Majstri v ekológii

Prechádzka po dvore a najmä popri poliach pripomína pohľady na prosperujúce zahraničné podniky v západnej Európe: dvor lahodiaci oku, čisté stroje, polia takmer bez buriny, upravené medze pri poľných cestách, vetrolamy pri poliach. A pritom sme len necelých 50 km od Bratislavy v podniku SEMA HŠ s.r.o. Sládkovičovo, ktorý je majstrom v ekologickom poľnohospodárstve.
 
 
Písal sa 1. apríl 1997, keď začala firma SEMA HŠ Sládkovičovo s.r.o. podnikať na ploche 2150 ha. Zlé prognózy v živočíšnej výrobe a dlhodobá návratnosť vložených investícií uľahčili vedeniu dilemu, akému spôsobu podnikania sa v budúcnosti venovať. Rozhodli sa skončiť s nerentabilnou živočíšnou výrobou a venovať sa len plodinám. Dnes tento krok neľutujú. Počas 17 rokov náročnej práce sa zo SEMA HŠ Sládkovičovo stal úspešný, prosperujúci a imidžový podnik, ktorý si so záujmom chodia obzerať aj zahraniční obchodní partneri.
 
Firma sa 100% venuje pestovaniu plodín formou ekologického poľnohospodárstva. Na ploche 1280 ha robí takmer všetky plodiny, ktoré sa pestujú aj v konvenčnom poľnohospodárstve – jačmene, pšenice, kukurice, slnečnice, repky, hrachy, tretím rokom sóju a sporadicky lucernu. Riaditeľ podniku Marian Halmeš hovorí, že ide to aj v ekológii, aj keď začiatky boli náročné. Na vlastných chybách sa museli naučiť základné pravidlá – teda aj to, ako bez pesticídov robiť bioplodiny a udržiavať kultúry bez burín. „Medzi najrizikovejšie plodiny patrí hrach a repka, lebo nemôžeme použiť chemické prípravky hlavne pri živočíšnych škodcoch, a pritom práve na repke je ich hneď niekoľko. Je to otázka ročníka, či sa repka podarí alebo nie, preto pri nej už len zo zásady do veľkých plôch nejdeme. Chceme tak predísť veľkým stratám, ak by nám porasty v máji nevyšli.“
 
 
Za to, že na poliach sa burinám nedarí, vďačia vlastným skúsenostiam. „Všetko sa začína už pri samotnej orbe, pri príprave pôdy a následnom bránení. Okrem toho sme zistili, že najlepší boj proti hlboko koreniacim burinám, napr. pichliačom je podrývanie, čo robíme už na jar“, naznačuje riaditeľ spoločnosti. Biorepka je pritom finančne zaujímavým artiklom na zahraničných trhoch. Za hranice aj pre výhodnejšie speňaženie a chýbajúce spracovateľské kapacity bioproduktov na Slovensku vyvážajú zo Sládkovičova takmer celú svoju produkciu vypestovanú v ekologickom poľnohospodárstve.
 
 
Podpora ekologického poľnohospodárstva
 
Podniky, ktoré sa venujú ekologickému poľnohospodárstvu, si koncom minulého roka vydýchli. Kuvičie hlasy o nulovej podpore ekologického poľnohospodárstva zo strany Európskej únie sa nenaplnili. V novom programovacom období sa tak až do roku 2020 počíta aj s finančnou podporou približne 150 eur na hektár plochy pre firmy, ktoré vymenili konvenčné poľnohospodárstvo za ekologické pestovanie. Riaditeľ SEMA HŠ s.r.o. Marian Halmeš dodáva, že 150 eur síce nie je európsky priemer, ale vďační sú aj za to. 
 

 
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
 
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce