Nahlasovanie škôd vzniknutých poľovnou zverou
Dovoľujeme si požiadať Vás o spoluprácu pri monitoringu škôd vzniknutých vplyvom premnoženej poľovnej zveri za rok 2021. Nadväzujeme tak na doterajšie monitorovanie škôd viacerých typov.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Predĺženie termínu na zber dát
Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav potravinársky (NPPC - VÚP) predĺžil termín zberu údajov pre účely aktualizácie komplexnej informačnej databázy podnikov potravinárskeho priemyslu v SR pre rok 2021 do pondelka 8.11.2021 vrátane.
NPPC
Pravidelný newsletter AZZZ SR
Všetky dôležité mediálne výstupy Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR z posledných dní na jednom mieste.
AZZZ SR
Neryžujeme. Sejeme drahšiu úrodu
„Ak si niekto myslí, že poľnohospodári momentálne vo veľkom ťažia zo zvyšujúcich sa cien poľnohospodárskych komodít, je na veľkom omyle“, hovorí Oliver Šiatkovský, predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Trnave.
Jana Holéciová, hovorkyňa
Prvovýroba mlieka požaduje mimoriadnu podporu 35 miliónov eur
Slovenskí prvovýrobcovia mlieka sa opäť ocitli v kríze. K pretrvávajúcim problémom vo forme veľkého investičného dlhu, nedostatku pracovnej sily a nízkej podpore pribudli problémy spôsobené pandémiou COVID 19, obrovský nárast výrobných nákladov a stagnácia nákupnej ceny mlieka.
Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka
Ekologickejší
Vďaka cukrovaru bude mať Sereď a okolitá krajina čistejší vzduch. Podnik spustil novú plynovú kotolňu a podporil záväzok krajiny znižovať produkciu emisií CO2.
Zo Serede Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Monitoring jesenných prác (aktuálne k 21.10.2020)
Zber jesenných plodín prerušuje dážď. Pri sušení kukurice robia značné problémy neustále sa zvyšujúce energetické sadzby, ktoré neúmerne zvyšujú náklady pre pestovateľov.
Martin Rovaš, Odbor poľnohospodárstva a služieb
Musíme použiť triezvy rozum. Inak dosiahneme presný opak
Pri Stratégii Z farmy na stôl /Farm to fork/ musíme na národnej úrovni použiť triezvy sedliacky rozum. Až príliš veľké nadšenie z plnenia environmentálnych cieľov na celoeurópskej úrovni môže mať v konečnom dôsledku negatívny dopad na cenu potravín a životnú úroveň ľudí najmä vo vidieckych oblastiach.
Jana Holéciová, hovorkyňa
Rodinné podnikanie na Slovensku
Pozývame na konferenciu Rodinné podnikanie na Slovensku, ktorá sa uskutoční 27. októbra od 10:00 hod. Program a pokyny k prihláseniu nájdete v článku.
Slovenská asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov
Dôležité hlasovanie k Farm to Fork
Stratégia Z farmy na stôl bola v pléne Európskeho parlamentu prijatá 19. októbra v pôvodnom znení. Redukčné ciele budú mať záväznú povahu.
Miroslava Artimová
Do pozornosti
Aj tento rok sme pomohli, aby bol svet o trochu lepší
Aj tento rok sme sa zapojili do charitatívneho projektu MISIA, ABY BOL SVET LEPŠÍ, ktorý pomáha deťom v liečbe s rôznou formou zdravotného handicapu.
Poľnohospodári vítajú odškodnenie za sucho
Extrémne sucho v tomto roku výrazne ovplyvnilo našich pestovateľov a najmä chovateľov. Rýchla pomoc v celkovej výške 50 mil. eur pomôže na istý čas zastabilizovať počty hospodárskych zvierat.
Vláda dá na zmiernenie dosahov sucha na živočíšnu výrobu 50 mil. eur
Na zmiernenie dosahov sucha na živočíšnu výrobu pôjde 50 miliónov eur. Vyplýva to z materiálu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorý v stredu schválil vládny kabinet.
Nový online magazín hydinárov
V snahe zvýšiť povedomie spotrebiteľskej verejnosti o slovenskom hydinovom mäse, vajciach a hydinových výrobkoch, s dôrazom na ich pôvod a kvalitu, spustila Únia hydinárov Slovenska v auguste nový online magazín na stránke www.slovenskahydina.sk.
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 2. štvrťroku 2022
V 2. štvrťroku 2022 pracovalo v potravinárskom priemysle 32 144 zamestnancov. Oproti 2. štvrťroku 2021 sa stav zamestnancov zvýšil o 780, čo predstavuje zvýšenie o 2,5 %.