedená zrážková činnosť ovplyvnila prijímateľom možnosť vykonať prvú agrotechnickú operáciu - kosenie na TTP v zmysle § 18 NV SR č. 436/202Z Z. z. v predpísanom termíne podľa nadmorskej výšky, odporúča PPA žiadateľom vykonať nasledujúce kroky.
Záverečné zhrnutie jarných prác roku 2023
V nižšie položených oblastiach bol k záveru marca ukončený výsev obilnín a hrachu, zatiaľ čo vo vyššie položených oblastiach boli jarné práce prerušené z dôvodu nízkych teplôt prípadne aj sneženia. Pestovateľov potrápili aj silné mrazy na konci marca.
Pozvánka na Deň zemiakového poľa - Privítanie novej úrody
Zemiakarský a zeleninársky zväz SR pozýva na tradičné podujatie, na ktorom pestovatelia zemiakov zhodnotia aktuálnu situáciu v tomto segmente. Nebude chýbať ani prehliadka porastov u vybraných pestovateľov. Podujatie sa koná 30. júna vo Veľkom Bieli.
Čerstvá absolventka SPU v Nitre odbor Agrobiotechnológie hľadá uplatnenie
Životopis uchádzačky o zamestnanie nájdete v článku.