O budúcej SPP pri okrúhlom stole s ministrom a europoslancami
Na pôde ministerstva pôdohospodárstva sa dnes uskutočnilo stretnutie venované budúcnosti slovenského poľnohospodárstva v Európskej únii. Diskusie sa zúčastnili vedúci predstavitelia rezortného ministerstva, samosprávnych organizácií a slovenskí europoslanci. Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru zastupoval jej predseda Emil Macho.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Plán práce vlády SR na rok 2022
Vláda schválila plán práce na rok 2022. Žiadame preto členov SPPK o zaslanie informácie ku konkrétnym častiam materiálu, ku ktorým je potrebné vykonať konzultácie.
SPPK
Všeobecné povolenie na použitie neekologického rastlinného množiteľského materiálu v EPV v SR
ÚKSÚP odbor ovocinárstva a ekologickej poľnohospodárskej výroby vydal pre všetkých prevádzkovateľov EPV všeobecnú výnimku na použitie neekologického rastlinného množiteľského materiálu v ekologickej poľnohospodárskej výrobe na druhy uvedené v zozname.
ÚKSÚP
Svetové ceny rastlinných olejov na historických maximách
Index cien potravín FAO mal v januári 2022 v priemere 135,7 bodu, čo je o 1,5 bodu (1,1 %) viac ako v decembri 2021. Oživenie indexu bolo spôsobené posilnením cien rastlinných olejov a mliečnych výrobkov, ktoré boli čiastočne kompenzované poklesom cien cukru. Ceny mäsa a obilnín zostali prevažne nezmenené.
Matej Korpáš, Tlačový odbor
Dovoz a vývoz agropotravinárskych výrobkov v januári až novembri 2021
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v januári až novembri 2021 bolo pasívne v objeme – 1 510,3 mil. EUR, v porovnaní s minulým rokom sa zvýšilo o 45,7 mil. EUR (3,1 %).
Henrieta Vrábľová, Odbor potravinárstva a obchodu
Oznámenie pre žiadateľov vo veci predkladania žiadostí na doplnkovú vnútroštátnu platbu na dobytčie jednotky pre rok 2022
Dávame do pozornosti Oznámenie PPA pre žiadateľov vo veci predkladania žiadostí na doplnkovú vnútroštátnu platbu na dobytčie jednotky pre rok 2022. Žiadosti je možné podávať v termíne od 15. februára 2022 do 28. februára 2022.
PPA
Digitalizácia poľnohospodárstva je návodom na zmiernenie klimatických zmien
Na návšteve u Vladimíra Machalíka, výkonného riaditeľa Slovenského združenia výrobcov piva a sladu a člena Predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Porovnanie strategických plánov členských krajín
Európska organizácia Copa-Cogeca začala s procesom porovnávania nastavení v strategických plánoch Spoločnej poľnohospodárskej politiky v členských krajinách, a to na základe informácií od členov.
Miroslava Artimová
Aktuálne mediálne výstupy AZZZ SR
Pozrite si aktuálne mediálne výstupy Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR.
AZZZ SR
Stanovisko k návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 140/2014 Z. z.
Prečítajte si stanovisko k návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 140/2014 Z. z. o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony
Cyntia Lehotská, Legislatívny odbor
Do pozornosti
Výzva MPRV SR na podporu potravinárskeho sektora v dôsledku agresie Ruska voči Ukrajine
Pôdohospodárska platobná agentúra zverejnila výzvu na predkladanie žiadostí na opatrenie štátnej pomoci na podporu potravinárskeho sektora v dôsledku agresie Ruska proti Ukrajine.
Konferencia „...aby každý absolvent mal uplatnenie...“
Dňa 27.9.2022 usporiadala Rada zamestnávateľov pre odborné vzdelávanie a prípravu, ktorej členom je aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, v AC Hotel by Marriott Bratislava Old Town VIII. ročník konferencie k transformácii odborného vzdelávania a prípravy pod názvom „...aby každý absolvent mal uplatnenie...“.
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 3. štvrťroku 2022
V 3. štvrťroku 2022 pracovalo v potravinárskom priemysle 32 087 zamestnancov. Oproti 3. štvrťroku 2021 sa stav zamestnancov zvýšil o 652, čo predstavuje zvýšenie o 2,1 %.
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 3. štvrťroku 2022
V 3. štvrťroku 2022 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 1 203 EUR, čo predstavuje zvýšenie priemernej mesačnej mzdy o 74 EUR oproti sledovanému obdobiu v roku 2021.
Monitoring jesenných prác (aktuálne k 16.11.2022)
K záveru 45. týždňa bol vo väčšine regiónov ukončený zber slnečnice (100 %), zemiakov (99 %), sóje (99 %) a kukurice na siláž (103 %).