Extrém strieda extrém

Aktuálne daždivé počasie výrazne komplikuje zber hustosiatych obilnín na východe našej krajiny. Nepokosená pšenica je v mnohých prípadoch už doslova prezretá a začínajú ju likvidovať aj hubovité ochorenia. Predpoveď na najbližšie dni je nemilosrdná a situácia sa zrejme výraznejšie nezmení k lepšiemu.

V okolí Michaloviec spadlo za 4 dni až približne 100 mm zrážok. Tamojší poľnohospodári si na takéto intenzívne silné lejaky ani nespomínajú. Žatvu zvykli v posledných rokoch ukončiť približne do konca júla. „Je to na nervy. Od minulej stredy vkuse prší. Podľa našich odhadov ostáva nepokosených približne 10% úrody,“ vysvetľuje predseda RPPK Michalovce Július Fazekaš.

Aktuálne počasie bude mať podľa jeho slov vplyv aj na kvalitu doposiaľ nepokosenej úrody. Je viac než isté, že potravinárska pšenica už pôjde len na skŕmenie pre zvieratá.

Ratovali najprv zrno až potom slamu

Od Košíc až po Michalovce môžeme na poliach v aktuálnych dňoch vidieť množstvo nepozbieraných balíkov slamy. Bahnistý a mimoriadne vlhký terén znemožňuje vstup techniky na polia a teda aj zber balíkov. „Prioritou bolo ratovať najprv zrno, nie balíky slamy,“ vysvetľuje situáciu predseda RPPK Košice Peter Vilinský. V okolí Trebišova nestihli niektorí pestovatelia slamu ani balíkovať. „Slama, ktorá nie je v balíkoch a bola počas dažďov týždeň vystavená na poli, už nie je vhodná pre zvieratá na podstielku. Slamu môžeme už len zaorať,“ dodáva predseda RPPK Trebišov Tomáš Volkai.

Poľnohospodári sa tiež obávajú vplyvu dažďov na úrodu jesenných plodín. Voda v mnohých prípadoch stojí už aj v porastoch kukurice či slnečnice. „Hrozí tu podmáčanie. Keď ešte viac naprší, tak sa slnečnica môže vyvrátiť. Je to oproti minulému roku veľký extrém,“ dodáva Július Fazekaš.

Značné škody v okrese Sobrance napáchala aj supercela, ktorá sa oblasťou prehnala ešte 19. júla. Ničivá búrka spôsobila obrovské škody nielen na rodinných domoch a budovách, ale aj na poľných plodinách. V okruhu približne 20 km boli poškodené porasty kukurice, slnečnice sóje, ale aj sklad obilnín.

Problém môže byť aj so sejbou repky

V košickom regióne namerali len za tri dni až 66 mm zrážok. Problém s nadmernými zrážkami tu evidujú predovšetkým na ťažkých poliach, kde sa voda drží omnoho dlhšie. V Košickej kotline bežne prebieha žatva aj do 20. augusta, takže zber úrody tu ešte nie je pozadu. Na poliach však stále ostáva takmer 50% pšenice. Problém bude s jej kvalitou. „Pšenica na poliach sčernala, klas je vplyvom vody sklesnutý a pomaly sa rozpadá. Pšenicu chytili hubovité choroby. V najbližších dňoch hlásia okolo 20 stupňov a aj keby pri tejto teplote fúkalo, tak plochy schnúť veľmi nebudú,“ vysvetľuje aktuálnu situáciu v regióne predseda RPPK Košice.

 

Poľnohospodári na východe našej krajiny už poukazujú aj na možný problém pri ďalšej príprave pôdy a samotnej sejbe repky. Pôdu treba na sejbu pripraviť. „Obyčajne sejeme repku od 15. do 25. augusta. To je taký ideálny termín. Uvidíme, či sa nám to podarí, keďže po dažďoch musíme čakať aj 3-4 dni, kým sa dostaneme vôbec na pole. Ak to pre počasie nebudeme stíhať, môžu sa znížiť aj osevné plochy repky,“ pripúšťa predseda RPPK Trebišov Tomáš Volkai, podľa ktorého ostalo na poliach v okolí Trebišova približne 20% ozimín, zatiaľ však bez náznaku hubovitých ochorení.

V okrese Trebišov spadlo v júli 100 až 130 mm zrážok. V auguste zatiaľ 80 mm. Ročný úhrn je pritom od 500 do 600 mm. Je tu teda vidieť značný nepomer v rozložení zrážok počas roka. Predpoveď počasia však štatistiku zrejme ešte zdramatizuje, keďže pršať by malo na juhovýchode našej krajiny s prestávkami ešte minimálne do štvrtka tohto týždňa.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce