Začína sa súťaž o Najkrajší chotár 2015
Často sa o Slovensku hovorí ako o prekrásnej krajine. Starostlivosť o ňu dostali do vienka najmä poľnohospodári. Ako sa o ňu starajú? Ako narábajú s pôdou, ktorú užívajú?
polnoinfo.sk
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v odvetviach potravinárstva v 1. štvrťroku 2015
V prvom štvrťroku 2015 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 799 EUR. Oproti prvému štvrťroku 2014 to predstavuje mierny nárast o 4,3 %.
Ing. Henrieta Vrábľová
Správa z COPA COGECA - máj 1/2015
Prečítajte si rozšírenú správu z májových zasadnutí COPA COGECA.
Ing. Marianna Čertíková
SPPK: Sme za oficiálny monitoring marží v potravinovom reťazci
Oficiálne štatistiky potravinových marží by mohli konečne priniesť ucelený a jednoznačný pohľad na to, aký podiel z ceny potraviny ide prvovýrobcom, spracovateľom a obchodníkom. Dnes takéto hodnoverné dáta na Slovensku chýbajú.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Štatistika dovozu a vývozu výrobkov agropriemyslu - január a február 2015
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január a február 2015 bolo pasívne v objeme – 133,7 mil. EUR. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa znížilo o 10,4 mil. EUR /7,2 %/.
Ing. Henrieta Vrábľová
Priemerný počet zamestnancov v odvetviach potravinárstva v 1. štvrťroku 2015
V prvom štvrťroku 2015 v potravinárskom priemysle pracovalo 29 260 zamestnancov. Oproti prvému štvrťroku 2014 sa stav zamestnancov znížil o 444, teda o 1,5 %.
Ing. Henrieta Vrábľová
Zdravotné riziká konzumácie potravín vyrobených na báze geneticky modifikovaných plodín
Za posledných asi 20 rokov bol pre Európanov iba máloktorej téme vlastný taký emotívny náboj ako je to v prípade geneticky modifikovaných organizmov (GMO).
RNDr. Igor Šarmír, PhD.
Odpovede MPRV SR na otázky SPPK ohľadom priamych platieb
Oslovili sme generálneho riaditeľa sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb MPRV SR so žiadosťou o objasnenie niektorých otázok, ktoré nie sú zrejmé ani po preštudovaní usmernenia, ktoré je zverejnené na webovom sídle PPA. Odpovede ministerstva sú uvedené v prílohe k tomuto príspevku.
Ing. Ján Baršváry
Bezpečnosť potravín a dodávok potravín v EÚ a možnosti na jeho zlepšenie
Prečítajte si stanovisko Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru na tému dnešného systému určenému na garantovanie bezpečnosti potravín a dodávok potravín v EÚ a možnosťami na jeho zlepšenie.
RNDr. Igor Šarmír, PhD.

POTRAVINY A OBCHOD 2015/ FOOD & TRADE 2015
V poradí druhý ročník Medzinárodnej konferencie POTRAVINY A OBCHOD 2015 / FOOD & TRADE 2015 sa uskutočnil 12. mája 2015 v Bratislave. Jej hlavnou témou bolo prerozdelenie marží v potravinovom reťazci.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Do pozornosti
Povinnosti zamestnávateľov v oblasti ochrany zdravia pri práci
Úrad verejného zdravotníctva zverejnil na svojom webovom sídle informácie k povinnostiam zamestnávateľov v oblasti ochrany zdravia pri práci.
Dovoz a vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov za mesiace január až október 2018 a 2017
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január až október 2018 bolo pasívne v objeme – 1 397,1 mil. EUR. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa zvýšilo o 279,4 mil. EUR /25,0 %/.
Povinnosť vyplývajúca pre nájomcov poľnohospodárskych pozemkov
Pripomíname zákonnú povinnosť, ktorú ukladá právny poriadok SR nájomcom poľnohospodárskych pozemkov.
Interaktívne stanovenie referenčných výživových hodnôt
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín spustil chod nového interaktívneho nástroja, ktorý umožňuje jednoducho a ľahko stanoviť referenčné výživové hodnoty (DRV).
Zoonózy: progres ochorení zastavený
V minulom roku boli v porovnaní s rokom 2016 zaznamenané len malé výkyvy v EÚ hlásených prípadoch troch hlavných zoonotických ochorení. Počet hlásených prípadov salmonelózy a kampylobakteriózy zostal počas posledných 5 rokov stabilný, no počet ochorení na listeriózu naďalej stúpa.